17.03.2016,  22:30:16 | 0 comentarii | 1589 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Olimpiadele „Kaufland”. Din ciclul „Lupta lui David cu Goliat”… / Şi la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Petroşani nasc câştigători
de Petronela VALI SLAVU
Organizat de S.C. Kaufland România, în parteneriat cu Asociaţia „Şcoala de Valori”, Programul „Olimpiadele Kaufland” a reunit, la linia de start, 1.190 de şcoli din ţară. Miza era mare: un premiu de 40.000 de euro, unul de 30.000 de euro şi alte 101 premii în valoare de 20.000 de euro, banii oferiţi putând fi utilizaţi pentru dotarea materială a şcolilor. Volumul de muncă, pentru a obţine această finanţare, urma să fie şi el mare: 107 activităţi diverse pe care şcolile înscrise să le realizeze în perioada prevăzută în regulament. Înscrierea Şcolii Gimnaziale Numărul 2 Petroşani - structură a Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” - în această competiţie, poate fi comparată cu încercarea lui David de a-l învinge pe Goliat. 
 
Concursul tocmai s-a încheiat. Pe lista câştigătorilor sunt cinci unităţi şcolare din judeţul nostru. Chiar dacă pare greu de crezut, „şcoala din colonie” – cum este cunoscută în zonă – s-a aflat printre cele 35 de şcoli care au reuşit să acumuleze punctaj maxim. Cu acelaşi punctaj, se află pe lista câştigătorilor încă două şcoli hunedorene: Şcoala Gimnazială Petros şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan.
Am înregistrat prima activitate de ecologizare, în luna octombrie. Multă vreme, punctajul s-a încăpăţânat să rămână zero. Când am primit primele puncte, am prins curaj şi am aşteptat, în continuare, validarea altor activităţi. Fiecare activitate a avut valenţe educative. Copiii au înţeles că este important să participe la ecologizarea mediului, să-şi îngrijească dinţişorii, să se hrănească sănătos, să aibă un stil de viaţă activ, să fie civilizaţi în trafic, să se protejeze de pericole pe internet şi să recicleze deşeurile. Deşeurile au fost duse la centrul de colectare, iar unele au fost reciclate creativ, în cadrul celor zece proiecte inovative şi la activităţile de design vestimentar. Copiii au învăţat, de asemenea, să planteze flori, să realizeze căsuţe pentru păsărele şi să acorde primul ajutor în caz de accidente. Au reînviat tradiţii, învăţând să-şi respecte rădăcinile. Au avut ocazia să-şi cultive talentul, realizând expoziţii de lucrări plastice, participând la sesiuni de creaţii literare, punând în scenă diverse piese de teatru şi participând la concursuri de dans şi muzică. S-au întrecut, în cadrul competiţiilor de şah, fotbal, volei şi badminton. În cadrul vizitelor informative şi culturale, au simţit care este atmosfera într-o fabrică de confecţii, într-o tipo­­grafie, la gară, la teatru, la o galerie de artă sau într-un muzeu. Dezbaterile cu in­­vitaţi externi, având ca tematică diverse meserii şi profesii, i-au ajutat pe copii să-şi evalueze abilităţile în vederea viitoarei orientări profesionale. Aşadar, chiar dacă nu am fi fost pe lista câştigătorilor, copiii noştri ar fi fost, oricum, nişte câştigători, după atâtea activităţi benefice.
Privind în urmă, nici nu mai ştiu cât de optimişti am pornit în competiţie. Uneori, aveam convingerea că putem reuşi, alteori, ne simţeam prea mici pentru o luptă atât de mare. Am avut parte de încurajarea conducerii şcolii şi de implicarea extraordinară a copiilor. Doamnele directoare Gabriela Rus, Camelia Paraschiv şi Gheorghiţa Obogeanu ne-au sprijinit. Copiii au participat cu drag la activităţi, au fost dispuşi să se deplaseze, pe jos, la diferite obiective din oraş. Am urmărit, cu emoţie, cum punctajul a început să crească, am aşteptat nerăbdători rezultatele finale şi acum ne bucurăm de reuşită. 
Nu am fi avut, astăzi, motiv de bucurie, dacă doamna profesoară Mihaela Şamotă nu ar fi gândit o abordare strategică a activităţilor. Nu greşesc dacă spun că a fost creierul acestor activităţi. Timp de patru luni, şcoala a fost un adevărat furnicar. Alături de colegele mele de la ciclul primar – Ildiko Nemeş, Adela Streitferd şi Mirela Repezanu, dar şi de doamnele educatoare Cristina Dan, Tamara Preda şi Rodica Sintulescu, am coordonat diverse activităţi. S-au implicat şi domnii profesori Diana Josan, Cristiana Marioane, Andreea Ionel-Voicu şi Nicolae Tanca. Împreună, am dovedit că suntem o echipă. O echipă învingătoare!
Le mulţumim, pe această cale, oamenilor minunaţi care au răspuns invitaţiei de a participa la activităţile noastre sau care ne-au primit în vizită: Nicoleta Bolcă (director la Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” Petroşani), Corina Băbuşanu şi Sergiu Bocşe (elevi în anul III, la Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila”),  Gheorghiţa CristinaConca, Raluca Diconi (medic stomatolog), Romulus Gabor (instructor de arte marţiale), Cristian Ianza (Fundaţia „Ianza-Art Inter-Cultural”), Alin Marghioală (plt. adj. şef la Jandarmeria Petroşani), Ana Maria Mihnea (vânzătoare), Gabriela Niţariu (Tipografia Polidava), Silviu Oşan (agent-şef la Poliţia Rutieră Petroşani), Ileana Şandor (asistentă-şefă la U.P.U., în cadrul Spitalului de Urgenţă Petroşani), Ioan-Dorel Şchiopu (preşedintele Secţiei de Şah de la C.S. Vulcan), Valentina Trucă (asistentă medicală), Matilda Uzunovici (profesor la Şcoala Sanitară Postliceală ”Carol Davila”)!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter