27.04.2016,  17:54:55 | 2 comentarii | 1129 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Emil Părău, Primăria Lupeni şi deputatul Cristian Resmeriţă / Au cinstit cum se cuvine memoria minerilor care au pierit în cea mai mare explozie din Valea Jiului
de Marian BOBOC
Ieri, pe la orele 10, primesc un telefon de la dl. Emil Părău: „În cât suntem astăzi?”. „27 aprilie”, răspund. „Şi ce zi e astăzi?”, insistă. „Păi… ziua în care s-a întâmplat catastrofa de la Mina Aurelia în 1922, cea mai mare explozie minieră din Valea Jiului”, răspund după câteva secunde de gândire. După care, în numele comunităţii, mă invită la ceremonia organizată de Primăria municipiului Lupeni.
 
Cum acestei nenorociri i-am dedicat o carte, amintesc aici doar că explozia a avut loc la orele 12:30, pe str. 13, blocul V, Mina Aurelia, soldându-se cu 82 de morţi, după care au rămas 67 de văduve şi 94 de orfani.
Exact la orele când s-a produs explozia, a avut loc o slujbă religioasă, precedată de depuneri de coroane, din partea omului de afaceri şi susţinător al culturii Emil Părău, deputatului Cristian Resmeriţă, Primăriei şi Consiliului local Lupeni. 
După slujba religioasă, primarul Cornel Resmeriţă a ţinut o alocuţiune, iar subsemnatul a punctat câteva din reperele istorice ale catastrofei miniere.
După aceasta, din cimitirul unde îşi dorm somnul de veci minerii lupeneni, am ajuns, împreună cu domnul Emil Părău şi o echipă a „Mondo TV” chiar la gura minei „Aurelia”, pe unde au fost scoase cadavrele minerilor în 1922. Prin grija d-lui Părău, doamna Diana Mitrache, de la „Mondo TV”, şi cu subsemnatul, de la „Ziarul Văii Jiului”, au depus o jerbă de flori în memoria celor 82 de ortaci morţi în urmă cu 94 de ani. Dumnezeu să-i odihnească în pace!
 
P.S. Fiind în Săptămâna Mare nu zăbovesc asupra semnificaţiei absenţei de la comemorare a reprezentanţilor CEH, sindicatelor miniere, partidelor politice şi… societăţii civile. Voi reveni în Săptămâna Luminată…
 
Biroul internaţional al celor care tulbură liniştea pământului
Reproducem aici o mărturie a lui Petre Mihăilă, fostul lider al minerilor social-democraţi lupeneni în perioada interbelică: „În ziua de 27 aprilie, între orele 12 şi 1, pe când mergeam spre mina Victoria, unde trebuia să intru la orele 2 după masă, la lucru, când trecem pe la gura minei Aurelia, am auzit deodată o explozie puternică şi un cutremur de pământ. La început nu ştiam ce s-a întâmplat, însă imediat mi-am dat seama că este o explozie de mină. Am renunţat să mai merg la lucru la mina Victoria şi am luat o lampă, nu-mi amintesc de la cine, care se afla la gura minei Aurelia şi am coborât cu ascensorul în Puţ, care era 120 m adânc. Acolo am găsit toate galeriile prăbuşite, vagonete răsturnate şi încă gazurile şi fumul era cald, totuşi eu şi încă doi tovarăşi, care intraseră deodată cu mine, am început munca de salvare. Nu am putut salva de sub dărâmături decât 4 muncitori, în viaţă, care au scăpat, dintre care unul a fost cu ochii arşi, totuşi a mai trăit vreo doi ani. Munca de salvare a continuat 24 de ore. În acest timp, s-au găsit 80 de corpuri în nesimţire, arse şi sfărâmate. Dintre muncitorii care fuseseră la lucru în ziua exploziei lipseau doi, care nu se puteau găsi. După alte două zile, au fost găsiţi şi aceia, însă tot în nesimţire.
La înmormântarea celor 82 de muncitori, căzuţi în câmpul muncii, au luat parte toţi muncitorii din regiunea Văii Jiului, în acea zi nu s-a muncit în întreaga regiune. În acea zi a fost o jale.
Pentru cei 57 din 1917 s-a făcut un cimitir aparte, au fost înmormântaţi într-o groapă comună. De asemenea, acei 82 au fost înmormântaţi în acel cimitir care a fost denumit Biroul internaţional al celor care tulbură liniştea pământului”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (2 )

#1 lupenyy28.04.2016,  06:52:45
Cinste lor, minerilor. Noroc Bun !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter