07.07.2016,  14:13:14 | 0 comentarii | 934 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Noile conduceri ale Primăriilor Petrila și Lupeni dau oamenilor ce le place. Am priceput scopul, dar sunt bune mijloacele?
de Alina PIPAN

Conducerile noi de la Primăriile Petrila și Lupeni este evident că tratează obsesiv relația cu cetățenii, din dorința de a convinge că sunt alegerea potrivită pentru primărie. Vasile Jurca și Dorin Curtean vin după un șir lung de mandate ale lui Ilie Păducel, ultimele două mai bune decât ale oricărui primar din Valea Jiului. Consideră că trebuie să se deosebească de fostul edil, măcar prin abordări diferite în luarea deciziilor  administrative. La Lupeni, fostul deputat Cristian Resmeriță face eforturi să convingă că același nume nu înseamnă vechiul  mod de administrare, care, a fost evident la alegeri, nu mai avea susținere. Dar o fac eficient?

 

La Petrila - cetățeanul  ”la referendum” online pentru orice decizie

Dorin Curtean, viceprimarul Petrilei, și-a reluat rolul strategic în primărie, pe care l-a mai ocupat acum câțiva ani. În perioada prelectorală și electorală echipa Jurca a relaționat bine cu electoratul și a dorit să păstreze acest trend. Așadar, pentru a da importanță părerilor petrilenilor, ultimele decizii administrative sunt trecute prin filtrul publicului, pe Facebook.  Realizarea Festivalului Berii și crearea unui parc dendrologic sunt deciziile la care și-au dat cu părerea o mică parte din Petrileni. Aceștia au fost rugați să menționeze dacă vor și unde doresc realizarea Festivalului Berii. Au fost vreo 120 de opinii, din care unele de la oameni din Petroșani. Părerile au fost împărțite, dar unii au vrut festival pe strada Minei. Bineînțeles, opiniile nu sunt reprezentative, pentru că reflectă doar opinia unei părți infime din populația tânără a Petrilei. La întrebarea dacă primăria ar trebui să concesioneze sau nu un teren pentru un parc dendrologic, au fost câteva răspunsuri, din care s-au evidențiat unele paralele chestiunii în sine, anume că în loc de parc de orice fel, mai bine ștrand.

Este oare eficient acest filtru al populației când puțini cunosc chestiuni administrative? Puțini știu ce înseamnă devierea traficului, asigurarea accesului spre orice stradă, asigurarea accesului echipelor de intervenție, asigurarea sursei de energie electrică, instalarea și accesul la toaletele publice, accesul la terase, magazine, stație pentru transportul în comun. Toate aceste chestiuni se hotărăsc de consilierii locali și de administrație, personal care cunoaște datele problemei. De aceea sunt și în funcțiile respective. Să nu mai spunem despre ideea parcului dendrologic. Când mare parte din terenul respectiv și popicăria au fost deja concesionate pentru 25 de ani unei firme care dorește realizarea unei investiții prietenoasă cu mediul, o asemenea situație propusă publicului a avut un feedback absolut ineficient, separat de problema ridicată, prin care unele persoane remarcau lipsa unui ștrand în oraș, care oricum nu s-ar putea realiza în acel perimetru. Așadar, poate fi acest demers un simplu demers populist? Nu este mai eficient să prezinți efectiv deciziile administrative pe care le iei, și pe care ți le asumi, pentru că de aceea ai fost votat în funcție?

La Lupeni- aparent s-a lucrat în ultimele săptămâni mai mult decât în tot mandatul precedent

Este impresionant cum poate schimba încrederea cetățenilor o comunicare corectă. Postând online orice mic pas administrativ, de cele mai multe ori preluat din guvernarea precedentă și dus la bun sfârșit acum, actualul primar a reușit să crească încrederea oamenilor și să le dea senzația că lucrurile se vor schimba la Lupeni . Demersuri administrative ca cele ale actualuilui primar, de ecologizare, organizare, predare de amplasamente, sunt firești, le fac toți primarii din Vale. Nu toți împărtășesc lucrurile mărunte cu cetățenii, pentru că li se par firești. Sutirea taxei la gunoi este un demers benefic,  dar care s-a întâmplat din lipsa soluției încheierii unui contract de management de salubritate cu o firmă privată, până la implementarea noului sistem de colectare și depozitare. Însă modul în care a fost transmisă această informație i-a dat o altă valoare. Cristian Resmeriță a înțeles ce înseamnă transmiterea informației  în mod eficient, care să dea plus valoare tuturor demersurilor pe care le realizează.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter