12.05.2016,  12:13:18 | 0 comentarii | 6607 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Intrăm şi ieşim din spitale cum vrem… / Igiena este ultima noastră grijă, dar mai ales cea din urmă a sistemului
de Alina PIPAN
Se discută de luni de zile despre infecţii nosocomiale, despre dezinfectanţi diluaţi (chiar şi de 2.500 de ori!) în spitale, despre lipsa săpunului şi hârtiei igienice în băile spitalelor.
 
Există atât de multe nereguli în spitale care depind, în primul rând, de responsabilitatea umană. Şi când vine vorba despre protejarea incintei spitalului, lipsa responsabilităţii dictează. Nu mai este un secret, a devenit deja normalitate, din păcate, să vedem pacienţi din spitale, în halate şi pijamale, cu papuci de casă, colindând supermarketurile, ieşiţi pe stradă după un covrig, sau la o ţigară. De asemenea, vedem cadre medicale, în hainele de serviciu, făcând acelaşi lucru, cu toate că în mass-media se vorbeşte cu regularitate despre aceste comportamente nepotrivite şi, mai ales, niciodată sancţionate. La Spitalul de Urgenţă din Petroşani practica aceasta este larg răspândită şi nu se intenţionează interzicerea ei. Mai mult, aproape că nu ai cum să respecţi regulamentul, din cauza deciziilor manageriale şi ministeriale. În fiecare zi din incinta spitalului ies atât cadre medicale, cât şi pacienţi, în uniforme sau ţinută de internat, şi apoi se reîntorc în spital. Unii ies la o ţigară, alţii să-şi cumpere un covrig sau una-alta. Implicit intră în contact cu tot felul de materii cu care se reîntorc în spital, în saloane, în sălile de tratament. În drumul spre locul de fumat, farmacia de la colţ, covrigărie, florărie este aproape imposibil să nu calci în urme de fecale canine, flegme, gunoaie etc. Inteligent ar fi să nu  se permită acest trafic, dar sistemul nu funcţionează inteligent. Ăncepând cu deciziile manageriale şi terminând cu cele ministeriale…
În primul rând, paza din Spitalul de Urgenţă Petroşani are în caietul de sarcini doar responsabilităţi privind accesul în spital, nu şi sarcini privind ieşirea din incinta spitalului, indiferent că eşti pacient ori medic.
În al doilea rând, spitalul în informaţiile publice nu menţionează obligaţia pacientului de a rămâne în spital pe perioada tratamentului sau modul în care se face circulaţia în spital. Mai apoi, orice aparţinător poate intra din exterior până la patul pacientului, îmbrăcat şi încălţat oricum. Iar de pe podelele saloanelor orice materii pot fi preluate pe încălţămintea bolnavilor sau a cadrelor medicale. De fapt, chiar de pe vremea lui Nicolaescu, dacă nu ne înşelăm, s-a permis accesul mai facil al aparţinătorilor la bolnavi, şi de mai lungă durată. Astfel, este imposibil să se menţină în permanenţă curăţenia în saloane, pe holuri etc.  Locul de fumat destinat pacienţilor din spital este situat în afara spitalului. Până acum se mergea la băncuţe, în curte, iar acum locul de socializare la ţigară s-a mutat în spate, lângă hangare. Şi înainte, şi acum, pacienţii ieşeau din spital, în hainele de spital să fumeze. Iar în curtea spitalului găseşti la fel de mulţi câini ca pe oriunde în Valea Jiului, care nu au un loc anume de făcut pipi, pacienţii îşi stingeau ţigara cu mâna sau cu papucii, şi puţini se înghesuiau să se cureţe înainte să se bage în pat. Să nu mai vorbim de băile din spital, nu dezastruoase, dar deficiente, de unde poţi să duci oriunde tot felul de microbi şi materii fecale. 
Dacă, de exemplu, într-o fabrică de procesare a lactatelor am trecut la intrare printr-un prag de dezinfecţie, începând cu încălţările şi continuând cu echiparea conformă, în niciun spital în care am fost până acum nu am văzut aceste praguri de dezinfecţie a niciunei persoane care  intră în spital. Iată deci, să păstrezi igiena şi să previi răspândirea microbilor este o luptă din start sabotată. Dar, totuşi, puţină responsabilitate din partea fiecăruia dintre noi nu ar strica.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter