06.11.2011,  14:05:05 | 0 comentarii | 512 vizualizari
Unicameralul, ultima găselniţă a lui Băse, agită spiritele şi dă cep campaniei electorale
de Alina PIPAN

După ce ne-a uimit pe toţi cu opiniile privind legalizarea prostituţiei şi a consumului de droguri uşoare, preşedintele Traian Băsescu iese la rampă cu o a doua propunere. Acesta a trimis preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte.
Un  Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari. El cataloghează aceste propuneri ca o modalitate de micşorare a cheltuielilor, dar şi o modalitate de eficientizare a acestui aparat. 

Această iniţiativă este văzută de unii ca fiind benefică, iar de alţi ca o modalitate disperată de acaparare a votanţilor. Am cerut părerile câtorva oameni politici din vale şi am ajuns la concluzia că acestea diferă. În funcţie de apartenenţa politică. Pesediştii şi peneliştii văd în aceste propuneri o încercare disperată a preşedintelui de a-şi atrage cât mai mulţi simpatizanţi prin manipulare, iar pedeliştii consideră propunerile preşedintelui benefice din punct de vedere al eficientizării activităţii legiuitoare. 

Primarul Ilie Păducel consideră propunerile drept bune. “Mi se pare că propunerea preşedintelui în ceea ce priveşte aceste aspecte ca fiind de bun augur. Un parlament unicameral, dar şi un număr redus de parlamentari, ar eficientiza acest aparat. 300 de parlamentari pot face la fel de bine treaba a 417 parlametari, cât sunt acum. Costurile ar fi mai mici. Poporul nu are decât de câştigat. Și sunt absolut sigur că răspunsul poporului ar fi unul afirmativ, adică pentru introducerea acestor schimbări. Eu cred că acest referendum ar trebui să fie organizat pentru ca poporul să-şi poată exprima opinia referitor la acest subiect”, declară primarul Ilie Păducel.

Penelistul Petre Drăgoescu sancţionează aceste propuneri şi le cataloghează ca fiind dictatoriale. Face chiar o comparaţie cu puterea sovietică. Care, atunci când s-a extins, a dizolvat senatele pentru un control mai eficient. “Mi se pare că prin acest demers Traian Băsescu vrea să distragă atenţia de la problemele reale ale ţării. Se apropie alegerile şi trebuie să atragă atenţia cu ceva. O asemenea modificare nu se face în două luni, chiar înainte de alegeri. Populaţia trebuie informată corect despre ce presupune această schimbare, dintr-un Parlament bicameral în altul, unicameral. Timpul nu este suficient. Aceste schimbări au efect şi asupra Constituţiei, care trebuie modificată, dar implică şi alte modificări. Nu putem chema la vot un popor confuz, care nu cunoaşte bine problema. Această iniţiativă prezidenţială este un pas spre dictatură. Mi se pare forţată şi pripită. Este asemenea extinderii puterii sovietice. Care, pentru a controla mai bine ţările aflate sub ocupaţie, a decis mai întâi dizolvarea senatelor”, explică Petre Drăgoescu – consilier PNL Petroşani.

Marcel Rad, şeful pedeliştilor din Lupeni, nu consideră că  propunerile preşedintelui sunt inoportune. Din contră. “Formarea unui Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari sunt modificări benefice pentru noi toţi. Părerea mea este că acestea reprezintă soluţii bune. Nu cred că reducerea numărului de parlamentari este neapărat o măsură economică. Mai puţini parlamentari nu înseamnă neapărat mai mulţi bani pentru buget, dar un Parlament unicameral este mai eficient. Nu cred că organizarea unui referendum odată cu alegerile prezidenţiale va crea o confuzie. Lumea când merge la vot ştie pentru ce votează şi este informată”, declară Marcel Rad. 

Pesediştii au răstignit de-a dreptul iniţiativa preşedintelui. L-au declarat dictator, hoţ, şi chiar au fost ironici. “Eu zic aşa. Să se facă parlament cu 5 oameni: Udrea, Monica Iacob-Ridzi, Roberta Anastase, Elena Băsescu şi Sulfina Barbu. Și Băse, dimineaţa, la cafea, să le spună ce au de făcut şi ele să pună în aplicare. Și cred că toate cinci sunt în stare să cheltuiască cât 300 de parlamentari la un loc. Acum, vorbind serios, această iniţiativă mi se pare o diversiune a preşedintelui. După 1990 nu a existat un atac mai perfid asupra democraţiei. Traian Băsescu conduce de cinci ani şi nu a fost în stare să facă aceste modificări, de care vorbeşte acum. Din cei cinci, trei ani de zile partidul din care provine a fost la conducere, şi în tot acest timp au crescut cel mai mult preţurile, corupţia, a fost cea mai neagră guvernare. Preşedintele nu urmăreşte decât să creeze confuzie în ziua alegerilor folosindu-se de o temă populistă. În concluzie, se confirmă faptul că preşedintelui îi este frică să nu piardă alegerile şi atunci se foloseşte de metode perfide pentru a atrage voturile. Dar, după ce va fi Mircea Geoană preşedinte, se va face şi această modificare la nivelul Parlamentului. Modificarea este în esenţă benefică, dar nu trebuie făcută în acest moment electoral”, menţionează Haralambie Vochiţoiu, preşedinte PSD Petroşani. 

Dintre toţi respondenţii, primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, a fost cel mai înverşunat critic al preşedintelui. “Jos Băsescu! El şi partenerii lui politici, cum este şi Monica Iacob-Ridzi, ne-au sărăcit. Nu ştiu decât să facă fraude. Această propunere este una cu substrat de fraudă morală. Este doar o încercare a lui Traian Băsescu şi a PD-L-ului de a frauda alegerile. Această modificare a Parlamentului într-unul unicameral este o modificare benefică, dar Traian Băsescu se foloseşte de ea pentru a influenţa votul la alegerile prezidenţiale. Jos Băsescu! Să scăpăm de această ciumă a României. Omul ăsta este bolnav de putere. Aceste porniri dictatoriale îl caracte rizează pe el şi toată talpa lui de aliaţi. Nu sunt de acord cu această iniţiativă”, aceasta a fost reacţia lui Dănuţ Buhăescu la propunerile preşedintelui.

 

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter