21.06.2016,  12:09:50 | 0 comentarii | 608 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Momentul numărării pagubelor/ La Petroșani și la Lupeni urmează cel puțin o săptămână pentru a readuce infrastructura la starea inițială
de Alina PIPAN

Astăzi la ora 10 deja începuseră să clocotească bălțile rămase în urma potopului din weekend. Mâlul strâns prin cartiere se usucă deja, iar din cauza traficului se ridică în aer o pulbere fină, maronie, care o să ne dea bătăi de cap. Se va așeza pe mașini, pe hainele puse la uscat, o vom șterge de pe mobilă. Dar acestea sunt fleacuri. Unii oameni scot și acum mâlul din case, alții au trecut la reamenajări interioare. Magazinele de materiale de construcții sunt pline, țigla și tabla se vând cel mai bine, apoi parchetul, lavabila. Proprietarii de mașini au dat comandă deja de parbrize, iar service-urile sunt pline ochi. Din păcate unele prețuri sunt de neconceput la reparațiile automobilelor.

Administrațiile locale s-au mobilizat încă de luni pentru a scoate străzile la suprafață. Este mult de lucru pentru a face față nevoilor din teren.

 

Petroșani. Se acționează cu utilaje pentru a scoate mâlul și mortăciunile din cele mai afectate zone

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi este într-o permanență ședință de evaluare, nu doar a pagubelor, dar mai ales a metodelor de acțiune pentru remedierea situației. Nu-i este deloc ușor, pentru că cei afectați sunt furioși și nerăbdători.

Bilanțul pagubelor

inundațiilor de sâmbătă și duminică este considerabil: 50 apartamente afectate grav în cartierul Aeroport; 15 gospodării inundate grav în Colonie; 14 persoane evacuate din locuințele inundate; DN 66 blocat timp de câteva ore; transportul pe calea ferată întrerupt 6 ore din cauza arborilor rupți căzuţi peste șine; în cartierul Dacia un stâlp de iluminat rupt și un copac căzut; peste 100 de case și blocuri cu acoperișurile sparte. Tuturor acestor pagube li se adaugă un număr foarte mare de mașini avariate de grindină.

Unde se intervine zilele acestea.

Luni, imediat după inundații, unele zone erau atât de devastate încât abia se putea circula. La Dâlja oamenii erau convinși că, dacă ar mai fi dat o ploaie bună, rămâneau izolați. Apa a ieșit din matca pâraielor iar mâlul ținea captivă orice cizmă care-l penetra, în încercarea oamenilor de a se deplasa spre oraș. Pe lângă mâl, vegetație, era plin și de animale moarte, adunate de prin grădinile și curțile oamenilor. S-a intervenit cu buldozerul cu cupă și lamă. S-a strâns o parte din mizerie, iar astăzi se intervine din nou. S-a intervenit în șase zone puternic afectate printre care Slătinioara, Sălătruc, Colonie, Aeroport careul blocului 40, zona Liceului de Informatică, strada Saturn. Se intervine în aceste zone și acum. După ce situația va fi remediată în focarele acestea, se va interveni și pe celelalte străzi. Oriunde mergi găsești ramuri de copac rupte, dâre de nisip, covor asfaltic desprins din parcările amenajate rudimentar, sau de pe trotuare, cioburi.

Câteva instituții publice au nevoie imediată de reparații.

În unele grădinițe astăzi nu s-a lucrat, educatoarele intervenind pentru a scoate apa din mansarde. Sunt distruse acoperișurile de la Colegiul de Informatică ”Carmen Sylva”, de la Colegiul Teoretic ”Mihai Eminescu”, de la Colegiului Economic „Hermes”, de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, sunt afectate sediile Poliției Locale, al Biroului de Cadastru de pe strada Independenței, și grădinițele.

”Comisiile de evaluare sunt deja în teren. Au fost de ieri pentru a ajuta la întocmirea dosarelor pentru compensațiile ajutoarelor de urgență. Cele mai afectate sunt apartamentele din Aeroport. Au fost afectate și câteva case din Colonie, dar acolo vorbim despre situații remediabile. Mulțumesc echipelor pentru situații de urgență și voluntarilor care au intervenit cu succes pentru evacuarea persoanelor inundate în cartierul Aeroport și îi asigur pe cetățeni că facem tot ce este posibil pentru a remedia situația și disconfortul creat în teren”, a transmis primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Lupeni. Primarul Cristian Resmeriță cere guvernului un sprijin financiar de 17 milioane de lei

Primarul Cristian Resmeriță a început mandatul cu o provocare. Inundațiile au fost primul hop, unul important, pentru că trebuie să managerieze un buget modest, pentru a remedia situațiile defectuoase din teren. Primarul cere sprijin guvernului, dar până să vină banii nu poate să stea cu mâna întinsă, ci trebuie să se descurce cum poate. În urma evaluărilor făcute, pagubele produse de ploile care au căzut în Lupeni se ridică la peste 17 milioane lei. Alocarea sumei se va face doar după evaluarea realizată de o comisie guvernamentală.

Au fost puternic afectate Cartierul Bărbăteni şi ieşirea spre Uricani. Dar reparații majore se impun în pe strada Stadionului, zona Viitorului, Valea Vacii, Zănoaga. Este afectată structura drumurilor, trotuarele, sunt locuri pline cu mâl, apartamente distruse, gospodării unde acum se lucrează la degajarea aluviunilor și la reabilitarea construcțiilor.

Marele noroc al primarului, care a ajuns în teren imediat după ce furtuna s-a mai liniștit, a fost mobilizarea imediată a oamenilor, dar și a autorităților naționale și județene, care au reacționat la primele apeluri de ajutor ale primarului, și au trimis echipaje în zonă.

”Având în vedere evenimentele meteorologice care s-au abătut asupra municipiului Lupeni în seara zilei de duminică, doresc să mulţumesc în numele meu şi al cetăţenilor din municipiul Lupeni domnului Raed Arafad, secretar de stat în MAI, Instituţiei Prefectului Hunedoara, ISU Hunedoara, Poliţiei municipiului Lupeni, Poliţiei Locale a municipiului Lupeni, Serviciului Salvamont Lupeni, EM Lupeni, Apa Serv VJ SA, Serviciului de Voluntari Lupeni, societăţilor comerciale şi cetăţenilor care ni s-au alăturat, pentru eforturile depuse şi sprijinul acordat în desfăşurarea operaţiunilor de salvare de la inundaţii”, a menționat primarul.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter