29.10.2011,  11:58:59 | 0 comentarii | 802 vizualizari
Complexul Energetic „Hunedoara” nici nu se zăreşte
de Corneliu BRAN

De la vorbe la fapte e cale lungă, decizia politică în crearea complexului energetic încă mai e aşteptată, timp în care mineritul se stinge, încet, încet…

Referitor la subiectul  complexului energetic am solicitat părerea directorului general al SC PEET Electrocentrale Paroşeni SA, ing. Doru Vişan, şi liderului Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, ing. Zoltan Lacataş. 

 

„Fiecare dintre cele trei componente, cele două termocentrale şi minele viabile per ansamblu, au problemele lor. Noi avem problemele de mediu de rezolvat, cu nişte cheltuieli foarte mari, Mintia-Deva aceeaşi situaţie. Noi mai avem problemele de piaţă, de energie, minele au probleme foarte mari cu cheltuiala. Deci, preţul cărbunelui nu poate fi acoperit, nu există subvenţie şi atunci este destul de dificil. Nu ştiu ce să vă spun, dacă se poate sau nu tehnic rezolva această chestiune, de creare a unui complex energetic. Personal, cred că rezolvarea ar fi, într-un final, când fiecare dintre părţi aşezăm pe un făgaş clar totul şi venim fiecare cu un aport în societatea nou creată. Altfel, dacă venim cu una care încarcă pe celelalte două, sau două care încarcă pe una, societatea nou creată fiind astfel trasă în jos, nu văd rezolvarea chestiunii. Experienţa mi-a arătat că partea legislativă este destul de complicată, mă refer la mecanism. Trebuie să depinzi de nişte condiţii de termen, de depunere a documentaţiilor, de tot. La nivelul nostru nu s-a început încă nimic în acest sens. Este o decizie a ministrului privind o comisie în acest sens, s-au făcut vreo două întâlniri, s-a analizat, dar, v-am spus, prioritare au fost tot timpul aceste probleme separate ale fiecărei entităţi, care sunt destule. Și nu în ultimul rând, problema cea mai mare eu v-o spun, ea nu derivă din ce vrem noi sau ce zicem: este vorba de piaţa de energie, de preţul final. Acesta este baza pe piaţă, preţul final! Și fără o injecţie de un preţ mic care să mai atenueze din preţul mare al huilei nu vom intra pe piaţă. Nu intrăm pe piaţă, ce facem? O liberalizare a pieţei de energie este o certitudine, mecanismul nu mai poate fi întors… Trebuie găsite soluţii rapide, viabile…”, a declarat directorul general Doru Vişan.

Pe cealaltă parte, liderul LSMVJ, Zoltan Lacataş, susţine în continuare că atât crearea complexului energetic, cât şi modernizarea şi mecanizarea minelor se poate face doar prin decizii politice înţelepte, rapide, altfel tot mineritul se va duce de râpă. În plus, dacă în minele de huilă nu se va face ce trebuie, începând de la mecanizare şi modernizare până la materiale, pericolul accidentelor de mină, inclusiv a exploziilor, precum cea de marţi de la mina Uricani, va fi la tot pasul: „Sigur că aceste lucruri au fost discutate şi acum doi ani şi acum trei ani, împreună cu oficialii ministerului de resort şi ai CNH-ului, probleme care se referă la resursele financiare pentru a putea depăşi o situaţie de gen investiţii sau modernizare, dacă se poate spune aşa. Sau, măcar, cel puţin o reglementare a producţiei extrase, prin semi-mecanizare, în privinţa abatajelor frontale şi fluxurile de transport tehnologic, inclusiv la suprafaţă. Era vorba despre aproximativ 200 de milioane de euro la vremea respectivă, lucru care azi ar însemna şi mai mult, asta pentru că este foarte necesară o investiţie masivă în minele din Valea Jiului, iar timpul tot trece, utilajele şi tot ce ţine de fluxul tehnologic se tot învecheşte de la an la an. Trebuie luată o decizie politică foarte rapidă, una radicală în ceea ce priveşte viitorul acestei zone şi viitorul extracţiei de huilă, altfel va fi prea târziu. Se observă încă o dată că această secetă prelungită a anului 2011 nu face altceva decât să readucă în atenţia tuturor exploatarea cărbunelui din Valea Jiului şi necesitatea lui pe piaţa românească, inclusiv din punct de vedere strategic. Pentru acest lucru trebuie ca şi Compania Naţională a Huilei, dar şi ministerul sau guvernul în ansamblul lui, să ia o decizie foarte clară şi foarte rapidă. Preţul cărbunelui ar fi una din soluţii, însă vedeţi că nu se prea discută despre acest lucru, mai ales acum, în momentul în care România traversează o perioadă foarte grea din punct de vedere al energiei. Dacă ne uităm peste toate ştirile din mass-media, se spune foarte clar că şi Hidroelectrica şi-a redus producţia de energie cu aproximativ 37%, Porţile de Fier are probleme în pilonii care susţin podul care traversează Dunărea, spre Serbia, şi aşa mai departe. Nu în ultimul rând, centrala atomo-nucleară de la Cernavodă are probleme în ceea ce priveşte răcirea cu apă din Dunăre, aceasta fiind secetă. Deci, probleme sunt foarte mari. De aceea trebuie susţinută extracţia de huilă, trebuie doar ca guvernul şi Consiliul Suprem de Apărare a Țării să ia o decizie radicală, într-o perioadă scurtă de timp. La fel şi în crearea acestui complex energetic, care a rămas încă şi acum doar la stadiul de analize şi comisii, nimic concret deocamdată”.

Alte comentarii sunt de prisos, credem că guvernanţii au pâinea şi cuţitul, decizia e doar la ei, iar vina nu o pot da pe mineri, pe termocentrale sau pe altceva. Dacă va fi o vină va fi exclusiv a guvernanţilor, pentru că nu au făcut ceea ce trebuie. Sperăm ca seceta asta prelungită să le dea mai serios de gândit şi să înceapă ceea ce au promis de mult: înfiinţarea Complexului Energetic „Hunedoara”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter