28.02.2016,  22:34:46 | 0 comentarii | 997 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cercul de Artă Populară al Clubului Copiilor şi Elevilor Petrila: / O „instituţie” în instituţie
de Corneliu BRAN
Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila este unul dintre factorii dinamici care de-a lungul timpului au adus plus valoare în educaţie. Şi aceasta prin acţiuni cultural-educative ce aduc în prim-plan factorul cel mai important al dezvoltării unei ţări: în special tineretul educat. 
 
Radu Chinţa – un profesor petrilean implicat
Unul dintre cei mai implicaţi profesori, remarcat de mine de mai multă vreme, este profesorul Radu Chinţa. De-a lungul timpului, pot spune că în jurul profesorului s-a consolidat o mică, dar eficientă comunitate creativ-artistică, formată în special din micii artişti ai Cercului de Artă Populară Petrila pe care acesta îl coordoneaza de aproape şase ani. Da, şase ani de muncă, dar şi de proiecte, expoziţii, tabere de artă, premii naţionale! 
 
Proiecte impresionante
Dintre proiectele şi expoziţiile desfăşurate la acest club al copiilor şi elevilor, cu implicarea directă a profesorului Radu Chinţa, sprijinit fireşte şi de alţi iubitori de artă din club sau din localitate, amintesc doar expoziţiile-concurs, multe cu caracter regional sau naţional: „Lemnul şi Ceramica”, „Xilogravura-Semne Bune”, Frânturi de gravuri”, „Suntem aici”, „Povestea urmei”, „Dealul cu dor”, „Petrila Albastră” sau „Contur”. Aceasta din urmă dă şi numele taberei naţionale de pictură organizată de club împreună cu doamna profesor Cipriana Chinţa, acţiune la care de-a lungul timpului au participat pe lângă elevii din Valea Jiului şi elevi din Timişoara, Craiova şi Tg-Jiu. Toate aceste activităţi ale domnului profesor se pot vedea, de altfel, şi pe pagina de Facebook a cercului de artă din cadrul instituţiei petrilene.
 
Lemnul şi gravura
Văzând această impresionantă carte de vizită, mi-am propus să vizitez cercul de artă de la Petrila pentru a observa şi din interior acest fascinant spaţiu artistic petrilean. Am pătruns într-un loc modern şi am rămas, într-adevăr, uimit de diversitatea activităţilor desfăşurate aici. Din start am observat că lemnul este principala preocupare a celor înscrişi. Aici lemnul este pictat, cioplit, dar mai ales lemnul devine bază pentru una dintre cele mai grele ramuri ale graficii, anume gravura. Gravura în lemn poartă numele de xilogravură şi necesită un volum de muncă  uriaş. Formează răbdarea şi carcterele. 
„Este un procedeu extrem de dificil, unde valoarea detaliului este esenţială. Fiecare centimetru trebuie gândit şi apoi muncit cu efort uriaş, dar şi cu pasiune pe măsura efortului. Totul se realizează cu ajutorul dălţilor şi a ciocanului, dar pe baza unei schiţe elaborate şi adaptate. Văd în ochii copiilor care ajung să realizeze o xilogravură o asemenea bucurie, încât nu mă pot opri să-i învăţ această tehnică, cu toate că este una dintre cele mai grele”, ne-a declarat profesorul Radu Chinţa. 
 
Pictura
Despre pictura pe lemn am scris chiar eu o cronică a expoziţiei „Petrila Albastră”, care a avut loc în luna decembrie a anului trecut, expoziţie în care elevii cercului de artă au pictat pe lemn peisaje din Petrila, lucrări în care oraşul are un farmec aparte.
Continui cu vizita mea în acest frumos spaţiu artistic. După arta lemnului, descopăr sticla pictată. Chiar deasupra căii de acces, în atelierul de artă populară este frumos aranjată o expoziţie de icoane pe sticlă, lucrări realizate în timp de elevii cercului. Practic, o expoziţie permanentă care face o bună reclamă clubului petrilean şi care merită văzută de cât mai multă lume. 
 
Copiii petrileni
de la acest club lucrează frenetic pe orice suport le este oferit. Fac gravură pe linoleu şi lemn, pictează pe hârtie, carton, pânză, pe piatră, pe lemn, pe sticlă şi chiar pe perete. Au imaginaţie, sunt consecvenţi şi au mentori care să-i coordoneze şi să-i înveţe tehnici şi lucruri noi. Am observat în interiorul clubului un spaţiu pictat chiar de elevi, intitulat „Colţul Comenius”. Loc în care, la fel ca podurile care unesc oameni, oraşe, ţări, profesorii cu har unesc în jurul lor oameni diferiţi, comunităţi şi mai au şi puterea de a schimba mentalităţi pentru o generaţie formată în jurul ideii de cultură, în general, sau de artă în special.
 
„Masca TV” pe „youtube” – premieră pentru Valea Jiului!
Pentru că trăim o eră digitală, iar totul se învârte în jurul calculatorului, prietenii noştri de la cercul de artă al clubului din Petrila au făcut şi ei pasul spre această epocă. Au lansat un canal pe „youtube” numit „Masca TV”. Aici imaginaţia creatoare îmbracă forma animaţiei. Impresionaţi de atâta activitate creatoare în domeniul artei, echipa ziarului nostru a oferit de-a lungul timpului spaţii generoase activităţilor organizate de profesorul Radu Chinţa, o vreme şi energic şi emblematic director al cubului, şi declarăm sprijinul nostru în continuare pentru unul dintre puţinele locuri care dau cu adevărat o alternativă de ocupare a timpului liber. Timp liber care, din păcate, pentru generaţia actuală înseamna foarte mult internet şi jocuri online. 
În concluzie, am găsit la Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila o clădire amenajată modern, cu profesori implicaţi sufleteşte în activităţi creativ-educative de tip non-formal, o atmosferă plăcută.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter