17.02.2016,  21:15:26 | 2 comentarii | 1884 vizualizari
Adio turism în Peştera Bolii? / Primarul Petroşaniului susţine că nu
de Corneliu BRAN
Miercuri, 17 februarie 2016. O zi tristă pentru turismul local din Valea Jiului. Ziua când Peştera Bolii, perla turismului Văii, a rămas pur şi simplu în beznă, fiind sistată alimentarea cu energie electrică. Totuşi, cine şi când va aprinde lumina?
 
Asta chiar într-un moment când mai multe persoane din Bucureşti, coborâte din Straja, încercau să bifeze în trecere acest obiectiv turistic.
Cauzele întreruperii furnizării energiei electrice în peşteră se cunosc, aceasta fiind alimentată direct de la instalaţia care furniza energie electrică la staţia de tratare a apei de-acolo din zonă şi care aparţinea în scripte de Mina Petrila. Cum mina a trecut pe program de închidere, fireşte că şi acest obiectiv era vizat în programul de închidere administrat şi pus în practică de SNÎMVJ, încă de la 1 ianuarie 2016 fiind în plan oprirea energiei electrice. Totuşi, prin îngăduinţa şi sprijinul directorului general Aurel Anghel, a mai trecut puţin peste o lună şi jumătate, acesta dând astfel posibilitatea autorităţilor locale şi judeţene, cu care Asociaţia Ecologică Petro Aqua (cea care cu sprijinul unor oameni de bine au scos la vremea respectivă peştera din întuneric, anonimat, rahat şi mizerii) au încheiate parteneriate, să aplice soluţii de rezolvare a problemei. SNÎMVJ n-a mai putut să prelungească această stare, astfel încât miercuri a fost oprit curentul electric şi, implicit, la tot ce ţine de peşteră (inclusiv cabana şi anexele de-acolo unde ecologiştii îşi desfăşurau activitatea când aşteptau să sosească turiştii pentru vizitarea peşterii). 
„De astăzi nu mai avem curent electric la peşteră... Sunt foarte supărat şi ce să zic, nu mă aşteptam să rămânem fără curent electric, mai ales că, azi-mâine, începe sezonul... dar chiar şi azi am avut vizitatori din ţară, cărora le-am explicat că pot vedea peştera, dar doar cu ajutorul lanternelor. Ori, cu lanterna ce să vadă mare lucru? Unul chiar m-a înjurat, neînţelegând cum stă treaba... Mă rog, fac pe această cale, încă o dată, un apel la administraţia locală să rezolve cât mai repede această problemă, care nu e a Asociaţiei Petro Aqua, ci a turismului local, regional şi a cetăţenilor acestei zone, Valea Jiului, oameni care şi aşa au destule nevoi şi probleme. E o stare de fapt, pe care am semnalat-o încă din noiembrie-decembrie anul trecut, apoi şi în ianuarie anul acesta, inclusiv primarului Petroşaniului, dl. Ridzi, cât şi preşedintelui consiliului local, dl. David, care au şi fost de altfel împreună la peşteră, de fiecare dată spunându-ni-se că se rezolvă cumva. Sper să fie aşa, măcar până începe noul sezon să avem lumină-n peşteră, că nu e deloc normal ce se întâmplă acum”, ne-a declarat Imre Szuhanek, preşedintele Asociaţiei „Petro Aqua” Petroşani.
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a declarat, tot miercuri, că are cunoştinţă de această problemă şi că a fost înştiinţat că de miercuri peştera nu mai are curent electric. Edilul a menţionat că în cel mai scurt timp posibil, administraţia locală va rezolva problema, cu fonduri de la bugetul local alocate la lucrările ce vor avea loc acolo în acest sens, Peştera Bolii fiind un obiectiv turistic important pentru Petroşani şi Valea Jiului, de fapt pentru întregul judeţ Hunedoara. „Da, cunosc situaţia. Ştiu şi că de azi s-a tăiat acolo curentul electric. Ce pot să vă spun este faptul că în cel mai scurt timp încercăm să găsim o soluţie care să ducă la rezolvarea problemei. Pentru că nu mai avem timp de un proiect cu finanţare europeană sau din alte fonduri guvernamentale – ar dura foarte mult, vom încerca să facem acolo o lucrare din fonduri de la bugetul local care la final să permită alimentarea cu energie electrică a peşterii şi a celorlalte anexe de-acolo. Cred că într-o lună, maxim două, problema va fi rezolvată, poate şi mai repede chiar, deoarece vorbim de un obiectiv turist important pe harta localităţii noastre şi a Văii Jiului”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Comentarii articol (2 )

#1 ingriijorat18.02.2016,  13:52:28
Solutia 1 - Petro Aquasa faca formele - complicate si de durata gratie celor care au vandut distributia energiei electrice la straini - cu distribuitorul Enel -stat in stat- si probabil conventie cu proprietarul statiei de transformare -SNIMVJ- apoi hotarare de CL sa suporte costurile primaria - estimez la cca 3 luni, extrapoland patania unui ONG care are o camaruta in cladirea fostului OCL (acum proprietatea primariei)care, desi avea toata infrastructura penru un bec si o priza, doar prelungirea contractului de furnizare - din cauza ca acesta expira in aceeasi zi cu contractul de inchiriere si opratiunea tehnica era scoaterea sigiliului de hartie si insurubarea unui patron de siguranta a durat 2 luni, si a costat 500 lei garantia plus taxa de reconectare - solutia 2 - expertii energeticieni de la SNIMVJ sa faca o punte iar costul consumului dealtfel infim sa fie trecut pe nenormate - Celelalte solutii posibile necesita decerebrarea fizica A CONTABILILOR CARE CONDUC MINERITUL orcum au cap doar sa nu le ploua in gat.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter