26.05.2016,  15:38:10 | 0 comentarii | 858 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ioan Sebastian Bara, manager Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”: „Cartea Ecouri din Aninoasa de Marian Boboc poate sta cu cinste alături de cele mai reuşite monografii ale localităţilor din judeţul Hunedoara”
de Ziarul Vaii Jiului
Stimate domnule preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, stimaţi invitaţi,
Este o bucurie deosebită pentru mine să iau parte la acest eveniment cultural cu totul special.  În general, lansările de carte constituie momente aparte atât pentru autori, cât şi pentru noi, organizatorii şi iubitorii de carte.
Atunci, însă, când o carte este dedicată unei aşezări hunedorene, când autorul ei ne aduce rodul concret al unei asidue munci de documentare, bucuria este cu atât mai mare. 
Este ceea ce a făcut domnul Marian Boboc, jurnalist şi om de cultură, fiu devotat al Văii Jiului, prin această carte pe care ne-o dăruieşte astăzi: „Ecouri din Aninoasa”. Este primul volum dintr-un viitor ciclu dedicat oraşului Aninoasa, oraş drag sufletului său, un oraş cu o istorie bogată, cu un trecut frământat, cu oameni care sunt mândri că provin din acest loc şi care au ştiut să-i facă cinste. 
Biblioteci, arhive, aduceri aminte ale locuitorilor, orice sursă de documentare a fost exploatată la maximum de domnul Marian Boboc, care a reuşit să ne ofere un tablou captivant al oraşului Aninoasa, un tablou pe care l-a scris cu sufletul, dar şi cu mult profesionalism. 
Experienţa îndelungată de jurnalist, arta de a dialoga cu interlocutorii, priceperea de a studia şi de a interpreta documentele, toate acestea i-au servit din plin domnului Marian Boboc, care a reuşit să zugrăvească un tablou viu şi captivant al oraşului Aninoasa. 
Aprecierea de care volumul s-a bucurat din partea domnului Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, la rândul Domniei Sale fiu al Aninoasei, este o dovadă a faptului că avem în faţa noastră o carte valoroasă, o carte pe care Aninoasa o aştepta demult şi pe care o merită. 
Despre complexitatea cărţii, despre bogata ei paletă tematică, despre necesitatea de a fi fost scrisă  ne vorbeşte foarte elocvent domnul Adrian David, cel care prefaţează lucrarea: „Ca intelectual al locului, am cunoştinţă că despre istoria Aninoasei ştim relativ puţine. De aceea aceste goluri ale istoriei locale trebuie umplute. Asta şi face Marian Boboc. (...) Ca şi în celelalte 25 de volume-document ale sale, Marian Boboc lasă documentele să vorbească, intervenind doar atunci când e cazul cu lămuriri pertinente. De aceea, cartea are un farmec aparte”. 
Într-adevăr, este impresionant volumul de informaţie inedită pe care domnul Marian Boboc îl aduce la lumină, studiul aprofundat pe care îl face atunci când merge pe firul timpului şi prezintă, într-un stil atractiv, captivant, momente, evenimente, oameni care şi-au pus amprenta pe aceste locuri. 
Într-adevăr, autorului nu-i scapă nimic, aproape nu există subiect care să nu fie abordat: prima monografie dedicată Aninoasei, viaţa economică, în mod deosebit minele Aninoasa, şcolile, profesorii care au făcut apostolat în Aninoasa (cu remarcabilele pagini închinate cu drag  profesorului Mihai Bogza), evenimente culturale, viaţa bisericească, cărţi dedicate Văii Jiului (ex. „Popas pe Jii”, apărută în anul 1938), chiar unele episoade ce par că fac parte dintr-un film de acţiune, întâmplări care au rămas în amintirea locuitorilor mult timp. 
Cronicar fidel al ţinutului de care este legat prin mii de fire nevăzute, cu tot sufletul dedicat acestor locuri atât de puţin cunoscute, totuşi, domnul Marian Boboc ne oferă o carte de o importanţă excepţională nu doar pentru „aninoseni”, pentru locuitorii Văii Jiului, ci pentru noi toţi cei care vrem să ştim mai multe despre oameni, locuri, întâmplări, despre aşezări hunedorene care au trecut cu demnitate peste atâtea încercări şi nu şi-au pierdut individualitatea. 
Cartea „Ecouri din Aninoasa” de Marian Boboc poate sta cu cinste alături de cele mai reuşite monografii ale localităţilor din judeţul Hunedoara pentru că, dincolo de volumul de informaţii extrem de valoroase, este o carte vie, o carte în care parcă vedem aievea viaţa de fiecare zi a Aninoasei, cu bucuriile şi necazurile ei, o carte din care răzbate fără echivoc dragostea autorului pentru acest oraş, pentru oamenii ei de ieri, de azi şi, mai ales, pentru cei de mâine. 
Acestora din urmă li se adresează domnul Adrian David în prefaţa cărţii: „Sper din toată inima ca această carte să ajungă în mâinile cât mai multor elevi din Aninoasa, iar lectura ei să dezvolte în fiecare patriotismul local, adică mândria de a fi aninosean.”
Nu pot decât să-l felicit din tot sufletul pe scriitorul şi jurnalistul Marian Boboc pentru acest minunat dar făcut tuturor celor ce iubesc sincer Valea Jiului, să-l felicit şi să-i spun că îl aşteptăm cu următoarele volume, pentru că sunt sigur că mai are multe, foarte multe să ne împărtăşească. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter