04.04.2016,  15:17:10 | 0 comentarii | 1594 vizualizari
Lucian Stanciu, vicepreşedintele FPTR, despre / Turismul în Hunedoara, al doilea judeţ al României ca potenţial turistic
de Mihaela PETROŞAN
Lucian Stanciu, vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută luni, la Deva, că turismul hunedorean „este o chestie haotică, complet anapoda, fără o bază, fără nimic” şi că autorităţile locale nu fac nimic pentru a îndrepta lucrurile.
 
Stanciu spune că, până acum, interesul şi lupta patronatelor din turism au fost mai mult axate pe litoral şi pe zona Bucureştiului unde, într-adevăr, la nivel guvernamental au existat câteva succese puternice în anii trecuţi „în primul rând, vorbim de reducerea TVA-ului la turism înainte de a se face celelalte reduceri de TVA”. „Încercăm să ne dezvoltăm şi în teritoriu, în sensul că vrem să atragem atenţia peste tot pe cât se poate autorităţilor locale că nu sunt singure şi nu pot face chiar numai ce doresc ele în turism. (…) Din păcate, la nivelul judeţului Hunedoara nu este constituită o uniune patronală a turismului. Vom face demersuri, vom încerca să constituim o uniune patronală, uniune pe care s-o pot iniţia eu, împreună cu alţi investitori din judeţul Hunedoara, în aşa fel încât pe viitor să nu se mai întâmple cum s-a întâmplat recent sau, de fapt, cum se întâmplă de multă vreme la nivel de judeţ. Autorităţile locale trebuie să ştie că au un partener cu care nu numai că pot discuta, sunt chiar obligate să discute”, a declarat Lucian Stanciu.
Referitor la relaţia autorităţilor locale cu mediul de afaceri din turism, Lucian Stanciu a spus că „această relaţie este superbă, dar lipseşte cu desăvârşire. Nici la nivel de judeţ, nici la nivel de Deva nu a existat absolut niciodată niciun fel de dialog vizavi de orice decizie care a fost luată şi a afectat în vreun fel sau altul mediul de afaceri din turism. Nu cred că este normal acest lucru pentru că, deşi se pare că turismul în judeţul Hunedoara este văzut ca o componentă economică foarte mică, aproape neglijabilă, judeţul Hunedoara şi cei care-l conduc ar trebui să ştie că la nivel de România este considerat al doilea judeţ ca potenţial turistic, după Constanţa. Ceea ce e senzaţional pentru Hunedoara”.
Legat de trecerea turismului devean în subordinea Centrului Multicultural „Castrum” Deva, recent înfiinţat, şi care are în subordine şi Casa de Cultură, şi Cetatea Devei, şi Centrul de informare şi promovare turistică, Lucian Stanciu a declarat: „Primăria Deva şi Consiliul Local au luat o decizie care pe mine mă nemulţumeşte profund: înfiinţarea Centrului Multicultural Castrum. (...) Ce mă deranjează este faptul că Centrul Naţional de Informare Turistică – unica entitate din subordinea consiliului local care are ceva legături cu turismul - a fost trecut în subordinea acestui nou înfiinţat centru multicultural. Nu mi se pare deloc normal, mi se pare o idee complet greşită. Din nou, partea turistică din felia mare a economiei municipiului Deva va fi lăsată pe mâna unor oameni care probabil n-au nicio tangenţă cu turismul. (…) Nu este normal ca această decizie, spun eu majoră, să fie luată fără să fim consultaţi. Am făcut o scrisoare deschisă către Consiliul Local Deva şi către domnul primar Petru Mărginean. Ca federaţie a patronatelor din turismul românesc vom cere Prefecturii să atace în contencios această hotărâre de consiliu local. Dacă prefectul nu o va face, probabil o vom ataca noi direct, pentru că avem dreptul. Cred că pentru judeţul Hunedoara turismul este o şansă”.
 
„Avem potenţial. Din păcate nu cred că doreşte cineva să-l exploateze”, a declarat Lucian Stanciu.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter