29.02.2016,  20:58:12 | 0 comentarii | 536 vizualizari
Consilierii locali petroşeneni au votat / Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor
de Corneliu BRAN
Unul dintre proiectele importante de pe ordinea de zi a celei mai recente şedinţe a Consiliului Local Petroşani a avut ca obiect aprobarea Planului de Analiză şi Acoperire a Riscurilor la nivel de municipiu. 
 
Atribuţii clare care revin prin lege
Un plan obligatoriu, stabilit prin lege, care cuprinde riscurile potenţiale identificate la nivel de Petroşani, dar şi măsurile ce trebuie aplicate, precum şi resursele necesare pentru coordonarea atentă şi depăşirea situaţiilor de urgenţă. „Scopul acestui plan este acela de a se asigura cunoaşterea de către toţi factorii implicaţi a sarcinilor şi atribuţiilor ce le revin prin lege, atât pe timpul situaţiilor de urgenţă cât şi imediat după apariţia acestora, creându-se astfel un cadru de acţiune cât mai eficent şi unitar, astfel încât să se poată depăşi aceste situaţii limită, neprevăzute şi nedorite, cu bine”, ne-a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, în legătură cu acest proiect devenit hotărâre de consiliu local în urma votului.
 
Structurile organizatorice
Conform legii şi acestui planului de analiză, structurile organizatorice implicate la nivel de municipiu sunt: Consiliul Local Petroşani, Primăria municipiului Petroşani, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia municipiului Petroşani, Poliţia Locală Petroşani, Jandarmeria Petroşani, Crucea Roşie – filiala Petroşani, Sistemul Hidrotehnic Petroşani, ISU – Detaşamentul de Pompieri Petroşani, Ocolul Silvic Petroşani, Direcţia de Sănătate Publică Petroşani, Circumscripţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Petroşani, operatori economici (precum CEH – subdivizia minieră, CEH – punct de lucru Mina Livezeni, SNÎMVJ, D.A.D.P.P., INSEMEX, S.C. Termoficare S.A. şi S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A.), instituţii de învăţământ (cele patru colegii de pe raza municipiului, Şcoala Gimnazială I.G. Duca – corpul nou şi cele patru grădiniţe...; nu se aminteşte în document de Universitatea din Petroşani, oare să fie o simplă scăpare?!). 
 
Responsabilităţile cui revin?
În cadrul planului de analiză votat de consilierii locali sunt trecute şi „responsabilităţile organismelor şi autorităţilor cu atribuţii în domeniu”. Acestea au ca principale responsabilităţi, printre altele, monitorizarea permanentă a parametrilor meteo, seismici, de mediu, hidrografici etc. şi transmiterea datelor mai departe de Petroşani, la autorităţile competente. La acest capitol, autorităţile locale şi organismele cu atribuţii au obligaţia să centralizeze datele primite de la factorii de specialitate din afara localităţii. 
Nu în ultimul rând, o responsabilitate importantă o reprezintă şi controlul preventiv al autorităţilor locale pe domenii de competenţă. Conform unui grafic, trebuie efectuate controale preventive de către toţi factorii locali implicaţi. Fireşte, fiecare pe linia lui de competenţă, un mod aparte de controale fiind specificate pe linia operatorilor economici care lucrează cu substanţe periculoase şi pe linie de mediu. Sistemul centralizat de alarmare existent va trebui verificat lunar de către cei de la protecţie civilă, iar sirena electronică amplasată la Primăria municipiului Petroşani va trebui verificată zilnic, verificările acestea fiind consemnate în registrele sirenelor.
Informarea preventivă a populaţiei asupra pericolelor specifice Petroşaniului şi asupra comportamentului de adoptat în cazul manifestării unui pericol, este o altă sarcină de revine autorităţilor locale în domeniu. În fine, exerciţii de alarmare publică o dată la 3 ani, organizarea de concursuri şcolare pe această temă, sunt alte sarcini ce le revin autorităţilor în domeniu.
 
În caz de calamităţi
Un capitol aparte al documentului îl reprezintă cel în care se vorbeşte de asigurarea apei potabile şi a hranei pentru oameni şi animale, a cazării şi adăpostirii pentru persoanele evacuate sau afectate de anumite dezastre.
În primele 72 de ore de la evacuarea sau de la instituirea stării de alertă, apa şi hrana pentru oameni trebuie asigurată, după caz, de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, cantina de ajutor social, restaurantele şi cantinele din zonă, Crucea Roşie Petroşani şi ONG-urile din localitate. De animale se vor ocupa cu hrană şi apă tot Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara”.
După 72 de ore, acest lucru îi va reveni Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat. Cazarea sinistraţilor va fi făcută în spaţiile de cazare stabilite în Planul de evacuare şi de asta ar trebui să se ocupe tot Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu şcolile municipiului, Universitatea din Petroşani (căminele studenţeşti), Hotel „Onix”, Hotel „Petroşani” care vor caza aceste cazuri. ISU Hunedoara are obligativitatea să asigure în caz de nevoie, rapid, corturi.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter