16.07.2016,  14:51:54 | 3 comentarii | 686 vizualizari
La fiecare inundație ne cramponăm de calitatea canalizării, dar cele mai afectate zone sunt cele cu pâraie, situate pe versanți
de Alina PIPAN

 

Două tipologii de zone inundabile în Valea Jiului

Nouă județe încă stau sub stigmatul codului portocaliu, până mâine dimineață la ora 06.00. Printre ele se află și Hunedoara, iar de data aceasta Valea Jiului este cea mai afectată. Cât de afectată este zona Văii Jiului ați văzut deja, sunt pline rețelele de socializare de știri, poze, avertizări ale autorităților locale.

Mereu, la fiecare avertizare din partea primarilor, apare și eterna întrebare, cum de nu face față sistemul de canalizare, de ce Apa Serv Valea Jiului nu face nimic ? Că s-au mai realizat lucrări de canalizare de proastă calitate, este adevărat, a subliniat acest lucru în presă și directorul ASVJ, Costel Avram, când a vorbit despre lucrări de mântuială ale Consmin, în Aeroport- deși subiectul ar putea fi și inflamat politic. Dar în ultimii ani aceeași societate face eforturi și investiții susținute pentru a moderniza și extinde canalizarea, se inaugurează stații de epurare noi, iar banii economisiți se reinvestesc tot în modernizare.

Dacă analizăm atent situația din Valea Jiului cele mai afectate zone sunt mereu cele cu pâraie, situate pe sau la baza versanților, și în punctele joase ale localităților- tip căldare, unde se formează spații de stocare a apei, care este greu preluată apoi de canalizare. Deci practic sunt două tipuri de situații distincte, manageriabile. Inclusiv în avertizările meteo se atrage atenția riscului de viituri pe râurile mici. Așadar, primarii, cu comandamentele de intervenții rapide, știu exact zonele sensibile, și se pregătesc mereu ca atare cu buldoexcavatoare, remorci,  pompe. Însă cursurile de apă sunt mai mereu pline de deșeuri, puține sunt corect amenajate. Așadar, depinde și de noi, și de autorități, să evităm situațiile limită.

La Petrila- Cimpa, pârâul Moșici, zone probelematice de ani de zile

La Petrila intervențiile, și la ultimele indundații, și la penultimele, au fost concentrate cu precădere la Lonea, în Cimpa, pe pârâul Moșici, pe strada Stadionului- zonă tip căldare, și la câteva case din oraș. Petrila are multe pâraie, dar ele au fost mereu bine întreținute, decolmatate. Moșici a fost consolidat, pe porțiuni, dar nu a fost lărgită albia. Fiind zonă de versant, ploile torențiale aduc cu ele nu doar apă, ci și vegetație, se crează dopuri, se inundă porțiuni, se rup maluri. De la ultimele inundații până zilele trecute intervenția autorităților, spun localnicii, a lipsit. Dar, oricum, lucrările ample de lărgire a albiei nu se pot face într-un timp atât de scurt. Dar fosta administrație a investit permanent în zonă, a asfaltat străzile, pentru a evita împotmolirea utilajelor, a asigurat malurile.

Anul trecut Apa Serv Valea Jiului a investit o parte din economiile realizate din  implementarea primei etape a proiectului extindere a canalizării în execuţia unor noi proiecte de investiţii.  Prima investiţie a avut loc la Petroșani, în zona Păcii, 9 Mai, Petroșani Nord. A doua a constat în  proiectarea și demararea lucrărilor de extindere a rețelei de canalizare și reabilitare a pârâului  Moșici prin care se realizează reabilitarea conductei OL 600mm de încărcare din sursa Taia a rezervoarelor 2×2000 mc din Dărăneşti (Petroşani). Lucrarea presupunea  înlocuirea conductei de aducţiune cu o conductă de mai mare capacitate şi o presiune mai bună; reabilitarea structurii la 3 supratraversări de pâraie şi structură nouă pentru supratraversarea râului Jiul de Est, de asemenea,  subtraversări (cale ferată Uzinală spre EM Petrila şi drum centură Petrila), dar și reabilitare a 6 cămine de vane şi utilare.  O a treia investiție se realiza tot la Petrila prin reabilitarea reţelei de alimentare cu apă potabilă în Cartierul Moliviş prin înlocuirea unei conducte portante,  construirea a două cămine de vane echipate cu vane de secţionare şi robineţi de golire; refacerea a 30 branşamente; montarea a  34 hidranţi de incendiu supraterani cu diametrul DN 80 mm; construcţie şi echipare a unei staţii noi de pompare pe legătura cu aducţiunea Jieţ.

Așadar, vechea administrație și ASVJ au lucrat și au investit în zonele problematice ale Petrilei, dar lucrările trebuie să continue, și albia pârâului să fie lărgită. Iată o temă pentru noua administrație, pentru că asfalt este deja pe toate ulițele, deci nu se mai pune problema ca unii oameni să rămână izolați.

La Petroșani -  un careu din Aeroport este deja compromis, probeleme și în Sașa

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a luat pe bocanci din nou noroiul din careul blocurilor 54 și 54 A din Aeroport, o zonă de acumulare a apei, de unde apa se drenează greu. Cel mai probabil aici va trebui regândit un sistem nou de canalizare, și probabil un sistem de pompe care să redirecționere volumul mare de apă care ajunge din oraș. Specialiștii vor putea veni cu idei viabile, noi doar ne dăm cu părerea, dar știm de la conducerea ASVJ că sistemul de canalizare este problematic aici, din cauza unor lucrări vechi, deficitare.  Soluția cea mai bună, pe termen scurt rămâne totuși relocarea familiilor afectate în 30 de apartamente noi.

În Sașa un mal s-a surpat și s-a intervenit  cu utilaje pentru a remedia situația. Din fericire în săptămânile trecute s-a acționat pentru curățarea cursurilor de apă,  altfel situația era acum mai gravă. Lucrurile ar fi însă  și mai bune dacă cursurile de apă ar fi în permanență curățate și mai bine consolidate.

Spre deosebire de Petrila, care are asfalt pe toate ulițele, la Petroșani  asfaltarea încă este restantă și situația aceasta se va păstra pentru că încă mai sunt de derulat investiții ale Apa Serv Valea Jiului care pe noua schemă de investiții are în vedere realizarea următoarele : reţele de apă – 17,52 km, 733 de branşamente la apă; reţele de canalizare – 11,86 km, 699 racorduri la canalizare; staţii de pompare apă uzată – 2 staţii. Valoarea investiţiei: 8.968.357 euro.

 

La Lupeni - cursurile de apă au fost, de asemenea,  problematice

Încă de la primele avertizări ale sirenelor primarul Cristian Resmeriță a fost în teren, dar nu a orbecăit, căutând bălți, a mers direct în zonele cu probleme, zona cursurilor de apă, pentru că știa foarte bine punctele slabe. În zona Mierleasa a fost surpat un mal. Au fost inundate locuințe.  La Lupeni investițiile în amenajarea cursurilor de râu au fost minime, iar învestițiile Apa Serv Valea Jiului abia acum încep. Așadar, Lupeniul este vulnerabil.

Proiectul investiţional ce va fi implementat în anii următori are o valoare de aproximativ 11.100.000 euro, și cuprinde reabilitarea a 12,8 km reţea de canalizare şi 17,1 km reţea de alimentare cu apă. Abia după aceea vor fi efectuate și asfaltările de rigoare pe zonele de intervenție. Deci, la fiecare cod portocaliu, primarul va fi în teren, pentru că va fi mereu nevoie de intervenții în forță.

La Uricani- prioritatea numărul unu a fost drumul național

Primăria orașului Uricani a  acționat peste tot unde a fost nevoie, doar că utilajele nu au fost numeroase, și s-a intevenit în ordinea priorităților. Zonele  afectate au fost Câmpu lui Neag, Valea de Brazi, Mailat, Valomir, toate zone de versant, brăzdate de pârâuri. Oamnii au ieșit în ajutorul autorităților locale. A fost prioritară intervenția degajării drumului național, apoi celelalte intervenții. Din fericire, în anii precedenți, administrația locală a investit atât în amenajarea cursurilor de apă și a asfaltat străzile din zonele rurale. Marea problemă este însă despădurirea, după cum a susținut și primarul. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 Costantin Ilie17.07.2016,  03:02:07
Valea Jiului este o depresiune. Versanţii înconjurători au o mare suprafaţă. Bazinul hidrografic al Văii Jiului este foarte întins. Când se produc "rupturi de nori", precipitaţii abundente de cca 200 litri/metru pătrat, în punctele de altitudine minimă se adună cantităţi uriaşe de apă, greu de preluat de reţeaua de canalizare. Situaţia este complicată şi de un alt element. Viiturile aduc fel şi fel de obiecte şi corpuri care blochează gurile de canal, acestea dispărînd sub apele tulburi. Atunci apa, în loc să se scurgă prin canalizare, se adună la suprafaţă, intră în casele oamenilor. Un plan urbanistic serios n-ar fi trebuit să permită construcţii în zonele de minimă altitudine. Din păcate, aceste zone expuse sunt construite şi locuite. Administraţia nu poate face mare lucru. Cel mult, poate să dea ajutoare după inundaţii.
#2 locatar aeroport17.07.2016,  09:32:09
d-le primar v-am ales si nuputeti face nimic?chiar nimic? ptr a nu ne mai inunde apa? s-au costa prea mult? s-au v-ati vazut cu sacii in caruta?
#3 Elena18.07.2016,  18:30:01
In Vulcan curg canalele , si cind nu ploua .... Asa s-a si declansat , EPIDEMIA DE HEPATITA , din vara trecuta , de doua ori . In Tot Vulcanul nu functioneaza canalizarea , desi sintem incasti ,ca si cind ..... ar functiona .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter