12.06.2016,  20:37:10 | 0 comentarii | 1510 vizualizari GALERIE:     FOTO    
2016, un an de excepţie pentru turism?
de Mihaela PETROŞAN
Un studiu realizat de analiştii de la KeysFin arată că 2016 ar putea fi cel mai bun an pentru turismul românesc din ultimii 10 ani. În premieră, cifra de afaceri a agenţiilor de turism şi a tur-operatorilor ar urma să treacă de 4,5 miliarde de lei, un nivel care ar putea atinge dublul încasărilor din 2010.
 
Peste 3.000 de firme în domeniul turismului
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul de Finanţe, prelucrate de analiştii de la agenţia de servicii financiare KeysFin, numărul companiilor care activează în domeniul turismului românesc a depăşit graniţa de 3.000 de firme, în creştere cu peste 1.000 faţă de nivelul din 2010. 
Avansul business-ului în sectorul turismului se vede şi în cifra de afaceri a firmelor care activează în domeniu. Aceasta a atins nivelul de 4,31 miliarde de lei în 2014, în creştere cu aproape 2 miliarde de lei faţă de anul de referinţă 2010.
„Datele statistice parţiale indică faptul că, în 2015, afacerile din acest sector au depăşit nivelul din anul precedent, iar 2016 se anunţă a fi cel mai bun an pentru turismul românesc din ultimii 10”, estimează analiştii de la KeysFin.
„Creşterea încrederii românilor în economie, dezgheţul determinat de îmbunătăţirea condiţiilor macro-economice, efectele reducerii TVA, relativa stabilitate a monedei naţionale şi evoluţia pozitivă a ofertelor operatorilor din turism, atât la nivel de paletă de servicii, cât şi în privinţa tarifelor, toţi aceşti factori au influenţat în sens pozitiv dinamica unui sector în care ne punem mari speranţe în viitor”, spun analiştii de la KeysFin.
Potrivit datelor KeysFin, tur-operatorii au realizat în 2014 afaceri de 2,035 miliarde de lei, în timp ce agenţiile de turism au raportat un business de 1,95 miliarde lei. Alte 320 de milioane de lei au însemnat alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică. 
Cele mai mari afaceri în sectorul turismului le-a realizat Touring EuropaBus Romania SRL (Eurolines), de 297,9 milioane de lei, firmă urmată, în TOP 10 – operatori din turism, de Perfect Tour SRL (226,5 milioane lei), Christian ‘76 Tour SRL (213,5 milioane lei), Eximtur SRL (175,2 milioane lei), Happy Tour SRL (168,4 milioane lei) şi Vola.ro SRL (122,3 milioane lei). 
În clasament s-au mai situat, pe locurile următoare, Hotelair SRL, Fly Go Voyager SRL, Paravion Tour SRL şi Business Travel Turism SRL, toate cu afaceri de peste 60 de milioane de lei. 
Unde merg românii în vacanţă Atunci când vine vorbă să meargă în vacanţe, românii aleg în primul rând destinaţiile din străinătate. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, analizate de KeysFin, 647.000 de turişti au mers în străinătate în 2015 faţă de 564.000 care au ales destinaţiile din ţară.
„Datele legate de călătoriile în afara ţării includ, bineînţeles, toate înregistrările oficiale, inclusiv biletele de avion sau de autocar vândute de firmele de profil pentru destinaţiile din străinătate”, spun experţii de la KeysFin. 
„În ceea ce priveşte turismul intern, numărul total include atât turiştii români cât şi cei străini cazaţi oficial în unităţile hoteliere. Ştim foarte bine că există un număr foarte mare de turişti pe destinaţiile interne, precum Litoralul sau Valea Prahovei, care nu sunt raportaţi oficial, fiind cazaţi în pensiuni, vile şi la gazde, astfel că situaţia reală din piaţă trebuie privită cu rezervele de rigoare”, explică aceştia. 
Cert este că, atât pe turismul intern, cât şi pe cel extern, statisticile indică un avans faţă de anii precedenţi. În 2014 au fost înregistraţi 542.000 de turişti care au ales vacanţele externe şi 502.000 care au mers în destinaţiile interne din ţara noastră. 
În ceea ce priveşte vacanţele în străinătate, statistica KeysFin arată că cele mai căutate destinaţii în 2015 au fost Grecia şi Bulgaria, cu 136.812 turişti, respectiv 110.558 turişti. Turcia, Spania, Italia, Germania, Franţa şi Marea Britanie s-au aflat, de asemenea, în prim-plan, cu câteva zeci de mii de turişti fiecare. Pe lista destinaţiilor alese de români, printre cele mai exotice se află Mexic, Australia, Iordania, Canada, Siria şi Japonia. 
Analiștii de la KeysFin estimează că, în 2016, pe fondul provocărilor geopolitice la nivel internaţional, vom asista la o concentrare a prezenţei turiştilor români în destinaţii precum Bulgaria şi Grecia, perdante urmând să fie în primul rând Turcia, Egiptul şi chiar Franţa, pe fondul temerilor privind atentatele teroriste. 
 
 
Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

 Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter