17.03.2016,  22:29:12 | 1 comentariu | 974 vizualizari
Cu juristul Adrian Negoe / Despre schimbările legislative referitoare la alegerile locale
de Corneliu BRAN

Dacă tot vin alegerile locale ar fi bine să aflaţi şi câteva noutăţi legislative legate de acestea de la un jurist cu multă experienţă, juristul Adrian Negoe - secretarul municipiului Petroşani.

Preşedintele consiliului judeţean va fi ales de consilierii judeţeni
„Prin Legea nr. 115/ 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii Administraţiei Publice Locale nr. 201/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/ 2004 privind Statutul aleşilor locali au fost introduse o serie de modificări. În primul rând, trebuie să se ştie că preşedinţii consiliilor judeţene nu vor mai fi aleşi de către cetăţeni, ci de către consiliile judeţene, aşa cum se întâmpla până la alegerile din 2008. În al doilea rând, în funcţia de primar vor putea fi aleşi şi cetăţeni ale altor state membre ale Uniunii Europene, dar care au domiciliul sau reşedinţa în România”, ne-a specificat secretarul municipiului Petroşani. 
 
Sistem electronic de monitorizare
Dar poate cea mai tare noutate este legată de siguranţa votului: „O a treia noutate adusă de către actul normativ la care am făcut referire o constituie, în premieră, utilizarea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal. Prin acest sistem, se consideră că tentativele de fraudare, prin vot multiplu, vor fi imposibile şi, totodată, va fi asigurată o informare exactă şi în timp real cu privire la situaţia prezenţei la urne pe parcursul scrutinului. Legiuitorul a considerat că toate acestea vor aduce şi o creştere a încrederii alegătorilor în procesul electoral”
 
Cum va decurge votarea
Legat de acest sistem electronic implementat în premieră, Negoe ne-a informat: „Practic, în ziua scrutinului, în fiecare secţie de votare va exista cel puţin o tabletă electronică. Când va intra în secţia de votare, alegătorul va fi imediat îndrumat către persoana care operează tableta electronică, conectată la internet, persoană denumită de lege operator calculator. Acest operator îi va cere alegătorului actul de identitate, pentru a-i prelua CNP-ul în baza electronică cu votanţi. Propriu-zis, actul de identitate va fi fotografiat cu ajutorul tabletei, iar CNP-ul va fi transmis automat într-o aplicaţie informatică, unde va fi şi verificat. Ulterior acestui prim lucru, ce se va petrece în sala unde alegătorul votează, procedura de vot va rămâne cea clasică, pe care o ştiu toţi cei care au mai votat până acum: alegătorul semnează lista electorală, primeşte apoi buletinul de vot şi ştampila, merge în cabina de vot să-şi exprime votul (unde trebuie să fie singur!), iese, depune buletinul de vot în urnă şi predă ştampila. Foarte important: fiecare alegător va putea vota numai în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, la secţia de votare unde a fost arondată strada unde locuieşte”.
 
Cine poate fi operator calculator la votare
Pentru că e o noutate, am insistat să aflăm de la jurist şi cine poate avea calitatea de operator calculator al secţiei de votare.
„Conform Hotărârii nr. 9/2015 a Autorităţii Electorale Permanente, poate avea cali­tatea aceasta orice persoană care în­de­plineşte următoarele condiţii: are cetăţenia română şi domiciliul în România, cunoaşte limba română – scris şi vorbit, are vârsta de minim 18 ani împliniţi, are deplină capacitate de exerciţiu, a absolvit învăţământul general obligatoriu şi are cunoştinţe de bază în tehnologia informaţiei. Precizez faptul că instruirea şi examinarea persoanelor înscrise pentru ocuparea acestei funcţii s-a făcut, pentru toată Valea Jiului, în perioada 2-5 februarie 2016 şi la 9 martie 2016, la sediul Primăriei municipiului Petroşani, de către Autoritatea Electorală Permanentă Deva şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Până azi (marţi, 15 martie n.r.), primăriile trebuia să ia toate măsurile necesare pentru prelungirea serviciului de internet până la sala secţiei de votare, noi la Petroşani fiind în regulă în această privinţă”, a spus Negoe.
 
Economii substanţiale pentru primării
O modificare importantă adusă de Legea 115/2015 o constituie faptul că numai o parte din cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării alegerilor locale se va suporta de la bugetul local: „Conform articolului 8 din H.G. 53/ 2016 privind stabilirea cheltuielilor necesare la urne de la alegerile locale, din bugetul local se mai suportă doar următoarele categorii de cheltuieli: cele legate de întocmirea şi tipărirea listelor electorale permanente şi de listele electorale complementare; cheltuielile legate de confecţionarea tipizatelor listelor electorale suplimentare şi a extraselor de pe de pe listele electorale permanente; cheltuielile privind urnele de vot, urnele speciale şi cabinele de vot; cheltuieli de informare a alegătorilor privind delimitarea secţiilor de votare şi adresele acestora; cheltuieli pentru asigurarea locurilor speciale de afişaj electoral şi amplasarea de panouri electorale; cheltuieli materiale pentru dotarea şi funcţionarea sediilor birourilor electorale de circumscripţie municipală, orăşenească sau comunală; cheltuieli materiale pentru dotarea şi funcţionarea secţiilor de votare; cheltuieli privind achiziţionarea tuşului, a tuşierelor şi ale altor materiale necesare procesului de vot. Ca atare, costul buletinelor de vot şi sumele necesare plăţii indemnizaţiilor membrilor biroului electoral de circumscripţie şi al birourilor electorale ale secţiilor de votare NU se mai plătesc din bugetul local. Numai pentru bugetul local al municipiului Petroşani, asta înseamnă o economie de circa 150.000 lei!”, a încheiat juristul Adrian Negoe.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 rau18.03.2016,  07:42:38
Am doua intrebari pentru domnul Jurist . De ce a fost nevoie de Serviciul De Telecomunicatii Speciale ? A pierdut Geoana alegerile datorita intreruperilor de curent si deci e nevoie de Telecomunicatii Speciale, nu ? . As vrea ca intr-un articol viitor sa dezbata ZVJ si domnul Jurist daca nu se aduce ATINGERE legislatiei privind protectia datelor personale. Cine imi garanteaza ca se va prelua in aplicatia informatica doar CNP -ul? Daca se va prelua si Seria Carti de Identitate si aceste date se vor folosi pentru diferite fraude finaciare ???. Daca refuz sa mi se scaneze CI nu voi avea DREPTUL sa votez ?? E modificata si Constitutia ????. De asemenea as vrea sa ni se spuna mai clar numarul actului legislativ privind chestia cu tableta.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter