02.06.2016,  21:40:20 | 0 comentarii | 1042 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Note de la / Vernisajul Taberei Studenţeşti de Artă Vizuală
de Corneliu BRAN
Miercuri 1 iunie, de la orele 18,00, a avut loc vernisajul expoziţiei de lucrări realizate în cadrul Taberei Studenţeşti de Artă Vizuală, în perioada 26 mai - 1 iunie, ce a avut loc la Petroşani pentru a XV-a oară .
 
Participanţi din Cluj-Napoca şi Timişoara
La ediţia de anul acesta, a XV-a, au participat studenţi şi cadre didactice de la Facultatea de Artă şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca.
Anul acesta au existat în cadrul taberei de lucru două secţiuni, una care a cuprins sculptura în lemn, cealaltă pictura de şevalet, iar numele truditorilor şi executanţilor de frumos, cei care, de altfel, şi-au expus mai apoi lucrările realizate la Petroşani în expoziţia organizată în cadrul galeriei din Casa de Cultură a Studenţilor Petroşani, sunt: domnişoara doctorand Andra Ciocoiu, Ion Toderaşcu, Roland Jakab, Tibor Kadar, Dan Daniel (toţi din Timişoara), asist.univ.dr. Marius Dan Ghenescu, conf.univ.dr. Marcel Muntean, Camelia Hîrlea, Vlăduţ Molnar, Cristian Giucă şi Ion Pintea (toţi din Cluj-Napoca).
 
Numeroşi iubitori
de artă au participat la vernisaj. Alături de ei şi în faţa lor s-au prezentat cei 11 artişti plastici, toţi studenţi sau profesori din cele centre universitare importante amintite.
În cuvântul de deschidere, printre altele, directorul casei de cultură, Lavinia Hulea, miercuri seara cu rol de amfitrion, a prezentat o parte dintre piesele expuse şi lucrarea care i-a fost cea mai dragă dumneaei anul acesta, executată de o studentă din Timişoara cu calităţi artistice de sculptor rafinate: „E semnificativ că vernisajul are loc chiar de 1 Iunie, de Ziua Copiilor, pentru că în unele din lucrările prezentate se regăsesc elemente specifice copilăriei. Mă gândesc aici la una din lucrările domnului Ghenescu, care, cu precădere, este axată pe acel suflu extraordinar al primilor ani pe care copilul îi petrece în viaţa de pe acest pământ (...). Legat de sculpturi, pe mine m-a impresionat acea instalaţie, dacă pot să-i spun aşa, denumită drum a domnişoarei Andra Ciocoiu de la Timişoara. Care este, de fapt, o paralelă a drumului pe care fiecare om îl parcurge de-a lungul vieţii, cu lucruri bune sau mai puţin bune, un drum care are întotdeauna un început, un drum care are desigur şi un sfârşit pe care, din păcate, nu avem cum să-l cunoaştem de la început şi pe care, de cele mai multe ori, nu avem nici cum să-l evităm. Poate că mai important lucru decât acest sfârşit sunt evenimentele pe care le parcurgem de-a lungul drumului nostru în viaţă. Aşa a fost concepută această sculptură - instalaţie de către Andra şi este demn de menţionat faptul că sculptura aceasta nu poate fi transportată. Ea se încadrează acolo în lăcaşul pe care i l-am găsit în casa studenţilor nouă şi ea arată publicului greutăţile începutului, dar şi deschiderea către viitor, un viitor pe care artista îl vede mult mai bun, după cum ne-a spus”.
 
Rectorul a onorat cu prezenţa
Prezent la vernisaj, rectorul Universităţii Petroşani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin a adresat cuvinte de laudă celor care au venit la Petroşani şi au realizat lucrările în tabăra de creaţie pe parcursul ultimei săptămâni. Radu Sorin a menţionat că se gândeşte ca Universitatea Petroşani împreună cu Casa de Cultură a Studenţilor să dinamizeze şi permanentizeze viaţa culturală universitară. După multă vreme, unul dintre rectori declară public că rolul casei de cultură a studenţilor în păstrarea culturii locale şi în sprijinul acordat artiştilor plastici locali, tineri, este foarte mare şi că îşi doreşte cu adevărat un parteneriat cu această instituţie, prin care şi universitatea să participe mai puternic la aceste activităţi culturale. Bravo, domnule rector!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter