27.04.2016,  18:00:23 | 0 comentarii | 841 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroşani / „Salonul Studenţesc de Artă Religioasă”
de Corneliu BRAN
Casa de Cultură a Studenţilor Petroşani a organizat şi anul acesta o nouă ediţie a „Salonului Studenţesc de Artă Religioasă”. 
 
Participanţii
Ajunsă la ediţia a XXXIV-a şi desfăşurată ca în fiecare an în perioada premergătoare Sfintelor Sărbători de Paşi ori pe parcursul acestora, manifestarea culturală studenţească a adunat şi anul acesta o serie de lucrări pictură pe pânză, pictură pe lemn şi sticlă, grafică şi desen cu tematică religioasă, realizate de studenţi din cadrul Centrului de Creaţie şi Cercetare Continuă „Sfântul Evanghelist Luca” din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă – Departamentul de Artă Sacră al Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, ai Facultăţii de Artă şi Design a Universităţii de Vest Timişoara, ai caselor de cultură din municipiile Cluj-Napoca şi Tg-Mureş şi din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Petroşani.
 
Lucrările au fost sfinţite
Expoziţia de artă religioasă amplasată în sala de la parterul instituţiei studenţeşti petroşenene, galeria unde de regulă sunt ţinute toate expoziţiile organizate pe parcursul anului, a avut vernisajul marţi, 26 aprilie. La deschidere au fost  prezenţi numeroşi iubitori de artă, artişti plastici, studenţi, pasionaţi de pictură, grafică şi desen. Printre invitaţi s-a aflat şi preotul ortodox Octavian Pătraşcu, de la Biserica „Sfânta Varvara” din Aeroport, decanul de vârstă al preoţilor din Valea Jiului. Acesta a oficiat o ceremonie de sfinţire a lucrărilor.
 
Artă pentru liniştea sufletului
„Împăratul Marcus Aurelius, care a fost şi un mare împărat dar şi un mare filozof, în cartea a VIII-a a gândurilor sale, spune: sapă în sinele tău, că acolo vei găsi izvorul binelui, care e gata să ţâşnească dacă îl sapi mereu. Înţeleptul vrea să ne spună, de fapt, că acolo nu se află doar izvorul binelui, ci că înlăuntrul sufletului nostru este un amestec de lumini şi umbre, de reuşite şi nereuşite, de echilibre şi dezechilibre şi pentru a ajunge în starea de echilibru şi de linişte omul are trei căi: filozofia, religia şi arta. Vorbim de arta ca şi o modalitate de a educa gustul fiecăruia dintre noi, un gust estetic, de maximă calitate. Aici este dator artistul, să vină şi să fie foarte bine pregătit, să creeze foarte bine lucrările sale, aşa încât ele să fie de înaltă ţinută şi să nu fie repetitive sau să meargă spre parte de kitch sau de artefactele pe care le tot vedem în jurul nostru (...). Am încercat să ne exprimăm la această expoziţie prin mai multe tipuri de materiale. Este foarte important în această epocă a calculatorului să readucem valoarea hârtiei şi a scrisului. Avem aici câteva miniaturi, în care cu mult talent studenţii au reuşit să redea mai multe scriituri din Troparul Învierii şi cu câţiva sfinţi pictaţi care, de fapt, şi ei simbolizează frumuseţea, curăţia, liniştea. În fundal am adus nişte desene pe hârtie, prin care am încercat să actualizăm spiritul omului de acum, care este mai agresat, alături de divinitate, un fel de contrast care apare (...). Mă bucur că pot fi din nou la Petroşani şi că am putut organiza din nou acest salon împreună cu doamna Lavinia Hulea, o manifestare de nivel ridicat. Poate, cine ştie, pe viitor îi vom putea da expoziţiei un caracter internaţional”, a menţionat printre altele, în cuvântul său, profesorul clujean Marius Dan Ghenescu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.
 
Valoarea expoziţiei sporeşte
„Continuă excelenţa la această expoziţie, asta, în primul rând. De la an la an, expoziţia a căpătat valoare, consistenţă, idei noi, a crescut şi ea, a crescut şi numărul de participanţi, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Constatăm cu toţii că în fiecare an şi tot mai evident pe măsură ce trece timpul, lucrările ies în evidenţă ca valoare şi frumuseţe, fiind realizate cu un simţ artistic deosebit de toţi participanţii. Toate lucrările expuse au acel ceva care te atrage şi care te face să te simţi mai aproape de divinitate. Iar faptul că suntem în Săptămâna Patimilor,  cu atât mai mult îţi redă acest sentiment de apropiere faţă de Dumnezeu şi Împărăţia Lui. Anul acesta avem în colecţiile expoziţiei şi schiţe, ele fiind expuse pentru că fac parte din demersul artistic al autorilor şi se alătură foarte bine celorlaltă lucrări, picturile pe pânză, sticlă sau lemn sau lucrărilor grafice. Ne bucurăm că putem şi anul acesta să le facem petroşenenilor şi cetăţenilor din Valea Jiului acest cadou de Paşti Expoziţia poate fi vizitată în toate zilele lucrătoare ale acestei săptămâni, şi a treia zi de Paşti (marţi 3 mai), sau în zilele de 4 şi 5 mai.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter