05.11.2011,  18:05:18 | 0 comentarii | 513 vizualizari
Defrişările ilegale - un subiect, dar şi o practică cu notorietate la noi în ţară
de Alina PIPAN

Cum pământul ce înconjoară Valea o ia încet, dar sigur, la vale, iar sătenii din regiunile limitrofe spun că acest fapt se datorează doar defrişărilor de peste ani, în care s-a tăiat lemn cu rost şi fără rost, ne-am întors atenţia către Jandarmerie. Singura instituţie care în aceşti ultimi ani a avut rezultate remarcabile în domeniu.
Neoficial, am fost informaţi că persoanele prinse în ilegalitate recurgeau cel mai adesea la mită. Iar când vedeau că nu le merge treceau la ameninţări. Pentru că, la un moment dat, plapuma unora se scurtase drastic, jandarmilor li s-au mai redus atribuţiunile în teren. Defrişările ilegale sunt un subiect de notorietate. De foarte multe ori mass-media a sesizat şi a cerut organelor competente să nu închidă ochii când vine vorba de această avuţie naturală. “Referitor la competenţa lucrătorilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara în constatarea faptelor antisociale din domeniul silvic, precum şi tragerea la răspundere a persoanelor care săvârşesc astfel de fapte, vă comunicăm următoarele:

În conformitate cu dispoziţiile art. 117 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic - cu modificările şi completările ulterioare, jandarmii ce încadrează structurile montane de pe teritoriul judeţului Hunedoara (Straja, Parâng, Câmpu lui Neag, Pui, Nucşoara, Râu de Mori, Costeşti) au competenţa materială de a constata şi întocmi documentele necesare începerii urmăririi penale împotriva persoanelor care săvârşesc activităţi de tăiere, rupere, distrugere, degradare ori scoatere din rădă­-cini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate. Aceste fapte sunt sancţio-nate cu închisoarea sau cu amenda penală, în funcţie de circumstanţele în care acestea au fost săvârşite, conduita şi calitatea făptuitorului, sau valoarea prejudiciului cauzat.

 Totodată, jandarmii au dreptul şi obligaţia de a lua măsurile legale împotriva acelora care sustrag arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţio­-nal, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier naţional. Și pentru aceste fapte legiuitorul a prevăzut sancţiuni alternative (închisoare sau amendă penală), în funcţie de

circumstanţele în care au fost săvârşite, de valoarea prejudiciului sau de numărul de autori”, ne informează Nicolae Răducu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Hunedoara.

Tot în acest domeniu sunt prevăzute şi contravenţii silvice, în prezent aceste fapte antisociale sunt reglementate de Legea nr.31/2000, lege care s-a perimat ca urmare a apariţiei noului Cod Silvic. Totuşi, acest act normativ conferă competenţă materială jandarmilor pentru a constata fapte care constituie contravenţii la regimul silvic, însă aplicarea sancţiunilor contravenţionale se face de către şeful Ocolului Silvic de pe raza căruia s-a săvârşit fapta. Convenabil, nu?

În teren, jandarmii montani nu au observat, în zona noastră, în această perioadă, defrişări masive care să atragă atenţia. Dar oamenii gospodari, care ştiu că iarna-ţi faci căruţă şi vara sanie, probabil că s-au aprovizionat încă de astă vară. 

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter