08.05.2016,  20:02:35 | 0 comentarii | 821 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Fundaţia Ianza-Art Inter-Cultural Petroşani / Două expoziţii pe simezele a două galerii din Bucureşti
de Corneliu BRAN
Din nou numele municipiului Petroşani a ajuns în două locaţii de artă din Bucureşti, prin expoziţia Fundaţiei Ianza-Art Inter-Cultural de la Galeria ,,Orizont” a Uniunii Artiştilor Plastici.
 
„Viziuni plastice 2015” a ajuns şi în Capitală! 
Al cincilea popas al expoziţiei itinerante „Viziuni plastice 2015”, rezultată în urma taberelor organizate de fundaţie în Petroşani şi în Marktrodach din Germania, din anul 2015 s-a consumat la finele lunii trecute la Galeria „Orizont” din Capitală. Această galerie de artă este, în prezent, cea mai la modă galerie de artă din Bucureşti. Vernisajul acestei expoziţii a avut loc în 26 aprilie, în prezenţa unui numeros public. Timp de două săptămâni, până în 10 mai, expoziţia a fost vizitată de mulţi amatori de artă. 
Deschiderea vernisajului a fost făcută de Cristian Sergiu Ianza. Acesta a făcut referiri la fundaţie şi la rolul ei bine definit în sprijinul artei şi artiştilor plastici locali din municipiul Petroşani şi din Valea Jiului. Către finalul discursului, Ianza a vorbit celor prezenţi şi de activitatea avută de fundaţie de la înfiinţare şi până în prezent, dând apoi cuvântul criticului de artă, doamna dr. Roxana Păsculescu.
 
Prin ochii criticului de artă
Ca să vă daţi seama cum a fost văzută expoziţia prin ochii unui critic de artă renumit şi ca să aveţi o viziune a valorii acestei expoziţii, vă prezentăm mai jos o declaraţie interesantă şi relevantă făcută de un participant la eveniment şi de un expert în domeniu, dr. Roxana Păsculescu, critic de artă, pentru Radio România „Cultural”: „Lucrările de pictură erau însă majoritare şi ele l-au determinat pe privitor să aibă un parcurs istoric şi estetic foarte larg, trecând de la problemele realismului la cele ale conceptualismului. Acum, la Galeria de Artă Orizont putem vedea rezultatele celei de a III-a ediții a Taberelor Internaționale organizate de Fundația prezidată de ceramistul şi sculptorul Cristian Sergiu Ianza. Numărul artiştilor a crescut simțitor, de la an la an, iar acum s-a ajuns ca în expunerea generoasă să descoperim 38 de plasticieni din 6 țări. Ca şi la rezultatul primei ediții expoziționale, constatăm şi acum că specificităţile anulează posibilitatea unei analize generalizatoare şi că toate direcțiile şi tendințele artelor contemporane sunt prezente. Aşadar, de la figurativ la abstract, de la realism la suprarealism, Galeria Orizont ne atrage atât prin numărul, cât şi prin varietatea pieselor de artă aflate în expunere. De data aceasta s-au întâlnit, sub auspiciile Fundației Ianza-Art Inter-Cultural, artişti din România, Germania, S.U.A., Franța, Serbia şi Bulgaria. Rezultatele activității lor se văd în expoziția de la Orizont, până pe 10 mai 2016”.
 
Doi colegi de facultate - „La Garaj”
Al doilea eveniment de care vorbeam la începutul acestui material a fost o expoziţie organizată în ziua următoare, pe 27 aprilie, tot de Cristian Ianza, împreună cu colega lui de facultate, Mariana Apostol. 
Locaţia a fost de data aceasta stabilită într-un spaţiu neconvenţional din Bucureşti, mai exact în Galeria „La Garaj”, al cărei amfi­trion este Vasile Brâncuşi. La vernisajul expoziţiei au participat amatori de artă dintr-un cerc mai exclusivist. „În preambulul acestor două evenimente a apărut un articol în Revista Top Business, despre cele două expoziţii şi despre activitatea artistică a mea. Mă bucur că Ziarul Văii Jiului relatează cu promptitudine despre toate evenimentele fundaţiei, astfel încât la o căutare pe internet realizările Fundaţiei Ianza-Art Inter-Cultural - expoziţiile şi tot ce în seamnă evenimente culturale organizate la Petroşani şi prin ţară - pot fi văzute de publicul larg, mai cu seamă de iubitorii de artă. Pe de altă parte, Petroşaniul şi Valea Jiului demonstrea­ză, încă o dată, că au preocupări şi înclinări şi spre acest segment cultural. Ba chiar foarte mulţi şi talentaţi pictori, graficieni, sculptori sau ceramişti, destui deja şi din noul val, nu doar dintre cei consacraţi. Or, acesta a fost şi este unul din rolurile fundamentale ale fundaţiei noastre: sprijinirea artiştilor plastici locali şi a artei în general”, ne-a declarat Cristian Sergiu Ianza la reîntoarcerea din Capitală.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter