03.11.2011,  09:30:24 | 0 comentarii | 460 vizualizari
După ce şi-a renovat casa cu bani de la bancă, / Un pârâu a stricat socoteala familiei Șerban
de Corneliu BRAN

Ploile abundente de la finalul săptămânii trecute n-au trecut neobservate nici în satul Jieţ. Câteva familii din zona şcolii s-au trezit vineri cu apa în case. Dacă unii au scăpat mai uşor, cu apă doar de o palmă prin dormitoare, holuri sau bucătării, alţii au avut serios de furcă cu apa, care ajunsese, la un moment dat, şi de o jumătate de metru în casă. De asemenea, curţile şi o parte din grădini au fost umplute de apă şi nămol. 

 

3 vinovaţi

Vina se împarte la trei: autorităţile locale (responsabilii numărul unu), mina Lonea (care contribuie şi ea cu un curs de apă neamenajat absolut deloc, apă care se varsă la un moment dat în pârâiaş, exact lângă marginea drumului) şi familiile respective (care aşteaptă nu se ştie ce, în loc să-şi cureţe măcar vegetaţia din micuţa albie a pârâului care le trece prin faţa curţilor). În zonă e un pârâu care curge pe lângă curţi şi grădini, care nu a fost decolmatat de ani buni.  Pe de altă parte, oamenii din primărie puteau să ia măsuri din timp la Jieţ, fără să aştepte nenorocirile, deoarece acolo este vorba nu doar de nişte case particulare sau proprietăţi (cum se spală pe mâini acum unii sau alţii), ci şi de un drum public, care trece exact pe lângă şcoală, la marginea căruia se unesc, puţin mai jos de case, două albii (una de pârâu şi una de canal, de la mină). Apa trecând, mai apoi, printr-o zonă colmatată, plină de nisip şi de vegetaţie, la care nu s-a mai făcut absolut nimic din cine mai ştie ce an, deşi vorbim de un teren public. Din acest motiv viteza apei, chiar şi mai la vale de case, este puternic încetinită, iar la un volum mai mare de apă de ploaie căzută în zonă pârâul ajunge să fie exact ca un canal colector al apelor pluviale din zonă, care se tot umflă şi care apoi se revarsă peste tot pe unde apucă, inclusiv prin casele oamenilor.

Viceprimarul Ramaşcanu promite rezolvarea...

Apa le-a provocat pagube la două dintre familii: Susana Zoia Constantin şi Șerban. Împreună cu viceprimarul Constantin Ramaşcanu şi cu inspectorul de mediu Ioan Olar ne-am deplasat la faţa locului. Pe moment, viceprimarul Petrilei s-a angajat că va trimite acolo un utilaj şi oameni, începând de miercuri dimineaţa, care va decolmata pârâul, până în partea de jos, de peste drumul care duce la şcoală, ca să nu mai fie probleme în viitorul apropiat. 

„Asta este o soluţie temporară. Cu un caterpilar vom decolmata tuburile care trec pe sub podeţe şi vom adânci toată albia pârâului care trece pe lângă grădini şi curţi, până în partea de jos. Soluţia finală ar fi betonarea şi amenajarea albiei, dar asta printr-un program, cândva, să vedem cum vom putea face acest lucru. Mai ar fi o soluţie, să punem o bordură de bolţari uzaţi, rămaşi de la lucrarea de pe strada Republicii, aşa cum am făcut şi în Colonia Brătianu. Împreună cu domnul primar şi cu cei de la mina Lonea, vom vedea ce putem face aici”, a declarat, pentru ZVJ, viceprimarul Constantin Ramaşcanu.

Abia şi-au renovat casa cu bani împrumutaţi de la bancă…

Până una alta, oamenii de la cele trei-patru case inundate sunt extrem de necăjiţi pentru pagubele suferite. Și au şi de ce, deoarece nu este uşor şi nici comod să scoţi din casă apa cu găleţile, să ţi se ude mobila, covoarele, podelele sau parchetul. „Vineri, mamei mele, Susana Constantin, i-a intrat apa în casă până la nivelul genunchilor. A trebuit să scoatem toată mobila afară, care s-a udat oricum bine de tot. Să nu vă mai spun de podele şi de pereţii casei. Acum, deşi s-a mai uscat ceva, în casă este un miros greu, deoarece apa s-a îmbibat în pereţi şi în lemn. Asta este, n-avem ce face şi cui să ne mai plângem. Poate că domnul viceprimar ne va ajuta să facem ceva aici, ca să nu mai avem astfel de surprize”.

Însă familia cea mai serios afectată a fost familia Șerban. O familie tânără cu doi copii mici, care de curând, cu nişte bani împrumutaţi de la o bancă, şi-a renovat casa de la nr. 6/ 1.

„Am pus de curând parchet şi vă daţi seama ce s-a întâmplat… Acum este strâns şi l-am pus în pod. Totul este vraişte în casă, a fost apă mai bine de o jumătate de metru vineri. A venit apă din toate părţile, de nu mai ştiam ce să facem. Am încercat să o deviem, să o stăvilim, dar degeaba, acest pârâu are toată vina. Am scos apa cu lighenele şi cu găleţile de n-am mai ştiut de noi… A fost groaznic. Vă daţi seama, am luat bani de la bancă să ne renovăm şi noi casa şi acum uitaţi ce am păţit?!”, ne-a declarat mama copiilor.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter