17.02.2016,  20:28:15 | 15 comentarii | 4461 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Contractul Colectiv de Muncă de la nivelul CEH SA, tot mai aproape de a fi denunţat. Oricum o sucim, suntem la fundul sacului!
de Cătălin DOCEA
Relativ stufosul raportul de activitate depus recent de administratorul judiciar al CEH SA, Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova, reliefează faptul că temerile referitoare la iminenta prăbuşire a colosului industrial sunt perfect justificate. “Deschiderea procedurii de insolvenţă a CEH SA a însemnat pentru toată industria din Valea Jiului care avea relaţii contractuale cu Complexul Energetic o puternică lovitură, în condiţiile în care sumele datorate anterior datei de 07.01.2016 se vor înscrie la masa credală”, se spune în documentul semnat de către Constantin Tudor. Mai pe şleau: firmele din Valea Jiului, cele care aveau bani de recuperat de la CEH SA, îşi pot lua adio. Întrucât datoriile CEH SA către stat sunt la un nivel colosal, este lesne de dedus faptul că furnizorii ori prestatorii de servicii din zonă nu vor mai vedea niciun leuţ. Absolut niciunul.
CEH SA are probleme. Mari şi late, patru la număr: lipsa disponibilităţilor financiare pentru asigurarea plăţilor curente, absolut necesare pentru a continua în condiţii de siguranţă activitatea minieră; lipsa unui stoc de cărbune; neconformităţile de mediu de la Mintia şi Paroşeni; lipsa finanţării pentru continuarea investiţiei de la Paroşeni.
Din nou, negru pe alb: clauzele cuprinse în CCM “fac imposibilă aplicarea măsurilor necesarea pentru reducerea cheltuielilor cu munca vie”. Facilităţi, bonusuri, prime, sporuri, masă caldă, tichete de masă, tichete cadou – toate acestea în condiţiile în care contribuţiile către stat nu sunt achitate, iar Bugetul de Venituri şi Cheltuieli este pe pierdere. Pe cale de consecinţă, s-a solicitat conducerii executive a CEH SA “depopularea organigramelor” (adică disponibilizări de personal) şi “renegocierea” clauzelor stipulate în CCM. Renegocierea, având în vedere faptul că NU MAI SUNT bani, nu poate însemna decât pierderea unei însemnate părţi a drepturilor din actualul CCM. Este de înţeles acum de ce, simulând un gest democratic, “Bebe” Nica a declarat că şi-ar depune şi mandatul de lider sindical maxim? Cu largul concurs al lui Nica şi al PSD, CEH SA i s-au permis cheltuieli mai multe decât putea duce. Consecinţa: situaţia de astăzi – insolvenţa, plus un iminent faliment.
Iminenta denunţare a CCM este reluată, în acelaşi raport, la nivel detaliat: în situaţia în care nu va exista o scădere suficientă a cheltuielilor cu munca vie (ceea ce, doar ca un exemplu, dacă salariile şefilor se reduc doar cu 15%, devine imposibil), “se va proceda la denunţarea CCM, urmând ca în termen legal să se înceapă negocierile unui nou CCM, în limitele unor cheltuieli care să nu afecteze şansele de reorganizare”.
Soluţia: reducerea posturilor indirect productive, eliminarea sporurilor acordate persoanelor neimplicate direct în procesul de producţie, pensionarea celor care au îndeplinit condiţiile legale şi trimiterea în şomaj a unei importante părţi a personalului. Nu o spunem noi, ci Casa de Insolvenţă GMC SPRL, prin Constantin Tudor.
Încă un pericol: oprirea activităţii unităţilor unde condiţiile legale (de siguranţă în muncă) nu sunt îndeplinite. Reprezentanţii Casei de Insolvenţă GMC SPRL s-au întâlnit şi cu factori de decizie din cadrul ITM Hunedoara. S-a concluzionat ca, la nivelul CEH SA, “să fie întocmită o listă a priorităţilor privind asigurarea condiţiilor de lucru în subteran şi să fie aprobate cu prioritate cheltuielile materiale pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă a muncii, în caz contrar ITM urmând să oprească activitatea unităţilor unde condiţiile legale nu sunt îndeplinite”. 
Coroborând citatul anterior cu problema principală a CEH SA, adică “lipsa disponibilităţilor financiare pentru asigurarea plăţilor curente, absolut necesare pentru a continua în condiţii de siguranţă activitatea minieră”, dar şi cu faptul că – la 40 de zile de la intrarea în insolvenţă – cheltuielile cu munca vie sunt încă la un nivel astronomic în raport cu posibilităţile reale ale entităţii menţionate, este clar că, de la o zi la alta, reorganizarea CEH SA devine imposibilă. Pe cale de consecinţă, sfârşitul (adică falimentul) nu-i aici. E după colţ.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (15 )

#1 C.E.H17.02.2016,  21:35:30
Nica cheamati putorile de asistenti,inspectori sau cum va mai numiti si plecati dracului ca ati umpluto de sange.Ce bine pentru uni dintre voi ca aveti pensia in buzunar.Oare sau intrebat mineri ce pensii veti avea unul ca tine si ca ciubotaru?Cum e ....HUNEDOARA SUNTEM NOI?
#2 EMANUEL17.02.2016,  23:51:25
YUPUYYYYYYY IN SFARSIT SCAPAM DE INTUNERICUL MINERITULUI .Dar intreb,Nica Nimica, ce rol joaca,de hoit,de marlan sau de sarlatan.Suntem oameni prosti si fraieri ,ar trebui sa il luam pe Nica si sa il bagam in baia alegerilor sindicale si sa il trimitem in Straja si sa lasam dracu mineritul si s ne apucam de vandut droguri pe piata sindicala ca de altfel astia sindicalisti sint cu totii drogati,nu vad realitatea,CARBUNELE NU MAI TREBUIE.Dragi mineri, nu va luati dupa vb. sindicalistilor .Noi acum suntem ca pe vremea cand functiona trenul pe aburi ,gata s-a terminat cu aburii si trecem la o alta tehnologie in care nu mai este nevoie de huila .Revenitiva si salvativa care mai puteti activati parasuta si sariti din avionul lui NICA PETRE.
#3 observator18.02.2016,  05:12:10
Mai oameni buni,cei care mai activati pe la unit.miniere,sunteti chiar batuti in cap,de ce ii mai lasati pe cei cu conditii de pensie sa va pape banii? de ce ii mai tolerati pe sindicacati gen nica, ciubotaru si alte nume,, celebre sa va reprezinte? pana acum ce au facut, de ce nu si-au adus aportul sa nu se ajunga in situatia asta? Daca ii acceptati in continuare va meritati soarta! Ce rahat de diminuare e 15% la salariile lor...v-au prostit si de asta data!
#4 niky18.02.2016,  05:32:15
Mari nesimtiti is trantorii astia sindicali! chiar nu mai au simtul ridicolului! Au stat si au dospit ani intregi si acum se kk pe ei...dar se kk degeaba! de fapt,nu degeaba,pe banii minerilor care ii tolereaza!
#5 pro minerit18.02.2016,  06:21:12
Miroase a corupție pe față, scopul e de-a închide tot pentru vânzarea activelor. O firmă de insolvență vine cu un plan de redresare pe termen mediu și chiar lung.Răpaci de la casa de insolvență Craiova au personae super corupte în spate cu girul statului. O nouă firmă credibilă de insolvență e soluția cea mai bună.Sunt unele decizii drastice ce se pot lua in cadru CEH, se pot salva locurile de muncă și de redresare.
#6 Panty18.02.2016,  07:50:54
Baaa pune minerul la munca,au frecat destul menta pe salar de baza doua mese pe zi una cantina a doua tichetul cadou...pune ti la munca.munca in subteran nu dureaza 3_4 ore ..1000 de euro...
#7 mihai18.02.2016,  08:07:04
Trebuie facute noi organigrame, iar cei care indeplinesc conditiile de pensie sa nu se regaseasca in ele ca sa plece, trebuie disponibilizata TESA mai ales de la centru care nu face altceva decat sa dubleze TESA de la mine, sunt prea multe posturi de TESA si la unitatile miniere, dar cel mai important lucru toate astea trebuie sa se intample acum in luna februarie-martie , fiecare zi in care se merge inainte cu efectivul actual ne duce catre FALIMENT.
#8 mineru batran18.02.2016,  08:37:07
comentarii degeaba.....de cand se ia k=1......munceste sau nu se ia k-u de 1...duble platite...asta ptr mineru de la front....auxiliarii...cat mai putine platite...asa ca mai lasati-o si cu pensionabilii ca sunt destui si care lucreaza ..schimbatii de cei cu functii mari si pleaca ei da de meseriasi nu va bateti joc.........si ia sa vedem o luna platita cu un k=realizari reale ,front la fel.....pentru TESA organigrama .....pentru brigazi ...formatia tip
#9 COSTY18.02.2016,  08:52:01
SE MAI POATE SALVA CEVA,NUMAI PRIN SEPARAREA UTILULUI DE STERIL[ MA REFER LA MUNCA VIE]. AJUTOARE DE STAT NU MAI SUNT.DACA VRETI SA EXISTATI ,TREBUIE SA DEVENITI RENTABILI.MULTE BENEFICI AU PRIMIT SI CEI CARE[NU AU SI NU AU AVUT NICIODATA, DE A FACE CU ACTIVITATEA DIN SUBTERAN].IN CEH NU TOTI SUNT MINERI,PRECUM SI LA PAROSENI SAU LA MINTIA NU TOTI SUNT ENERGETICIENI.
#10 Alex18.02.2016,  14:45:29
#mihai# Si cine oare face organigramele? Aceeasi vesnica Ciuca ? In toate organigramele ei toti dinozaurii au avut posturi caldute .Salariile sefilor ar trebui plafonate la maxim 6000 lei . Ar mai trebui sa plece si "profesionistii" in functii de conducere dar care nu stiu nimic ( doar cum sa bage cardul in bancomat ) . O astfel de "profesionista" este Maria Vladu .Si lista este lunga....din pacate .
#11 GOGU18.02.2016,  20:47:31
SA VENITI DIMINEATA IN PARCAREA DINSPRE BCR SA VEDE TI CUM VIN AGALE LA BIROU CONSILIERII DIR DEMISIONAR STANCU.... JUJAN,SURULESCU,MELCZER,ZAMFIR SI ROSMENTENIUC TRASEISTUL CIOLANAR TOTI PLATITI REGESTE CU 8000 RON LUNA SI SA I VEDETI CUM DISPAR PE RIND PRIN ORAS SA SI REZOLVE AFACERILE ....PENTRU CE MAI E NEVOIE DE LIPITORILE ASTEA?
#12 ESPRIMO19.02.2016,  13:01:07
JUJAN ,NICA,STANCU,STOICESCU,NICULESCU..si tot asa …DATI-VA DEMISIA ... teslici ,draghici,gheorghe emil ,selniceanu , petrescu ... SOLUTII...Reorganizarea CEH (SEDIU ) . 1) Scapam de tineri....(SI NU NE SCHIMBA NIMENI DIN FUNCTII ) raman doar pensionarii ... 2),si alternativa ..avem PENSIILE.. :))) Dna Ciuca...??? e k???
#13 alina19.02.2016,  20:10:17
Toată lumea stie ca d-na Vladu agită pe toată lumea,este gălăgioasă...si ...doar atât!
#14 De stiut20.02.2016,  18:26:32
1. Inaintea unirii energeticienilor cu minerii, in energie, cheltuiala cu munca vie era de 8%; 2. CCM se poate denunta doar cu acordul sindicatului. Administratorii nu pot face singuri denuntarea CCM. Sa-l vedem, acum, pe super-reprezentativul MUNTE de ce este in stare!
#15 Gheorghe...dar nu emil24.02.2016,  15:15:27
Bai...daca pleaca pensionabilii va duce ti dracu...astia tinerii sunt si prosti si puturosii..auzi am un an jumatate de munca in mina si am pretenti la incadrare...mai au si vreo 100 de zile de odihna pe an....si vin la mina sa incarce cardul moca...pe mana voastra va ramane mineritul! Bafta


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter