03.11.2011,  10:20:22 | 0 comentarii | 527 vizualizari
Primarul Buhăescu în chestiunea drumului Câmpu lui Neag – Herculane: / „Cei 3,100 kilometri din această şosea care mărginesc, într-adevăr, Parcul Naţional Retezat, au fost deja asfaltaţi! De-acum înainte drumul nu mai are nicio treabă cu parcul!”
de Corneliu BRAN

Drumul Naţional DN 66 A, cel care ar trebui să unească Banatul de Valea Jiului, rămâne şi în acest an cu lucrările stopate, deşi în campania electorală Traian Băsescu a promis Văii Jiului finalizarea acestuia. Cel puţin până miercuri, când am trecut pe această şosea, care şerpuieşte printre munţi, în paralel cu Jiul de Vest, niciun utilaj sau om nu muncea la el.

Se pune, totuşi, întrebarea ce se doreşte cu acest drum naţional. Dacă nu se vrea spargerea lanţului muntos şi unirea celor două regiuni, Valea Jiului şi Banatul, prin zona Cerna-Herculane, atunci de ce s-au mai alocat atâtea fonduri pentru cei 12 kilometri de drum construiţi şi asfaltaţi, precum şi pentru cei 15 kilometri de drum construiţi, dar încă neasfaltaţi? Pentru ce s-au băgat atâţia bani până acum pentru refugiile animalelor sălbatice de pe laturile şoselei, pentru crearea subtraversărilor, pentru podeţurile şi podurile de pe acest traseu, pentru partea de canalul de beton care preia apa pluvială, pentru parapeţii de susţinere, pentru liniile de energie de înaltă tensiune şi aşa mai departe? Doar ca să se plimbe lumea până la Câmpuşel, adică exact până unde s-a terminat asfaltarea? Adică, ce să facă omul? Să meargă cu maşina şi apoi să se întoarcă? Păi, pentru asta nu era nevoie de atâta amar de bănet şi de atâta muncă. Iar doar pentru atât, credem că Traian Băsescu nu-şi punea numele în joc, când putea foarte bine să tacă şi să îşi vadă de treaba lui. Credem că scopul acestei lucrări este mai degrabă finalizarea legăturii dintre cele două zone, care ar scurta bine de tot rutele celor din Bucureşti sau Muntenia spre graniţa de vest a ţării, inclusiv a celor din Valea Jiului şi Gorj. Și atunci? De unde atâta lâncezeală în a asfalta cei 15 kilometri de drum construiţi deja şi de construirea şi apoi asfaltarea a altor 22 de kilometri, care ar duce acest drum modern până la gura Cernei? 

Primarul Buhăescu susţine că de Parcul Naţional Retezat s-a trecut demult

Auzim mai nou motivaţia precum că numeroase ONG-uri ecologice din întreaga lume s-ar opune continuării construirii acestui drum, pe motiv că se distruge mediul Parcului Naţional Retezat, acest drum urmând prin a trece prin „inima” acestui parc. Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani, susţine că asta este fie o gogoriţă a guvernului, pentru a motiva continuarea lucrărilor şi absenţa fondurilor pentru acest obiectiv promis de preşedinte, fie zvonurile sunt alimentate din cealaltă tabără, a opoziţiei, care nu doreşte o realizare a portocaliului Băsescu în acest mandat. Realizare care, apoi, să nu poată fi dată exemplu ca fiind finalizată la viitoarele alegeri. „Chestia cu traversarea drumului prin mijlocul Parcului Naţional Retezat este o minciună sfruntată. Vreau să anunţ în mod public că cei 3,100 kilometri din această şosea care mărginesc, într-adevăr, Parcul Naţional Retezat, au fost deja asfaltaţi! De-acum înainte drumul nu mai are nicio treabă cu parcul! Repet, ca să se facă auzit corect, de locul care mărgineşte Parcul Naţional Retezat s-a trecut! Ca să nu mai spun şi faptul că Parcul Naţional Retezat a fost împins până jos, deci până lângă drum, abia în anul 2005. Dacă nu se întâmpla asta, drumul nici măcar nu era vecin pe cei trei kilometri şi ceva cu parcul. Aceste minciuni nu ştiu de cine sunt mereu alimentate. Eu cred că ministrul Radu Berceanu nu vrea de fapt să continue lucrările la acest drum. Nu ştiu încă exact de ce. De aceea alimentează aceste zvonuri, ca să-i spună domnului preşedinte apoi că ei au încercat, au vrut, dar n-au fost lăsaţi de cei de la mediu şi de organizaţiile ecologice. Sau, dacă teoria asta nu e valabilă, atunci este vorba de oameni din opoziţie, care nu doresc să le dea satisfacţie preşedintelui şi democrat-liberalilor. Am mai spus-o şi o repet: NU contează cine face acest drum, dar este esenţial să-l facă. Dacă stăm şi ne gândim bine, nu doar preşedintele Băsescu a propus finalizarea acestui drum, ci şi Mircea Geoană. Deci, el trebuie finalizat, indiferent de cine. Este vorba de Valea Jiului, de deschiderea de noi orizonturi în turism, economie, de locuri de muncă, de bani care ar urma să vină la bugetele locale pentru toate administraţiile din Valea Jiului. Oare de unde atâta răutate?”.

Buhăescu va trimite încă două memorii

În următoarea perioadă, primarul Uricaniului este decis să trimită două memorii, unul la preşedintele Traian Băsescu şi celălalt la ministrul Radu Berceanu, pe care îl va şi invita la Uricani, pe banii administraţiei din Uricani, aşa puţini cum sunt, deoarece edilul crede că ministrul habar nu are de zona de vest a Văii Jiului, de acest drum, de situarea lui faţă de Parcul Naţional Retezat şi aşa mai departe: „Zilele următoare voi scrie din nou două memorii. Unul domnului preşedinte Traian Băscescu, căruia îi voi reaminti importanţa acestui drum pentru Valea Jiului, pentru judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, dar şi pentru Bucureşti. Îi voi reaminti că ne-a promis finalizarea acestui drum, iar noi o luăm ca pe un cuvânt de onoare care trebuie respectat. Al doilea memoriu îl voi transmite domnului ministru Radu Berceanu, căruia îi voi face un mic istoric al acestui drum, îi voi explica cum este el situat faţă de parcul naţional, îi voi arăta importanţa acestui drum de legătură pentru comunitatea locală din Valea Jiului. La final, îl voi invita să vină la Uricani, măcar pentru o zi, unde, împreună, să mergem pe acest drum, să vadă la faţa locului cum stă treaba. Spun asta deoarece tare îmi este că dumnealui nu ştie nimic de zona noastră, ba mai mult este şi foarte dezinformat de unii sau de alţii”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter