21.03.2016,  20:41:36 | 0 comentarii | 5509 vizualizari
În judeţul Hunedoara: 108 persoane cu Sindromul „Down”
de Mihaela PETROŞAN
Ieri, 21 martie, a fost marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Sindromului Down.
 
De la an la an, vocile persoanelor cu sindrom Down şi a celor care trăiesc şi muncesc alături de ei, se aud din ce în ce mai tare. În acest an, aniversarea Zilei Mondiale a Sindromului Down a urmărit creşterea gradului de conştientizare a sindromului Down, ce înseamnă a fi o persoană cu sindrom Down şi care este rolul acesteia în viaţa şi comunităţile noastre.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, prin Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Colegiul Medicilor Dentişti, producătorii de apă potabilă, Crucea Roşie, Primăria Teliucul Inferior, Primăria Ghelari, organizează celebrarea campaniilor: „Ziua Mondială a Sindromului Down”, „Ziua Mondială a Sănătăţii Orale”, „Ziua Mondială a Apei”, „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei”. Astfel, în 21 martie 2016, la Şcoala Generală Teliucu Inferior, a avut loc un eveniment pe această temă, următoarele acţiuni fiind programate în 22 martie 2016, de la ora 11, la sediul DSP Hunedoara din Deva, şi în 24 martie 2016, de la ora 13, la Colegiul Naţional de Pedagogie „Regina Maria” din Deva.
În judeţul Hunedoara sunt înregistrate 108 persoane cu Sindromul „Down”.
 
 
Sindromul Down nu este o boală, este o modificare genetică, o dispunere cromozomială naturală (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Denumirea Down provine de la medicul englez John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. În 1959, geneticianul de origine franceză, profesorul Jérôme Lejeune, a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi în loc de 46. Din aceasta cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de „trisomia 21” sau „mongolism”. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter