03.03.2016,  18:25:30 | 9 comentarii | 1155 vizualizari
Bilanţ provizoriu. Gabriel Lungu, secretar de stat M.M.F.P.S.P.V.: „Un an cu activitate intensă. Am făcut tot ce se putea face cu bună-credinţă, cu mintea şi cu sufletul…”
de Corneliu BRAN
La un an şi ceva de la instalarea sa în funcţie, am realizat un interviu cu secretarul de stat Gabriel Lungu la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, unul dintretehnocraţii de bază ai Guvernului Cioloş. 
 
O experienţă nouă. Omagiu doamnelor din frunte
- Domnule Gabriel Lungu, sunteţi de mai bine de un an secretar de stat în Ministerul Muncii. Cum vi s-a părut această perioadă? Ce impresii aveţi după această perioadă petrecută la acest minister? Aveţi şi regrete?
- Da, aveţi dreptate, pe 19 februarie s-a împlinit un an de la numirea mea în funcţia de secretar de stat la acest minister. Pot spune că a fost un an cu activitate intensă şi am făcut tot ce se putea face, cu bună-credinţă cu mintea şi cu sufletul, ştiind ce implică această funcţie. Din punctul meu de vedere, primul lucru vizat în acest an a fost să fiu alături de oameni şi de colectivul pe care l-am găsit aici. Important este că funcţia nu m-a schimbat şi consider că am rămas acelaşi om. De aceea, cred că pot să mă uit liniştit în ochii fiecărui cunoscut, fiecărui prieten sau concetăţean. În altă ordine de idei, aici am cunoscut oameni noi şi instituţii noi, care mi-au creat o experienţă profesională şi de viaţă foarte bună. Le mulţumesc tuturor colegilor, colaboratorilor şi cetăţenilor care au crezut şi cred în mine. În tot acest timp, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a fost condus de două doamne: Rovana Plumb şi Claudia-Ana Costea. A fost şi este o colaborare foarte bună, profesionistă şi mă bucur că am avut ocazia să lucrez cu dumnealor. Au toată consideraţia mea! Singurul meu regret, aşa cum am mai spus-o şi cu altă ocazie, este că nu am putut să fiu, cât aş fi vrut, alături de copiii mei, Andrei şi Oltina. 
 
Om de bază în stabilirea salariului de bază şi nu doar
- Ce aţi mai realizat de la ultima întâlnire cu cotidianul Ziarul Văii Jiului?
- Prin Memorandumul Guvernului României s-a aprobat constituirea unui grup de lucru în vederea elaborării unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Grupul de lucru este format din câte un secretar de stat şi două-trei persoane din partea: Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, precum şi din partea Institutului Naţional de Statistică. Mai există în acest grup de lucru şi câte două persoane din partea confederaţiilor sindicale şi alţi doi reprezentanţi din partea confederaţiilor patronale. Şedinţele grupului de lucru sunt prezidate de doamna Claudia-Ana Costea, actualul ministrul al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar secretarul de stat, reprezentat al ministerului de resort, sunt eu, Gabriel Lungu. 
- Se pare că acest Memorandum a devenit, foarte important în actualul context, în condiţiile în care se va elabora acel mecanism transparent de care vorbeaţi, privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată... 
- Da, e esenţial, spun eu şi nu doar, pentru acel mecanism pentru stabilirea salariu­lui de bază minim brut pe ţară, care va fi garantat în plată, ci şi pentru personalul plătit din fonduri publice. Spun asta, deoarece tot prin acest Memorandum s-a aprobat şi constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea Proiectului Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Grupul de lucru este format aici din câte un secretar de stat şi 2-3 persoane din partea a mai multor ministere, respectiv Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi Ministerul Justiţiei. Mai apar şi în acest grup de lucru, cum era firesc, câte una-două persoane din partea confederaţiilor sindicale. La fel, şedinţele grupului de lucru sunt prezidate de doamna ministru Claudia-Ana Costea. Tot eu reprezint, în calitate de secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Vă asigur că se munceşte intens, iar şedinţele celor două grupuri de lucru sunt foarte ample şi la obiect.
 
Reforma merge mai departe
- Vorbim de personalul plătit din fonduri publice, dar nu vorbim nimic de mult trâmbiţata „reformă a administraţiei publice”, de care s-a tot vorbit, dar de la o vreme nu se prea mai aude mare lucru. A fost lăsată această reformă mai la coadă, sau de izbelişte? Atunci cum putem vorbi de o administraţie publică care să-şi desfăşoare activitatea după principii moderne, europene şi aşa mai departe?
- Reforma de care spuneţi este necesară şi n-a fost nicidecum lăsată de izbelişte. Ajungeam şi la acest subiect, fără doar şi poate, dar e bine că mi-aţi pus aceste întrebări. Pot să vă spun şi să înştiinţez şi cititorii ziarului dumneavoastră din Valea Jiului şi judeţul Hunedoara – şi nu numai – că prin Decizia Primului-Ministru nr. 5/668/02.02.2016 a fost înfiinţat Grupul de Lucru Interministerial de Reformă a Administraţiei Publice. Prin Ordinul Ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, secretarul de stat Gabriel Lungu a fost desemnat să facă parte şi din acest grup interministerual. Deci, iată că se confirmă ce vă spuneam, şi la acest capitol important se fac paşi însemnaţi şi lucrurile se vor alinia pe locul lor firesc, pentru că, într-adevăr, se simte nevoia unei reforme în administraţia publică, pe baze sănătoase, moderne şi în pas cu vremurile pe care le trăim.
 
Efervescenta activitate 
- În ce alte activităţi aţi mai fost implicat în ultima perioadă?
- Pe 12 februarie am participat la şedinţa unde s-a prezentat Raportul de activitate pe anul 2015 al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, iar pe 26 februarie şedinţa unde s-a susţinut informarea privind Raportul de activitate pe anul 2015 al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş. Două judeţe apropiate judeţului Hunedoara, Văii Jiului. Pe de altă parte, la minister am avut întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România, cu reprezentanţii diferitelor asociaţii de pensionari şi am participat la Conferinţa Asociaţiei Comunelor din România, plus şedinţele de lucru ale Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice. Vreau să amintesc şi faptul că zilnic îmi sunt adresate aproximativ 50 de petiţii, care au ca subiect salarizarea sau diferite aspecte şi nemulţumiri legate de pensii. La toate dăm răspunsuri şi încercăm să le rezolvăm, acolo unde se poate şi unde cadrul legal ne ajută, pentru că sunt şi petiţii care n-au acoperire sau care nu se demonstrează că situaţia prezentată e reală. Tot legat de activitatea zilnică sau lunară, după cum ştiţi, că aţi mai scris, reprezint Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi la susţinerea proiectelor legislative, atât la nivel de comisii cât şi în plenul Senatului şi Camerei Deputaţilor. Pe lângă acestea ar fi mai multe de spus, dar poate le vom detalia cu altă ocazie...
 
Şi secretarii de stat sunt oameni, nu-i aşa?!
- Ne tot spuneţi de şedinţe, grupuri de lucru, petiţii, deplasări pe la şedinţe din ţară... Ceva acţiuni mai de suflet, de care să vă bucuraţi împreună cu colegii, aţi avut parte în acest an petrecut la minister?
- Da, au fost câteva... Ultima de acest gen a avut loc recent, chiar de 1 martie. Am mers împreună cu colegii mei din minister, la recomandarea dnei ministru Claudia-Ana Costea, la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, pentru a oferi acolo, mămicilor, mărţişoare dulci. Pentru mine a fost o revenire în timp la acest institut, în fapt Maternitatea „Polizu”, deoarece acolo m-am născut cu 47 de ani în urmă. Amintindu-mi de locul unde m-am născut, nu pot încheia interviul, altfel, decât să le mulţumesc părinţilor mei pentru tot ce au făcut ca eu să devin ceea ce sunt. De asemenea, mulţumesc familiei mele care mă susţine şi mă înţelege, colegilor şi colaboratorilor mei cu care încercăm, zilnic, să ne facem treaba cât mai bine în folosul cetăţenilor şi al Statului Român. Salut prin intermediul ZVJ şi pe toţi cetăţenii din Vale, din Petroşani şi sper să nu-i dezamăgesc, ţinând cont că oarecum reprezint aici, în Capitală, şi comunitatea locală din care fac parte. Chiar dacă m-am născut la „Polizu” în Capitală, iar părinţii mei sunt gorjeni, eu şi familia mea trăim de o viaţă în Valea Jiului, o zonă atât de dragă nouă.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (9 )

#1 Scurtu04.03.2016,  03:44:01
Cum să fie tehnocrat, când dânsul este numit în minister politic, de dl Vochiţoiu ?
#2 Constantin Dobre04.03.2016,  14:48:51
@ Scurtu Dl Gabriel Lungu nu este tehnocrat pentru ca a fost numit in minister politic... de dl Vochitoiu????? Asadar, dupa gandirea dvs, esti sau nu tehnocrat depinzand de cine te numeste intr-o functie de STAT?? Pai asa nici primul-ministru si nimeni din guvernul actual nu sunt thnocrati pentru ca Dacian Ciolos a fost numit politic de omul politic Iohannis iar la randul lui, acelasi Dacian Cilos a numit pe multi alti demnitari care mai de care ca fosti membri ai unor formatiuni politice foste (ex. Forta Civica) sau prezente. Nu cumva e invers? Adica meseria de jurist, a dlui Lungu, este cea care-l califica ca si tehnocrat, nu? Ba as putea spune ca dl Gabriel Lungu este chiar un foarte bun tehnocrat din moment ce a fost pastrat in noul guvern, nu? Hai sa nu fim obtuzi si sa recunoastem valentele de excelent tehnocrat, in specialitatea de jurist, ale dlui Gabriel Lungu! Credeti-ma, eu sunt martor ocular si apreciativ privind competentele juridice de adevarat tehnocrat ale distinsului domn, G.L.!
#3 Scurtu04.03.2016,  19:49:22
@2 Domnule Constantin Dobre,bateţi din gură ca un veritabil activist de partid ce sunteţi, absolvent de "Ştefan Gheorghiu",dar vă împăunaţi cu titulatura de anticomunist, statut obţinut de dumneavoastră chiar cu ajutorul lui Vochiţoiu, printr-un amendament legislativ, introdus pe uşa din dos.Acelaşi, care l-a făcut pe dl Lungu "tehnocrat". Apropos, dl Lungu este oltean ca şi dumneavoastră. O să avem ţara plină de olteni tehnocraţi şi anticomunişti ! Lol :)
#4 Constantin Dobre04.03.2016,  22:06:12
@ Scurtu Nechezatul si datul din copite, fie si in spatiul virtual, nu impresioneaza si nici nu e de luat in seama! Nu, nu asa, desi ati merita-o! Altfel va dojenesc, DOAR, si nu ma scuz! Cu mila si blandete, va mai bag odata in seama! 1. Nu stiti ce inseamna un veritabil activist de partid, fie el PCR-ist, PSD-ist, PNL-ist etc. Un veritabil activist de partid este platit din fondul cotizantilor, este scolit pe banii cotizantilor, candideaza in functii politice pe banii cotizantilor, face deplasari in tara si strainatate pe banii cotizantilor, este nominalizat in nomenclatorul de functii detinute in cadrul partidului etc. Eu niciodata n-am fost si nu sunt un ceea ce cu adevarat e denumit ca un veritabil activist de partid pentru ca NU AM FOST PLATIT NICIODATA din din niciun fond al cotizantiilor al vreunui partid. Cursurile la Stefan Gheorghiu, 5 ani la fara frecventa, le-am facut EXCLUSIV pe banii mei si in timpul concediilor mele de odihna si al concediilor fara plata! Probati dvs altfel si atunci va felicit ca m-ati deconspirat ca un veritabil activist de partid. 2. Titulatura/statutul de anticomunist NU l-am obtinut de la nimeni sau cu ajutorul cuiva! NUMAI ISTORIA cea adevarata si vesnic dainuitoare este aceea care evalueaza si da calificativul/statutul pe care cineva i-l merita! Pricepeti? 3. Apropo (nu apropos!), dvs carei regiuni, etnii si tari i-i apartineti? L.O.L. (nu Lol)!
#5 Scurtu04.03.2016,  23:17:40
@4 Uşor cu "anticomunismul" pe scări, domnule Dobre ! :)
#6 Constantin Dobre05.03.2016,  20:40:10
@ Scurtu Mda, dupa un cocktail de talmes balmes in care zac franturi/fracturi de logica in ale tehnocratiei, activismului politic si ale amendamentelor legislative (in loc de proiecte legislative!), acum va permiteti obraznicia sa dati si avertisment pe care nu-i intelegiti sensul, locul si punctul de impact! Doar un singur SFAT: pe viitor v-as ruga coerenta si rigoare plecand de la fapte si fara zvonistica sau chestii gen "stim noi"/"s-a auzit"/"se spune"; altfel riscati un scurt si binemeritat afront care va va inrosi obrajii si posibil provoca si un atac cerebrat, Doamne fereste!
#7 ion06.03.2016,  12:25:06
Domnule Dobre poate explicati prin ce tertip un ,,anticomunist,,este cursant al unei academii de factura comunista.Oare chiar ne luati de prosti.Oare va va ierta vreodata Todirascu,Guzu Flaman,Caila ,Iordache,Ioja Sortan.De cate ori va afisati ca un erou de atatea ori acei care au trait acele vremuri va umple frigiderul!
#8 Constantin Dobre06.03.2016,  19:28:30
@ Ion ATENTIE, VA RASPUND DOAR PENTRU A VA INFORMA SI IN NICIUN CAZ PENTRU A MA JUSTIFICA SI/SAU APARA, DOAMNE FERESTE!!! Nu, nu i-au pe numeni de prost si chiar va multumesc pentru interpelare! 1. Tertipurile de orice fel nu m-au si nu ma caracterizeaza. Dovada e ca niciodata nu mi-am ascuns faptele si chiar si simplul fapt ca semnez aici cu numele meu si raspund ori de cate ori sunt interpelat. Cu tertipuri au umblat comunistii, securistii si militienii si, iata, chiar si dvs care nu semnati aici cu numele dvs intreg si adevarat. 2. Atragerea mea la cursurile "unei academii de factura comunista" a fost facuta tot prin tertipuri. Am mai spus-o si o repet succint: dupa ce in anii 1978, 1979 si 1980 am fost respins la examenele de admitere la facultatile de stiinte economice din Craiova si cea de subingineri electrotehnici (fara a mi se da dreptul sa-mi vad lucrarile, asa cum cerusem/contestasem), in primavara-vara anului 1981 am fost abordat de un ziarist local din Craiova, chiar la locul meu de munca de la Intreprinderea de Reparatii Auto (IRA) Craiova (acolo lucrase si individul ce devenise ziarist) si mi-a sugerat sa ma inscriu la Facultatea de Ziaristica si ca mai intai trebuia sa dau un test chiar la sediul ziarului unde lucra acel ziarist. Am dat acel test dar niciodata nu mi s-a dat un raspuns, de la acel ziar. In fine, la numai o luna si jumatate de la acel test am fost chemat la primul secretar al judetului Dolj - Miu Dobrescu comunicandu-mi ca puteam participa la acel examen ptr. Fac. de Ziaristica care era una singura pe tara in cadrul Academiei Stefan Gheorghiu din Bucuresti (apropo: fosta facultate comunista de ziaristica se numeste acum Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii care se afla EXACT in aceeasi curte si cladire a fostei Academii Stefan Gheorghiu?!). Dupa examenul de admitere am fost admis dar NU la Ziaristica ci la sectia Economica, la fara frecventa cu durata de 5 ani de zile. Sa dai examen pentru ziaristica si sa fii admis la alta facultate, adevarat, tot in cadrul Academiei Stefan Gheorghiu, A FOST TOT UN TRUC, nu credeti? Ce nu vreti dvs sa pricepeti sau va prefaceti ca nu pricepeti, si multi altii ca dvs, e faptul ca ei, comunistii si securistii, n-au reusit sa-mi spele creierul si sa devin unul de-al lor, adica sa fi devenit activist de partid sau orice altceva care sa-i slujeasca. Daca aveti dvs DOVEZI contrare care sa ma incrimineze c-am acceptat vro functie politica sau de stat voi fi primul care va voi felicita si-mi voi face public mea culpa. 3. Todirascu, Guzu Flaman, Caila, Iordache, Ioja Sortan si oricare participant la revolta minerilor din august 1977 N-AU niciun drept si absolut niciun motiv sa ma ierte pentru simplul motiv ca nu le-am facut niciun rau! In toate anchetele la care-am fost supus nu exista absolut nicio referinta la adresa niciunui miner (cu nume, fapte etc) revoltat in august 1977. Si-atunci, cine si cum ar avea dreptul sa ma judece/ierte??? 4. Apropo de cine pe cine ar trebui sa ierte sau sa nu ierte: am fost anchetat pe baza unor denunturi, srise de mana si semnate de persoane cunoscute de mine si cu care am colaborat in timpul revoltei din august 1977, pe care le detin. Credeti c-ar fi intelept sa ies in public cu acuzatii, pe baza acelor dovezi incontestabile? Raspuns categoric, NU! De ce? Pentru ca nu stiu in ce conditii si sub ce presiuni au dat acele declaratii, saracii! (unii dintre ei decedati, Dumnezeu sa-i odihneasca!). 5. Cei amintiti de dvs si chiar toti minerii revoltati in august 1977, inclusiv familiile acestora, au doar motive sa-mi multumeasca, cred eu, pentru cel putin 2 motive: nu le-am facut niciun rau si al doilea motiv ar fi ca in curand vor beneficia si de legea recunostintei, modificata si cu aportul meu, decisiv cred tot eu, chiar daca la o asa distanta in timp de la evenimentul din decembrie 1989. Sper sa reflectati bine la cele zise mai sus! Al Dvs., Constantin Dobre
#9 Constantin Dobre06.03.2016,  22:03:48
@ Ion Apropo de dat explicatii: poate i-i cereti explicatii si unuia dintre nominalizatii dvs caruia ziceti ca, chipurile, nu m-ar putea ierta si care-a afirmat (in oficiosul "Zori de zi", fost organ de presa al PCR din Petrosani, parca "Steagul Rosu") ca acel comandant al inchisorii de la Aiud (cred) sau Gherla, unde-a fost el inchis, s-a dovedit un "adevarat om cu O mare", iar despre mine ca ma dadusem de partea cealalta a baricadei. Cred ca mai bine-ar fi sa n-o faceti pentru ca s-ar putea sa va caute si-o sa va dea cu crucea-n cap! SA FIE FOARTE CLAR: eu nu cer nimanui explicatii si nici nu judec pe nimeni, inclusiv pe impricinatul! O fi fost si el, saracul, manipulat prin aceleasi tertipuri securistice si comunistoide ale fostului organ de propaganda al PCR din Petrosani ca doar cu mine aveau ei ce aveau si nu cu saraci cu duhul si mintea scrurta. Sorry, niciun apropo la pseudonimul cu care semnati dvs, "Scurtu"! L.O.L.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter