29.10.2011,  11:59:34 | 0 comentarii | 581 vizualizari
În Valea Jiului, / Circa 230 de persoane aşteaptă încă despăgubiri, în urma abuzurilor politice ale regimului comunist
de Alina PIPAN

Cel mai vehement apărător al acestor drepturi este Mircea Muntean. Povestea deportării d-lui Muntean v-a fost prezentată anul trecut de ZVJ. O reamintim pe scurt celor care nu o cunosc.

 

Dl. Muntean a fost deportat pe vremea când avea doar 6 ani, împreună cu familia lui. Acest lucru se întâmpla în anul 1952. A stat în lagăr la Moldoviţa timp de doi ani. Și-a pierdut tatăl după această deportare, mama 

s-a îmbolnăvit irecuperabil, iar fratele lui, cu 18 ani mai mare, a rămas cu traume atât de profunde, încât i-au afectat grav starea de sănătate. A decedat în urmă cu câţiva ani.

Pe lângă traumele fizice şi psihice suferite, familiei Muntean i s-au confiscat toate bunurile pe care le avea în Lonea. Casa, barul, lăptăria, autobuzul de transport în comun, cu tot ce conţineau. Și-au refăcut viaţa, dar au luat-o de la capăt.

După ce flacăra comunismului a fost stinsă, Mircea Muntean a întreprins demersurile necesare pentru a obţine despăgubirile pe care le merită. Legea 221/ 2009 îi dă acest drept. Art 5 - a) şi b) - prevede „acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare” şi  „ acordarea de despăgubiri reprezentând echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotărâre de condamnare sau ca efect al măsurii administrative, dacă bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obţinut despăgubiri prin echivalent în condiţiile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii si justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare”.

Acum, dl. Muntean se află în proces cu statul român pentru obţinerea despăgubirilor, de 1.200.000 de euro. 

Dl. Mircea Muntean are absolut toate dovezile prin care poate certifica încadrarea lui în prevederile legii. Dar sunt persoane care abia mai pot să demonstreze că au fost victimele comunismului. Mircea Muntean îi reprezintă în comisiile care se constituie, pentru a formula legislativ aceste drepturi ale persoanelor  deportate. În acest sens, în momentul de faţă se poartă discuţii pentru stabilirea cuantumului despăgubirilor la o sumă de 24 de mii de euro pentru fiecare an de deportare, însă Ministrul Muncii şi Ministerul Finanţelor nu au ajuns la un acord în acest sens.

În ţară mai trăiesc circa 60.000 de persoane care se află în această situaţie, care trebuie reprezentate şi despăgubite. Drepturile acestora vor fi discutate la Strasbourg în data de 16 octombrie. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter