08.05.2016,  19:06:01 | 0 comentarii | 5471 vizualizari
Externalizare serviciilor pentru persoane adulte / Denotă maturitatea şi inteligenţa socială
de Alina PIPAN
Primăria Petroşani este singura din Valea Jiului care externalizează serviciile de asistenţă socială pentru bătrânii şi adulţii cu probleme.
 
Ţările europene, cele mai vestice, practică masiv externalizarea serviciilor. Şi la ei, ca şi la noi, de fapt, direcţiile de protecţie socială din primării se ocupă de acte, dosare, aplicarea legislaţiei, anchete. Practic, să-şi facă protecţie socială este imposibil. Dar decontează aceste servicii.
În Petroşani, Caritas are un serviciu de asistenţă la domiciliu pentru bătrâni. În prezent, acesta are în evidenţă 52 de persoane. Beneficiarii primesc referinţe de la Direcţia de Asistenţă Socială Petroşani, CAS Hunedoara, acestea fiind şi instituţiile care decontează anumite servicii, conform legii. Sunt şi persoane care ajung în grija Caritas la recomandarea rudelor, vecinilor. Dar serviciul de asistenţă socială poate fi inclusiv asigurat în mod privat, prin plata directă a serviciilor. 
De cele mai multe ori persoanele vârstnice care primesc asistenţă sunt în grija copiilor, care nu se pot ocupa de ei, sunt plecaţi în străinătate sau, pur şi simplu, nu ştiu să se ocupe de ei. Acestea au nevoi diferite. Sunt, de obicei, imobilizate. Deci, nu pot ieşi să cumpere medicamente, alimente, nu pot să facă curat. Poate au nevoie de administrarea tratamentului medicamentos sau de consiliere. Serviciile sociale sunt decontate de stat doar în anumită măsură, în funcţie de necesităţi, sau de prevederile legale. Restul costurilor trebuie acoperite de beneficiar sau aparţinători. În cazul în care aparţinătorii nu pot participa financiar la asigurarea tuturor serviciile de care are nevoie persoana în vârstă, trebuie să facă muncă de voluntariat. 
„Când este preluat un beneficiar i se face o anchetă socială pentru a vedea mediul în care trăieşte, ce nevoi are, ce program stabilim pentru el. Se repartizează nu doar un asistent social, ci şi o asistentă medicală dacă este nevoie şi un consilier sau psiholog. Anchetele se desfăşoară periodic, iar aparţinătorii, dacă există, trebuie să se implice în procesul de îngrijire. Noi nu devenim, implicit, aparţinătorii unei persoane cu nevoi. Noi îi asigurăm anumite servicii, ajutând, practic, toată familia să răspundă acestei responsabilităţi. Sunt persoane şi familii care, practic fără intervenţia noastră nu îşi pot asigura necesităţile minime. Este foarte important că aceste servicii se acordă şi este foarte important că primăria conştientizează importanţa decontării lor”, a menţionat Alexandru Kelemen, director Caritas Petroşani.
Acesta a încercat să extindă serviciul şi la celelalte primării din Valea Jiului. La unele s-a lovit de refuzul consiliului local, la altele, cum este cazul Vulcanului, de refuzul Direcţiei de Asistenţă Socială. Momentan, Caritas asigură îngrijirea şi a câtorva bătrâni din Petrila, cuprinşi în program, chiar dacă primăria nu decontează serviciile pentru ei.
 
Pentru Centrul de Îngrijire Medicală şi Asistenţă Socială la Domiciliu Petroşani lucrează de câţiva ani la Petroşani. În fiecare an a fost finanţată în funcţie de nevoi. Pentru anul 2012 a fost acordată o subvenţie de 13.205 lei, pentru anul 2013 a fost acordată o subvenţie de 10.893 lei, pentru anul 2014 a fost acordată o subvenţie de 15.801 lei, iar pentru anul 2015 o subvenţie de 11.262 lei. Şi pentru anul în curs sunt alocaţi bugetar bani pentru acest serviciu, aceştia se decontează periodic, în funcţie de actele depuse la direcţie cu serviciile acordate.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter