18.02.2016,  22:54:01 | 0 comentarii | 1175 vizualizari
Mai bine mai târziu, decât niciodată. După 9 ani şi 29 de zile, / Familia a aflat că moartea lui Ionel Ciontu, fostul lider al minerilor de la Livezeni, a fost „nonviolentă”
de Marian BOBOC
► Ştiaţi că… Ionel Ciontu este singurul lider al minerilor din Valea Jiului care a murit în puşcărie?  
 
Ionel Ciontu a fost unul dintre liderii adevăraţi ai minerilor Văii Jiului. Între el, bărbat adevărat, şi lideraşii de azi ai minerilor, un fel de motănei ordinari în călduri, nu există comparaţie. La lumina galbenă a lunii spartă de farurile roşii ale jandarmeriei şi despicată de urletele sirenelor salvărilor l-am văzut pe Ciontu, în fruntea ortacilor săi pe Defileul Jiului, negociind bărbăteşte cu generalul Lupu fiecare pas al armatelor lor. Mai apoi, peste alte câteva săptămâni, la miezul nopţii, împreună cu răposatul Dan Codrea l-am întâmpinat cu bucurie pe străzile Petroşaniului, când, după ce a rupt încercuirea de la Stoeneşti, Ionel a reuşit să ajungă acasă la ai săi, peste munţi şi peste văi. Şi acum ţin minte vorba lui minerească de… duh: „Lăbarule”… Îmi face plăcere să povestesc o  întâmplare petrecută prin anul 2000, când am organizat cu Dan Codrea o expoziţie de caricatură la Cafeneaua „La Varice”, o întâmplare care vorbeşte de la sine de caracterul lui Ciontu. Sindicatul Liber EM Livezeni era unul dintre sponsorii manifestării culturale, aşa că liderul Ionel Ciontu era la datorie… la cafenea. La un moment dat, pe Dan sare din senin, ca ANAF-ul pe ANTENE, o huidumă de om, supărat că nu ştiu ce scrisese Dan despre el. Fiind pe fază, deşi recalcitrantul era de vreo două ori mai mare decât el, Ciontu sare pe vlăjgan şi, strângându-l cu „delicateţe” de mână, îl scoate afară din locul bachic-artistic, ejectându-l cu următoarele vorbe care au rămas antologice până astăzi: „Bă, lăbarule, tu ai venit aici să-mi f..i manifestarea culturală?”. Şi lăbarul dus a fost… Aşa era Ionel, avea umor, curaj şi omenie. Când mă gândesc că Ionel Ciontu a murit la 11.01.2007 departe de Petroşani, de minerii săi, la spitalul penitenciarul Jilava, mă apucă aşa o ciudă pe viaţă, mai ales când văd cum un lider (ne)reprezentativ al minerilor zburdă în libertate, deşi are la activ infinit de mai multe şi mai grave fapte decât i s-au pus lui Ciontu în cârcă… Căci a semna protocolul de închidere a mineritului mi se pare cea mai josnică faptă pentru un lider de sindicat. De la moartea lui Ciontu au circulat o seamă de legende, cum că acesta ar fi fost ajutat să „moară” în puşcărie, că nu ar fi murit de moartea bună ş.a.m.d.
xxx
Zilele acestea m-am întâlnit cu fratele său, Petre, până mai ieri destoinic brigadier al minei Livezeni, astăzi pensionar minier. Din vorbă în vorbă, Petre îmi spune că familia a primit un plic, care conţinea o ordonanţă de clasare, şi: „Când am ridicat cadavrul fratelui meu de la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, mi s-a spus că în 45 de zile vom primi acasă rezul­tatele autopsiei. Şi le-am primit după… 9 ani şi 29 de zile. Fratele meu a făcut două cereri de eliberare pe caz de boală. Chiar din ordonanţa de clasare rezultă că fratele meu avea… două-trei rânduri de afecţiuni, de boli, era, fără doar şi poate, grav bolnav, însă nu i-au fost luate în considerarea cererile de eliberare. Ştiu sigur că cel puţin o cerere i-a fost respinsă de instanţă. Precizez că familia nu a solicitat nicio expertiză, nicio a anchetă, nimic. Am aşteptat doar rezultatul autopsiei. E drept, cam multişor, 9 ani şi 29 de zile. Cum de-a lungul acestor ani familia a fost bombardată cu întrebarea de ce a murit Ionel, vă rog să publicaţi în Ziarul Văii Jiului ordonanţa de cla­sare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva din 2 februarie 2016, un document oficial din care rezultă mai multe aspecte ale morţii fratelui meu”.
 
ROMÂNIA 
MINISTERUL PUBLIC 
Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva
02.02.2016
Dosar nr.4855/P/2014
 
ORDONANŢĂ
de clasare
 
Sorina Ciornei, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, examinând dosarul cu numărul de mai sus în care s-au făcut cercetări față de autori necunoscuţi pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă,
EXPUN URMĂTOARELE:
Prin ordonanţa nr.149/P/2009 din 26.08.2009 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, s-a dispus investirea Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, ca urmare a disjungerii cauzei şi declinării ei, cu privire la cercetarea personalului medical din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara-Deva (în prezent Spitalul Judeţean de Urgență Deva), pentru infracţiunea de ucidere in culpă a victimei Ciontu Ionel (deţinut în penitenciarul Bârcea Mare), care nu a beneficiat de tratamentul necesar, întrucât nu a fost corect diagnosticat, omisiune care a avut ca urmare, la data de 11.01.2007 decesul.
La data de 06.07.2010 s-a început urmărirea penală, in rem, pentru infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art.178 al.1 şi 2 C.p., iar apoi cauza a fost înregistrată în evidenta cu autori necunoscuţi sub numărul 257/AN/2010.
Prin referatul din 09.09.2014, organele de cercetare penală au propus clasarea cauzei motivat de îndeplinirea termenului de prescripţie, pe care l-au stabilit potrivit art.154 al.1 lit.d C.p., ca fiind de 5 ani.
Propunerea organului de cercetare penală nu este corectă, întrucât, în mod greşit a fost stabilit termenul de prescripţie de 5 ani, în temeiul art.154 al.1 lit.d C.p..
Organul de cercetare penală a identificat corect existenţa unui conflict de legi penale în timp şi ca urmare a făcut aplicarea prevederilor art.5 C.p., stabilind că legea penală mai favorabilă este legea veghe, în aplicarea căreia a reţinut ca încadrare juridică dată infracţiunii de ucidere din culpă, art.178 al.1 şi 2 v.C.p. din 1969. Stabilind că legea veche este legea penală mai favorabilă, organul de cercetare penală, era obligat să facă aplicarea Deciziei nr.265/06.05.2014 a Curţii Constituţionale a României şi în consecinţă să aplice in integrum, legea penală veche, pe care a reţinut-o ca fiind mai favorabilă.
Având în vedere că legea penală aplicabilă este legea veche, pedeapsa prevăzută pentru infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art.178 al.1 şi 2 v.C.p. din 1969 este de la 2 la 7 ani închisoare. În consecinţă termenul de prescripţie al răspunderii penale se stabileşte conform art.122 al. lit.c v.C.p. din 1969 şi este de 8 ani, calculat de la data săvârşirii faptei. Însă potrivit art.123 al.1 v.C.p. din 1969, cursul termenului prescripţiei se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului, în desfăşurarea procesului penal, iar potrivit al.3 al aceluiaşi articol, întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
Cu privire la faptele ce fac obiectul prezentei cauze au mai fost efectuate cercetări în dosarul nr.149/P/2009 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, faţă de alţi participanţi, învinuiţii A. R. Adrian şi T. Adrian, faţă de care prin ordonanţa din 26.08.2009 s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art.178 al.1 şi 2 v.C.p, din 1969. Toate actele procedurale comunicate celor doi învinuiţi au întrerupt cursul prescripţiei răspunderii penale, astfel că, în cauză se va avea în vedere prescripţia specială a răspunderii penale, iar termenul va fi calculat potrivit art.123 al.1 şi 3 v.C.p. din 1969,
Data la care a decedat victima Ciontu Ionel este 11.01.2007. Ca urmare termenul de prescripţie al răspunderii penale se va împlini la data de 11.01.2019.
Analizând însă pe fondul cauzei, întreaga probaţiune administrată, constat că în cauză, se conturează unul din cazurile de la art.16 C.p.p. şi în consecinţă urmează a se dispune clasarea.
Conform concluziilor raportului de nouă expertiză medico-legală nr.A5/4002/2009, efectuat ca urmare a ordonanţei procurorului nr.149/P/2009, moartea lui Ciontu Ionel a fost neviolentă şi s-a datorat tromboemboliei pulmonare masivă şi infarctului pulmonar consecutiv, complicaţii ale unei tromboze venoase profunde Ia membrul inferior drept şi la nivelul venei femurale, la un organism cu o patologie marcată preexistentă: cord pulmonar cronic, cardiopatie ischemică cronică, BPOC, emfizem pulmonar, fibroză interstiţială pulmonară post TBC, hepatită cronică, pancreatită cronică; trombogeneza de la nivelul sistemului venos profund al membrului inferior fiind favorizată de patologia cardiovasculară preexistentă precum şi de factori adiţionali favorizanţi: imobilizarea prelungită (condiţii de detenţie) şi fumatul. Acest raport de nouă expertiză a primit avizul Comisiei de Avizare şi Control din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici”, înregistrat sub nr.E2/4002/ 2009.
Raportul de nouă expertiză medico-legală se coroborează cu rezultatele celorlalte cercetări efectuate, respectiv verificările evidenţelor de la unităţile medicale în care persoana decedată a fost examinată sau internată, pe toată durata detenţiei în Penitenciarul Bârcea Mare. Astfel, s-a stabilit că în perioada 2006-ianuarie 2007 Ciontu Ionel a efectuat multiple consulturi în cabinetul medical al penitenciarului sau la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, unde a fost examinat de medici specialişti şi a primit tratament medical în concordanţă cu diagnosticele stabilite.
Anterior decesului, la data de 03.01.2007 Ciontu Ionel a fost internat în infirmeria penitenciarului şi apoi prezentat în U.P.U. Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, este internat apoi la secţia de Cardiologie şi este supus unor investigaţii complexe, de diferite specialităţi, iar pe fondul agravării stării acestuia de sănătate se hotărăşte transferul său la data de 10.01.2007 la Spitalul Penitenciar Jilava.
Având în vedere cele de mai sus rezultă că în cauză nu s-au conturat elemente de culpă medicală şi mai mult că moartea lui Ciontu Ionel a fost nevi o lentă, concluzie faţă de care apreciem că fapta nu este prevăzută de legea penală şi în consecinţă se va dispune clasarea cauzei.
Faţă de cele de mai sus, în temeiul art.315 al.1 lit.b din C.p.p. rap. la art.16 al.1 lit.b teza I C.p.p. şi art.5 C.p.,
DISPUN:
1. Clasarea cauzei având ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă, prev. art.178 al.1 şi 2 v.C.p. din 1969, cu aplic, art.5 C.p., victimă Ciontu Ionel.
2. În temeiul art.275 al.3 C.p.p., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
3. În temeiul art.316 al.1 C.p.p., soluţia se comunică cu Ciontu Mihaela Cristina, mun. Petroşani (…) jud. Hunedoara.
PROCUROR,
Ciornei Sorina


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter