03.04.2016,  19:30:11 | 0 comentarii | 729 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În Poiana Pustnicului / Canon, liturghie, axion
de Ziarul Vaii Jiului
Virtuţile creştine: „De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni!” (A doua epistolă sobornicească a lui Petru)
 
E dificil să răspundă cineva dinafara (dinăuntru?) Bisericii la întrebarea „ce anume îl îndrumă pe un oarecare om către viaţa monahală?”. Vieţuitorii de acolo, unde timpul nu le aparţine lor, ci Puterii de Sus, ocolesc răspunsul sau, să fim corecţi, se manifestă în aşa fel, încât răspunsul să-l dea chiar cel care pune întrebarea. Pindar, anticul, spunea că „omul este visul unei umbre”, spusă purtătoare de metaforă deosebită, întrucât cel care face umbră pământului trebuie să fie în lumină, aşa-i? Pe scurt, dacă încercăm să definim călugărul, monahul, pe cel vieţuitor întru credinţa strămoşescă, trebuie să ştim că rugăciunea acestuia e întâi către Sfânta Treime, adică este rugăciunea către Lumina dumnezeiască.
În Poiana Pustnicului, părintele Gherasim şi cei trei trăitori după canoanele mănăstireşti întâlniţi acolo desfăşoară în fiecare zi cele de cuviinţă şi, trebuie să afirmăm asta cu tărie şi recunoştinţă, faptele lor ne fac bine tuturor. Şi mai trebuie subliniat că părintele este un om de statură mică (Pascal: „omul nu-i decât o trestie… dar o trestie care gândeşte!”), dar scribul acestor rânduri şi cei care urcă în Poiană, cei care ajung să participe la slujbele care se ţin în Biserică pot afirma fără să greşească despre el că bunătatea şi înţelepciunea sa îl fac deosebit şi credinţa îl face puternic, un ales în sensul nobil al cuvântului.
Ieşim din Paraclis şi privirile îmi aleargă de jur-împrejur. Întreb dacă urşii continuă să sară peste gard şi să mănânce din trocuţele pisicilor. Văd câinii cei noi, încă pui, ciobăneşti caucazieni şi carpatini (?). Se speră că, pe viitor, sălbăticiunile mari vor ocoli aşezământul monahal…
- Până să intrăm în postul mare al Paştilor am avut o perioadă de 40 de zile de post în canon, pentru a îndepărta de noi şi de Poiană niscaiva tulburări ivite cine mai ştie de unde, pe nepregătite, perioadă care ne-a prins foarte bine. Acum suntem mai limpezi, mai curaţi, fără toxine în trupuri şi cu gândurile mult mai aproape de Dumnezeu. Iarna mai moale, mai blândă din acest an ne-a ajutat mult, că din februarie au apărut urzicile, alte verdeţuri, trufandale şi gătitul lor a însemnat mare bucurie nu numai pentru noi, ci şi pentru oaspeţi de seamă ai Poienii, pentru credincioşii care au participat la slujbele din Biserică şi care au rămas să prânzească împreună cu noi în Trapeză, oaspeţi care au afirmat fără făţărnicie că în viaţa lor n-au mâncat niciodată aşa ceva, că asemenea bunătate va deveni permanentă la masa lor pe timpul primăverii şi nu numai…
Îl ascult pe părintele ieromonah Gherasim şi ceva vinovat, nu ştiu cum şi nu ştiu ce, îmi umblă prin trupul îndestulat la prima oră a dimineţii ca pentru drum lung şi obositor, drumul care urcă de la Mănăstirea Lainici, pe lângă Schitul Locurele, până în Poiana Pustnicului, la aşezămintele monahale unde ne aflăm. Afară e rece, vreme câinoasă, cu lapoviţă îngheţată şi vânt sfredelitor… pădurea aşteaptă haină verde şi Parângul abia se zăreşte printre ceţuri şi nori coborâţi spre pământ. Ar trebuie să auzim cucul cântând, Buna Vestire (Blagoveştenia) se mai numeşte, în popor, Ziua Cucului, când primăvara intră cu toate drepturile pe tărâmurile româneşti, dar această pasăre călătoare e adăpostită, încă, în locuri mai calde. Numai smocurile de urzici şi ştevie, proaspete, sar în ochi de peste tot şi te îndeamnă la reflecţii despre post, despre binefacerile postului asupra organismului uman. Mda, deocamdată, fiind printre cei păcătoşi, accept şi eu îndemnul la aceste reflecţii, pe care colegul cu care am urcat, Doru Bălănesc din Petrila, le repetă cu adâncă mirare:
- Să mănânci o singură masă pe zi luni în şir mi se pare o adevărată performanţă. Oamenii aceştia sunt, vorbă veche, adevăraţi „atleţi ai creştină­tăţii”. E aproape de necrezut. Data viitoare voi veni cu soţia şi, poate, cu copiii. Simt energiile binefăcătoare, pozitive ale acestui loc. Simt că toate gândurile lor frumoase şi sănătoase îmi fac bine, mă încarcă.
Îl cred, aşa este. Şi întăresc la rândul meu reflecţiile, amintindu-i că mâncarea lor e fără carne, ouă, brânză etc. Mâncarea lor e, cum se spune, de post! Pentru o lungă perioadă, sunt vegetarieni!
Iar postul este, cum spune părintele, o dreaptă socoteală a trupului şi a gândului…
 
„Când trupul acesta                                   
supus putrezirii se va îmbrăca în neputrezire
şi trupul acesta muritor se va
îmbrăca în nemurire, atunci se va împlini 
cuvântul care este scris: Moartea a fost
înghiţită de biruinţă!
Corinteni 15(54)
 
După cele de cuviinţă în Paraclis şi câteva fotografii (am îndrăznit în interior, că afară se simţea ultima răbufnire a iernii), aflăm despre post şi mâncarea din crudităţi mai multe; una dintre cele care trebuie să fie cunoscute se referă la o femeie din Timişoara:
- A venit la noi, primăvara trecută, o doamnă care  s-a spovedit. Femeia avea o privire îndurerată, dar curată. Ne-a spus că e bolnavă, înţelegeţi, nici nu trebuie să rostesc numele acestei boli care e sinonimă cu moartea. Era împăcată cu ea însăşi, cumva, dar se vedea că trebuia să-şi întărească relaţia cu Dumnezeu şi să manifeste mai multă şi profundă credinţă. S-a rugat cu încredere şi, după câtva timp, trecând pe o alimentaţie bazată pe crudităţi şi fără carne, la examenul medical periodic a aflat că boala i-a părăsit trupul. De altfel, se vedea pe dumneaei, că se vede sănătatea pe om, aşa cum se vede boala, da, pe chipul unui om se vede sufletul lui, de e bun sau rău…
Prin urmare, a te ruga mereu şi a ţine post înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Christos este bine şi sănătos atât pentru mintea, gândul omului, cât şi pentru sufletul, pentru trupul său, postul având şi puterea de a-l apropia pe om de Înalt, de Dumnezeire…
Ne despărţim de vieţuitorii din Poiană. Coborâm spre Mănăstirea Lainici purtând în noi lumina colorată a primăverii care îşi amintea de drepturile sale. Purtăm cu noi lumina din aura fiecărei icoane pictate pe aşezămintele de sus, lumina din ochii părintelui Gherasim şi ascultam chemarea spre verde a codrului, poate şi chemarea din adâncul nostru, în formă de tăcută rugăciune!
Ioan Dan BĂLAN

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter