08.05.2016,  19:12:51 | 0 comentarii | 729 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La „Mihai Eminescu” şi la şcoala 7, / Cei mai buni sanitari
de Corneliu BRAN
Vineri, 6 mai, Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani, începând cu orele 10:00, a fost gazda fazei locale a Concursului „Sanitarii Pricepuţi” pe şcoli şi licee, organizat de Crucea Roşie Petroşani.
 
Două probe şi şapte echipaje
Felicia Vitan, directorul sucursalei Crucea Roşie Petroşani, ne-a comunicat câteva informaţii despre acest istoricul şi desfăşurarea acestui concurs: „De peste jumătate de secol se organizează în România acest concurs la nivelul şcolilor şi liceelor, lucru demn de remarcat. Anul acesta concursul este organizat la Petroşani de către filiala Crucii Roşii din municipiul nostru, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Ţinând cont că fiecare unitate şcolară trebuie să participe cu reprezentanţi şi echipaje, este de înţeles interesul ministerului. Astăzi, după cum vedeţi, aproape toate şcolile gimnaziale din Petroşani (patru din şase) şi trei licee participă la concursul local cu câte un echipaj. Concursul e organizat în două părţi: partea teoretică, ce constă în su­biecte comune, atât pentru şcoli, cât şi pentru licee. Elevii au avut la dispoziţie un manual de unde au avut de învăţat temati­ca dată. A doua parte este proba practică, ce are subiecte separate pentru gimnaziu şi liceu. Se ţine cont că elevii de liceu au mai multe informaţii decât cei de la gimnaziu, fiind mai avansaţi şi din punct de vedere practic. La final, câştigătorii vor primi diplome, trofee şi toţi membrii echipajelor vor primi cadouri din partea Crucii Roşii, care vor consta în rechizite, dulciuri şi echipamente medicale”. 
 
Subiecte complexe
Vă prezentăm câteva dintre întrebările puse la concurs: principiile de bază în acordarea primului-ajutor; când un accidentat este aşezat cu faţa în sus, trunchiul uşor ridicat şi membrele inferioare flectate prezintă o suferinţă (de care?); câţi litri de sânge are un adult; intervalul de vârstă pentru donare de sânge este...; resuscitarea cardio-pulmonară cu un singur salvator are un ritm de...; scoaterea unei victime electrocutate printr-un fir electric se face cu...; la baza piramidei alimentare se află...; de câte ori ne spălăm pe mâini; în cazul unei fracturi la nivelul gambei, victima simte...; virusul HIV se transmite... etc.
La proba practică, „manevrele evaluate” cu punctaj standard au fost: controlul func­ţiilor vitale – conştienţă, respiraţie, circulaţie; evaluarea iniţială a accidentatului; manevre de acordare a primului-ajutor de bază – aşezarea victimei în poziţie specifică pentru acordarea primului ajutor, primul ajutor propriu-zis (toaletă plagă, bandaj, resuscitare etc.); asigurare confort termic; supravegherea continuă a funcţiilor vitale până intervine personalul de specialitate; suport psihologic; aşezarea victimei în poziţia specifică de aşteptare. 
 
Aceiaşi câştigători
Dacă anul trecut echipajul Şcolii Gimnaziale nr. 7 a ocupat locul al III-lea la faza pe judeţ, după ce câştigase detaşat la faza locală, şi anul acesta prestaţia elevilor de la şcoala din Aeroport a fost la aceleaşi cote înalte.
„Să sperăm că vor ţine aceeaşi linie şi vor avea în curând rezultate şi mai bune la nivel judeţean sau la faza pe ţară. Eu am încredere că vor ajunge într-un final şi acolo”, ne-a declarat Felicia Vitan. 
Şi sanitarii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani sunt, de altfel, tot câştigătorii care în urmă cu doi ani participau la faza naţională, unde ocupau un meritoriu loc lII.
„Sperăm ca anul acesta tinerii de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu să depăşescă din nou faza judeţeană şi să ajungă la faza pe ţară, de unde să vină, dacă se poate, chiar cu un loc mai bun decât acum doi ani. Am mare încredere în acest echipaj, pe care-l văd foarte bine pregătit, motivat, cu experienţă acumulată. Îi felicit şi pentru rezultatul de azi şi le doresc succes la concursurile următoare”, ne-a declarat Felicia Vitan.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter