23.02.2016,  01:36:01 | 0 comentarii | 1077 vizualizari GALERIE:     FOTO    
In Memoriam Dafinel Duinea (1921-1998) / Un mare maestru al ex-librisului
de Cititor ZVJ
În urmă cu mai mulţi ani, mai precis în anul 1985, la vernisajul unei expoziţii de-ale mele de artă plastică, s-a apropiat de mine un domn, mărunţel de statură, trecut bine de 60 de ani, care s-a prezentat:
- Sunt Dafinel Duinea…
- Mă bucur să vă cunosc.
- Îmi plac lucrările dumitale, dar grafică mică, ex-libris, nu ai?
- Ex-libris? Nu ştiu… Ce e…?
- Nu? Nu-i nimic. Vă invit la mine acasă să vedeţi.
Curios din fire, a doua zi m-am prezentat acasă la domnul Dafinel Duinea, într-un apartament din centrul oraşului Vulcan, unde locuia împreună cu soţia, doamna Constanţa.
Maestrul mi-a prezentat impresionanta dumnealui colecţie de ex-librisuri, peste 10.000 de lucrări, ordonat catalogate şi grupate în bibliorafturi, pe diferite teme, precum: floră, fauna, port popular, literatură, istorie, medicină etc. În aceeaşi ordine păstra creaţiile personale, peste 1.000, în mare majoritate linogravuri (în linoleum) şi xilogravuri (în lemn), dar şi în alte tehnici mai complicate, necunoscute mie.
Mi-a explicat că a realizat această colecţie prin schimburi cu alţi artişti din ţară, şi mai ales din străinătate.
Ce mai! Am rămas, la propriu, cu gura căscată. Şi nu văzusem decât o mică parte din colecţie, în cele două ore cât a durat vizita. La plecare, mi-a dăruit 5 ex-librisuri create de dumnealui şi 6 din colecţie, rugându-mă, totodată, să încerc şi acest gen de artă şi să-i aduc la expoziţia ce o pregătea în cadrul „Nedeii Vulcănene”, al cărei animator important era. Şi i-am adus… 5 ex-librisuri.
Pentru cei mai puţin avizaţi, precum am fost şi eu mai înainte de a-l cunoaşte pe maestrul Dafinel Duinea, am să dau câteva explicaţii.
Un ex-libris este o lucrare de grafică mică, ce poate fi multiplicată, având dimensiunea de maximum 14 cm. Ea trebuie să conţină numele proprietarului unei cărţi sau biblioteci, cu o temă din preocupările acestuia şi neapărat cuvântul ex-libris, care din limba latină se traduce prin „din cărţile lui…”. Astfel, un iubitor de carte şi posesorul unei biblioteci, dacă îşi permite financiar, comandă unui grafician, precum a fost Dafinel Duinea, un ex-libris, multiplicat într-un număr egal cu cel al cărţilor sale pe care îl lipeşte pe prima pagină a cărţilor sale, ca să se ştie că au fost ale lui. De-a lungul anilor, o carte veche, schimbându-şi proprietarul, poate avea chiar mai multe ex-librisuri, devenind şi mai valoroasă.
Astăzi puţini sunt cei care mai procedează astfel, însă sunt, slavă Domnului, destui artişti plastici care creează, colecţionează şi expun lucrări de ex-libris.
Maestrul Dafinel Duinea a donat o bună parte din creaţiile sale Muzeului de Artă al Olteniei, dumnealui fiind oltean, de pe meleagurile Doljului, iar după moarte, soţia, doamna Constanţa, a donat şi restul colecţiei Muzeului Ex-libris din Bucureşti. Astfel, Valea Jiului a pierdut, prin nepăsarea şi neputinţa aleşilor locali vulcăneni, o valoare inestimabilă, artistică, de patrimoniu naţional. Păcat!
În încheiere, îmi permit să fac un apel către domnul primar al municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile: „Înfiinţaţi o galerie de artă DAFINEL DUINEA şi vă asigur că urmaşii maestrului o vor umple cu lucruri valoroase, spre binele şi folosul culturii din Valea Jiului”.
Eliodor MIHĂILEANU


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter