06.04.2016,  11:21:13 | 2 comentarii | 2035 vizualizari
Consiliul Local Petroşani a aprobat / Bani pentru proiecte importante pentru comunitate
de Corneliu BRAN

Din cele 32 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de consiliu local, mai bine de o treime, mai exact 12 proiecte, au vizat aprobări de sume de la bugetul local pentru diferite plăţi, „absolut necesare şi pe care le alocăm în fiecare an”, după cum ne-a spus încă înainte de şedinţă primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Totalul sumei este de 110.000 lei sau 1,1 miliarde de lei vechi, o sumă rezonabilă, dacă se ţine cont că ea a fost alocată doar într-o singură şedinţă. Dar să vedem împreună pentru ce au fost alocate aceste sume.

 

„Eroi au fost, eroi sunt încă...”

Proiectul 6 a vizat alocarea a 2.000 lei pentru Ziua Veteranilor de Război, care va avea loc la 29 aprilie. Cele patru persoane care mai sunt în viaţă din această categorie - respectiv doamna Domnica Ileşoi şi domnii Eugen Iosif Bârsan, Vasile Coconeţ şi Iosif Demeter - vor primi într-un cadru festiv, din partea administraţiei locale, fiecare, câteo Diplomă de Excelenţă şi un plic cu 500 lei, în semn de preţuire din partea întregii comunităţi locale pentru lupta şi activitatea lor pentru ţară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

Bani pentru un concurs de istorie organizat cu ocazia Zilei de 9 Mai

La proiectul 7, consilierii au aprobat alocarea sumei de 900 de lei în vederea organizării unui concurs de istorie dedicat sărbătoririi Zilei de 9 Mai, o zi cu triplă semnificaţie după cum se ştie: 9 Mai 1877 – Ziua Independenţei de Stat faţă de Imperiul Otoman, 9 Mai 1945 – Ziua încetării celui de-Al Doilea Război Mondial şi, în fine, 9 Mai – Ziua Europei. Concursul de istorie îi va avea protagonişti pe elevii din Petroşani de la cinci şcoli gimnaziale, organizaţi în cinci echipaje, iar toate locurile ocupate vor fi premiate cu câte 200 lei – locul I, 160 lei – locul II, 120 lei – locul III şi cu câte 100 lei ultimele două echipaje clasate.

 

Şi organizatorii de nedei, premiaţi…

Trecem mai departe şi ajungem la proiectul 8, unde consilierii au aprobat în unanimitate alocarea sumei de 10.500 lei pentru premierea „reprezentanţilor comunităţii locale, păstrători de tradiţii în municipiul Petroşani”. Ca şi în anii trecuţi şi anul acesta, la nedeile ce vor avea loc de Sfintele Paşti sau după această mare sărbătoare creştinească, vor fi premiaţi cu bani următorii oameni ai locului, în general momârlani, cum se numesc ei în comunitatea noastră: Ilie Nemeş, Filimon Strâmb, Ioan Vreja – la nedeia din Lunca de pe data de 2 mai; Orian Comănescu, Valeriu Căldărar, Daniel Lingurar – în comunitatea romă la Nedeia din Sălătruc de pe data de 2 mai; Petru Şotângă, Ion Mucenic, Ioan Burdea – la nedeia de pe Maleia din data de 3 mai; Costel Napa, Ioan Mucenic, Ionică Mihai – la nedeia din Aeroport din 3 mai; Traian Negoiu, Petrişor Negoi, Ionel Corlan – la nedeia din Dâlja Mare de pe data de 8 mai; Alin Ciurea, Ion Olar Mălinesc, Dumitru Blaj – la nedeia din Sălătruc de pe data de 8 mai; Petru Gălăţan, Filimon Vreşa, Marcu Mucenic – la nedeia de pe 29 iunie de la Slătinioara.

Aici trebuie făcută o mică remarcă: consilierul Pascu şi consilierul Postolache au întrebat, consecutiv, dacă tot aceiaşi oameni, ca şi în anii trecuţi, primesc aceste sume? L-i s-a răspuns că „da”, „pentru că de fiecare dată ei sunt cei care se ocupă de ani şi ani de zile de organizarea acestor nedei”. Primarul Ridzi a mai menţionat: „Avem o bună colaborare cu dumnealor şi i-am sprijinit de fiecare dată când am fost solicitaţi, tradiţiile locale făcând parte din istoria municipiului şi continuitatea noastră ca şi comunitate”.

 

Ciocolată, ghiozdane sau biciclete? O adevărată dilemă..

Ca de fiecare dată n-a fost uitată nici data de 1 Iunie - Ziua Internaţională a Copiilor. În acest sens, iniţiatorul, primarul municipiului, a propus 67.000 lei, „pentru organizarea unor manifestări dedicate copiilor Petroşaniului şi pentru oferirea, drept cadou, a câte unei cutii de bomboane de ciocolată fiecărui copil din localitate. Şi aici, consilierul Viorel Pascu a dorit să facă o remarcă, menţionând încă din startul luării cuvântului „că nu se opune acestui lucru”, dar „de fiecare dată dăm ciocolată, ciocolată şi iar ciocolată... altceva nu mai ştim să dăm copiilor?”. Petru Drăgoescu i-a replicat imediat: „Din punctul meu de vedere i-aş oferi fiecărui copil câteo bicicletă, sau altceva mai consistent, dar dacă atât ne ţine bugetul, ce să facem? Eu cred că aţi fi de-a dreptul surprins, domnule consilier, să aflaţi câţi copii se bucură de această ciocolată când o primesc... Vă spun eu, foarte mulţi!”. Cam acelaşi punct de vedere cu colegul liberal l-au avut şi consilierii Valeriu Butulescu (care a ars-o pe aforisme: „E uşor să oferim un tort în loc de ciocolată şi să dăm din zece-n zece...), Lucia Muntean, în timp ce consilierii pesedişti Ioan Rus, Costel Postolache şi Doru Şipeţean i-au dat dreptate consilierului Pascu, menţionând că poate s-ar putea găsi şi alte cadouri pentru copii, ghiozdane de exemplu „că tot nu s-au dat anul acesta”. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a închis discuţia oarecum, menţionând că „atât ne permitem”, specificând: „Totuşi, ciocolata, e bine primită de copii. Este un produs bun şi relativ ieftin, pe care la acest moment ni-l permitem să achiziţionăm şi să-l oferim în mod simbolic copiilor de ziua lor”. Tot social-democraţii au cerut un deviz clar al cheltuielilor. Au fost lămuriţi de o funcţionară în ce constau aceste cheltuieli în afară de cele cu ciocolata propriu-zisă: ciocolata va costa, cu aproximaţie, între 35.000-36.000 lei, 3.000 lei vor merge pentru concursul de orientare turistică, 1.200 lei se vor duce către atelierele de creaţie (suma nu e bătută în cuie, în funcţie de câţi copii se vor înscrie se va cunoaşte şi suma exactă), circa 18.000 lei vor merge la premierea elevilor şi copiilor sportivi cu rezultate deosebite, iar o altă sumă, „nu prea mare, dar încă n-o ştim exact” va merge spre parada costumelor care va avea loc pe strada principală a Petroşaniului şi apoi pe platoul de lângă teatru din centrul civic. La vot, proiectul a trecut în unanimitate de voturi.

 

Romii au primit de ziua lor cu mult mai mult faţă de anul trecut!

La proiectul cu nr. 10 de pe ordinea de zi, 6.000 lei au fost oferiţi cu generozitate şi unanimitate comunităţii romilor pentru organizarea Zilei Internaţionale a Romilor. Iată că de la cei 800 lei alocaţi anul trecut, suma creşte substanţial, astfel că în consiliu n-au mai avut loc discuţii „că banii nu ajung de sarmale, sau cât de mari sau mici să le facă ca să le ajungă banii”, după cum s-a exprimat consilierul Pascu, vorbe care l-au cam iritat pe consilierul local de etnie romă, Marius Rad. Dar care n-a prelungit momentul, neriscând să intre în polemică cu grupul PSD din consiliul local. Mai ales că suma propusă în proiect s-a votat fără alte discuţii.

 

„Ziua Verde” n-a fost nici uitată

Dacă anii trecuţi „Ziua Verde” s-a sărbătorit la Petroşani prin acţiuni de ecologizare în diverse zone ale localităţii şi prin plantare de pomi, în aprilie 2016 „Ziua Verde” va fi sărbătorită printr-o acţiune de ecologizare din zona Brădet, printr-un concurs de cros organizat tot acolo şi un concurs de orientare turistică, precum şi prin organizarea unui „mic program artistic”. Organizatori la toate acestea vor fi primăria şi consiliul local, împreună cu Asociaţia „Casa Pro Urbis” şi cu diferite ong-uri din localitate (deocamdată nespecificate). În acest sens, prin proiectul 11, consilierii locali au aprobat, în unanimitate, suma de 13.000 lei.

 

Bani pentru proiecte educaţionale şi pentru olimpiade şcolare

Prin alte cinci proiecte (12,13,14,15 şi 16), consilierii au aprobat peste 7.000 lei pentru diverse acţiuni sau proiecte legate de unităţile de învăţământ din localitate. Astfel, 600 de lei au fost alocate pentru proiectul educaţional „Verde pentru România” celor de la Colegiul Economic „Hermes” (consiliul local în calitate de co-organizator), 2.000 lei pentru concursul ajuns la ediţia cu numărul V, „Petroşani, ieri...azi”, celor de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, alte 2.000 pentru „Maratonul de Lectură-Dăruieşte o carte zâmbind” (consiliul local în calitate de co-organizator, organizatorii acţiunii fiind Asociaţia „Doctor Clown”, Asociaţia „Casa Pro Urbis” şi Asociaţia „Caritas” Petroşani); alte 1.200 lei vor ajunge la Colegiul de Informatică, pentru evenimentele din proiectul „LiceEniada”, din perioada 18-22 aprilie, în timp ce suma de 3.800 lei va susţine echipele de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, care vor participa la etapele interjudeţene ale Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar şi Olimpiadei Gimnaziilor.

 

Sprijin pentru o familie de la Peştera Bolii

În fine, cel de-al 12 proiect unde s-a alocat o sumă de bani la şedinta de săptămâna trecută este un proiect social. Administratia a aprobat suma de 1.000 lei pentru „achitarea taxelor de branşament la energia electrică” pentru locuinţa situată pe strada Peştera Bolii, de la nr. 3 ap. 12. „Noi vom face doar branşarea, dumnealor încheie contractul şi vor plăti apoi lunar curentul electric consumat”, s-a specificat de către directorul executiv, Daniel Vişan, care a răspuns astfel la o întrebare venită din rândurile consilierilor.



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (2 )

#1 miriola06.04.2016,  15:54:18
faceti un proiect si pentru cicerone pisleag din blocul f6 str preparatie din vulcan , ca sufoca blocul cu parcari de masini, dintre care un tir , dubita de marfa , si trei masini mici, toate sant parcate in jurul blocului , va rog ca uniunea europeana sa aprobe parcari la subsolul blocului , si sa se implice si primarul ile gheorghe ,
#2 Adi12.04.2016,  07:41:29
Foarte darnici primarul si consilierii pe banii nostrii, doar suntem ca in campanie, sa ii multumeasca pe toti.De la an la an bani sunt tot mai putini insa darnicia tot mai mare.Cu asa imprastiala financiara de unde realizari notabile?Un petic aici unul colea, niste dungi si 3 copaci,toate inainte de 5 iunie, curat-murdar campanie!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter