29.06.2016,  13:30:17 | 0 comentarii | 853 vizualizari
Pentru confortul termic al elevilor şi profesorilor, / Primăria Petroşani investeşte în centrale termice
de Alina PIPAN
Încă de anul trecut Primăria Petroşani a investit în creşterea confortului termic la şcolile şi grădiniţele din municipiu.
 
După cum se cunoaşte, se anvelopează exterioarele mai multor şcoli, materialele fiind achiziţionate cu bani din finanţare externă, mâna de lucru fiind asigurată din bugetul local.  În paralel cu lucrările de anvelopare, se instalează centrale termice. Anul trecut au fost montate  centrale termice pe gaz la Grădiniţa PN2 de pe str. Aviatorilor şi Grădiniţa PP3 din cartierul Carpaţi, Grădiniţa PP1+PN1 de pe str. Constructorul, Grădiniţa PP2 de pe str. Aviatorilor şi Grădiniţa PN5 str. Independenţei.  
Există deja documentaţii realizate pentru 11 instituţii de învăţământ în vederea introducerii centralelor termice pe gaz. În momentul de faţă au fost începute procedurile pentru introducerea centralelor termice la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” - sediul nou şi Şcoala Gimnazială Nr. 7. Am investigat documentaţia acestor proiecte de investiţii pentru a vă dezvălui pe ce se duc (desigur, cu folos) banii din bugetul local, şi de ce costă mai scump o asemenea lucrare, decât ne-am gândi fiecare dintre noi. 
 
Reglementările ISU respectate
Primăria Petroşani poate executa lucrări de investiţii doar dacă în prealabil a realizat documentaţia tehnico-economică, studiile de fezabilitate, proiectele tehnice etc. Acestea sunt similare pentru cele 11 instituţii de învăţământ unde se vor instala centrale termice, ca şi concept, realizare infrastructură şi suprastructură, dar sunt diferite în funcţie de particularităţile realizării construcţiilor în sine, pentru că fiecare centrală termică va fi instalată într-o anexă construită alăturat construcţiei existente. Se realizează construcţii alăturate, separate, pentru că sediile şcolilor nu au fost prevăzute cu asemenea anexe la momentul construcţiei. În plus, normele ISU s-au schimbat în timp, iar ele trebuie respectate întocmai. 
 
Două anexe termice noi
Se vor realiza anexe şi se vor instala centrale termice pentru reţele termice pe gaze naturale pentru Şcoala Gimnazială Nr. 1 „I.G.Duca” – sediul nou şi Şcoala Gimnaziala Nr. 7. Valorile de achiziţii ale lucrărilor sunt diferite. Pentru sediul nou de la „I.G. Duca” sunt alocaţi 161.932 lei fără TVA pentru lucrările în sine, iar pentru şcoala Şcoala nr. 7 - 168.515,15 lei fără TVA. Preţurile de execuţie vor fi însă mai mici. Selecţia ofertelor se face conform principiului cel mai scăzut preţ. După stabilirea constructorului pentru fiecare dintre cele trei obiective, realizarea lucrărilor are termen de execuţie de 3 luni, şi o garanţie de 60 de luni. 
 
Alternativa la sistemul de termoficare
În prezent, imobilele beneficiază de un branşament la reţeaua de termoficare a furnizorului local. Din cauza intermitenţelor cauzate de avarii şi defecţiuni ale sistemului de furnizare şi transport al agentului termic, se doreşte înfiinţarea unei alternative de încălzire pe gaze naturale, prin construirea unui punct termic în care se va monta o centrală individuală proprie, care să asigure furnizarea permanentă şi fluentă cu agent termic. Construcţia are funcţiunea principală de punct termic. Accesul în clădire se va realiza din exterior. Regimul de înălţime al construcţiilor va fi de parter, cu o suprafaţă construită 18,24 mp. În clădire se doreşte montarea unui sistem de încălzire centralizat, pe combustibil -  gaze naturale. Astfel, se vor monta toate utilajele şi echipamentele necesare preparării agentului termic pe combustibil. Montajul se va realiza cu firme specializate pe fiecare specialitate în parte. Infrastructura este alcătuită din fundaţii de tip continue din beton simplu şi elevaţii din beton simplu cu centuri din beton armat la partea superioară şi placă peste sol din beton armat.  Suprastructura construcţiei are pereţi din BCA cu grosimea de 25cm; acoperiş de tip terasă din beton armat, tâmplărie din PVC cu geam termoizolator, jgheaburi şi burlane din PVC de culoare maro. Acoperişul are strat de hidroizolaţie 3000PA,  membrană bituminoasă; termoizolaţie polistiren expandat 5cm;  barieră de vapori 
 
Ce înseamnă dirigenţia de şantier?
Dirigenţia de şantier este obligatorie pentru orice construcţie realizată în mediul de stat sau privat, doar că persoanele fizice, de exemplu, rareori respectă aceste reglementări. Dirigintele de şantier încasează cam 1200 de lei pentru a supraveghea ridicarea unei anexe. Pentru aceşti bani trebuie  să verifice preconstrucţia - adică verificarea autorizaţiei de construcţie, acordurile şi avizele necesare, mobilizarea - realizarea şantierului,  execuţia lucrărilor - verificarea materialelor, produselor pentru construcţii, conformitatea execuţiei cu prevederile proiectului, asistarea la prelevare de probe din materiale, care să dovedească calitatea menţionată în proiect,  participarea alături de Inspectoratul de Stat în Construcţii la verificarea fazelor intermediare şi determinante ale construcţiei. Dirigintele de şantier va fi responsabil cu recepţia lucrărilor, va asigura perioada de garanţie, şi va întocmi cărţii tehnice ale construcţiei. Este obligat să păstreze  comunicarea eficiente între beneficiar,constructor, proiectant şi ISC, şi va trebui să întocmească raportul  de activitate lunar şi final. De asemenea, se ocupă cu emiterea dispoziţiilor de şantier.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter