29.02.2016,  20:54:06 | 0 comentarii | 1300 vizualizari
Sărbători cu dată fixă / 1-9 martie - zilele babelor
de Ziarul Vaii Jiului
Acestea sunt zile lucrătoare în calendarul pastoral-agrar, în afară de cea de-a noua, când este sărbătoarea Sâmţilor.
 
În perioada zilelor babelor există obiceiul de a-ţi alege o zi care să te reprezinte, o zi a ta. Babele, prin extensie de sens, erau asemănate oarecum cu soacrele, capricioase, căci în aceste zile timpul este plin de neprevăzut: ploaie, lapoviţă, cald, frig, vânt etc. Aşa cum este timpul în ziua în care ţi-ai ales-o, aşa îţi este sufletul şi caracterul, bun sau rău. Vremea din acesta zile ar releva starea lăuntrică, bunătatea sau răutatea fiecărei persoane. În zilele babelor se dă, de fapt, o ultimă bătălie între iarnă şi primăvară.
Tradiţia locală spune că Baba Dochia (exponatul tuturor „babelor”) a fost o soacră care şi-a bătut joc de nora sa, cerându-i să-i aducă fragi în luna februarie, să spele lâna neagră până se albeşte, să care apă cu ciurul. Cu ajutor divin, pentru bunătatea sufletului ei, nora a reuşit să-i satisfacă aceste capricii de femeie rea, dar toate acestea se vor răsfrânge asupra ei. Văzând fragile a considerat că a venit primăvara şi a plecat cu oile la munte în ziua de 1 martie. Prevăzătoare, totuşi, a îmbrăcat nouă cojoace, unul peste altul. Imediat ce a început urcatul la munte vremea s-a încălzit puternic, a început chiar să plouă, aşa că în fiecare zi, datorită căldurii, Dochia dădea jos câte un cojoc din cele nouă, rămânând în ultima zi doar în ie. Ajunsă în vârful muntelui, în această zi, moare împreună că turma sa din cauza unui ger năprasnic. Trupurile lor au fost transformate în stane de piatră, substitutul primordial al vieţii pe Terra. Aceste statui de piatră sunt identificate de localnici în mai multe ţinuturi carpatice: Bucegi, Ceahlău, Vama Buzăului, Semenic etc.
Îngheţul din noaptea a opta şi din ultima zi a babelor a rămas ca un fapt real în credinţa ţăranilor. Şi în zilele noastre aceştia aşteaptă în mod firesc un îngheţ în această zi. Şi, culmea coincidenţei, cam în fiecare an temperaturile scad, formând o pojghiţă de gheaţă în vasele cu apă pentru găinile din curţile sătenilor.
De altfel, pe 9 martie Soarele intră în semnul Berbecului. În credinţa populară, dacă este cald în această zi vor urma 40 de zile de căldură, iar dacă este frig, 40 de zile reci. 
Încep totuşi zilele de primăvară, chiar dacă acestea vor mai fi tulburate de „zăpada mieilor”, „zăpada moşilor”. Sunt doar fulguieli uşoare care nu vor mai putea readuce iarna.
Dr. Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter