26.04.2016,  18:39:16 | 0 comentarii | 763 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Fundaţia „Familia Brâncuşi” şi Bancpost au sprijinit / Proiectul „Brâncuşi – Poartă către Cer”
de Corneliu BRAN
Odată cu programul şcolar „Săptămâna Altfel”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” împreună cu cele două şcoli aparţinătoare au finalizat proiectul „Brâncuşi – Poartă către Cer”, dedicat geniului sculpturii universale cu prilejul a 140 de ani de la naşterea sa. Finalul proiectului s-a petrecut joia trecută în sala de spectacole a Casei de Cultură „Ladislau Schmidt”, printr-un şir de mai multe concursuri şi evenimente culturale, care au ţinut elevii de la toate şcolile din localitate în priză, tinerii petrileni dovedind încă o dată că sunt plini de talent şi de inteligenţă.
 
Stră-strănepoata lui Brâncuşi
La acţiune a fost prezentă o stră-strănepoată a marelui artist Constantin Brâncuşi: Luminiţa Maria Mincu P. Brâncuşi, de profesie avocat, care a copilărit în Peştişani, peste deal cum s-ar zice, iar de o bună bucată de timp locuieşte în Bucureşti, unde este membru fondator al Fundaţiei Familia Brâncuşi. Fundaţia bucureşteană a familiei Brâncuşi, de care am amintit, s-a implicat în realizarea acestui eveniment, fiind, împreună cu Bancpost, cea care a oferit elevilor câştigători la concursurile de cultură generală, pictură, sculptură, desen şi grafică importante cadouri. Luminiţa Maria Brâncuşi a oferit personal premiile.
„Cu această ocazie am finalizat proiectul nostru, Brâncuşi – Poartă spre Cer, iniţiat în luna februarie printr-o serie de acţiuni şcolare legate de naşterea a 140 de ani de la naşterea geniului sculturii româneşti. La evenimentele şi acţiunile din cadrul proiectului n-am cuprins doar elevi de la liceul nostru sau de la cele două şcoli care aparţin de Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, ci elevi de la toate unităţile şcolare din localitate. 
Mulţumim pe această cale doamnei Brâncuşi şi Fundaţiei Familia Brâncuşi şi Bancpost, pentru că au sponsorizat concursurile de astăzi, doamna Brâncuşi deplasându-se personal la eveniment. Felicitări şi elevilor care au participat la concursurile desfăşurate foarte bine pregătiţi, unii realizând chiar adevărate mici opere de artă, ceea ce denotă încă o dată, dacă mai era cazul, ce copiii talentaţi are Petrila”, ne-a declarat doamna director Cecilia Mitran. 
 
Cu bucurie alături de elevii petrileni
„Evenimentul de azi este legat de premierea unor copii deştepţi şi talentaţi din Petrila, care se ocupă de Constantin Brâncuşi. Este un eveniment care presupune, în primul rând, cunoaşterea unor aspecte din viaţa lui Constantin Brâncuşi şi creaţiile sale. Să sperăm că la Petrila şi în Valea Jiului lucrurile acestea frumoase legate de cel mai mare sculptor român vor continua şi vor căpăta o amploare tot mai mare. Noi ne bucurăm când auzim că astfel de acţiuni, mai ales cu copii, există şi sunt puse în practică de oameni devotaţi culturii şi educaţiei româneşti”, ne-a declarat Luminiţa Maria Brâncuşi.
 
Primarul e cu ei...
La un moment dat în sală a apărut şi primarul Ilie Păducel, împreună cu consilierii Ioan Temneanu, Cornel Preda şi Doina Dragomir.
„Pe parcursul anului şcolar susţinem mereu toate acţiunile şcolare pe linie culturală sau sportivă. De asemenea, premiem în fiecare an copiii cu rezultate bune la concursurile şcolare şi sportive. Petrila are destui copii şi tineri cu rezultate remarcabile pe plan naţional, ba chiar şi internaţional în unele cazuri. La fel, susţinem tinerii care participă la olimpiadele şcolare. Astăzi am venit aici ca să le arătăm că suntem cu ei, că nu-i uităm niciodată şi să le mulţumim pentru faptul că ei sunt cei care vor duce cultura şi tradiţiile Petrilei mai departe”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel.
 
26 de picturi cu Brâncuşi oferite liceului
Fundaţia Familia Brâncuşi a oferit cadouri importante din punct de vedere spiritual, cărţi şi opere de lemn sculptate, copii în miniatură după faimoasele opere brâncuşiene. Nici cei de la Bancpost n-au stat degeaba, înmânând colegiului, pe lângă o parte din premii oferite copiilor, 26 de tablouri în care Constantin Brâncuşi apare în diferite ipostaze şi cărţi cu „vorbe de duh” ale geniului. De la doamna director Cecilia Mitran am înţeles că acele picturi primite vor ajunge la loc de cinste pe coridoarele instituţiei de învăţământ petrilene, într-o expoziţie de pictură permanentă.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter