18.07.2016,  17:38:41 | 0 comentarii | 748 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Universitatea din Petroşani / Gheorghe Manolea - Doctor Honoris Causa
de Corneliu BRAN
La propunerea Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii Petroşani, „apreciind cu admiraţie şi gratitudine activitatea domnului prof. univ. dr. ing. Gheorghe Manolea, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, Senatul Universităţii din Petroșani, întrunit în şedinţa din 19 mai 2016, a hotărât în unanimitatea sa, să-i fie conferită domnului Gheorghe Manolea, cea mai înaltă distincţie academică, aceea de Doctor Honoris Causa”. Luni, 18 iulie, hotărârea Senatului a fost desăvârşită în Amfiteatrul A3, din cadrul aceleaşi universităţii, profesorului universitar Gheorghe Manolea, mehedinţean de origine şi absolvent al Institutului de Mine din Petroşani în anul 1970, fiindu-i înmânat, într-un cadru oficial şi solemn cea mai importantă distincţie academică.
 
Amfiteatru arhiplin de susţinători
Din partea universităţii, în calitate de gazde al evenimentului au fost prezenţi: prof.univ.dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universităţii Petroşani, conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrăşcoiu, preşedintele Senatului, prof.univ.habildr.ing. Roland Morau, prorector cu cercetarea ştiinţifică, conf.univ.dr.ec.Codruţa Dura, prorector cu probleme de învăţământ, prof.univ.habil dr.ing. dr. ec. Eduard Edelhauser, conf.univ.dr. Alin Monea, secretarul Senatului, prof.univ.dr.habil. 
ing. Monica Leba, directorul Şcolii doctorale din cadrul instituţiei de învăţământ superior petroşenene, precum şi marea majoritate a membrilor Senatului, alţi distinşi profesori şi cadre didactice din instituţie şi nu numai, cercetători şi specialişti din lumea academică şi ştiinţifică, inclusiv din cadrul INCED-INSEMEX Petroşani, printre care şi directorul general Arthur Găman. 
N-au lipsit de la eveniment nici foşti rectori ai universităţii, precum prof.univ.dr.ing. Nicolae Iliaş, precum şi oameni din lumea afacerilor locale sau mineritului. 
Distinsul profesor universitar mehedinţean a venit la eveniment împreună cu familia sa, soţia, de profesie medic stomatolog, doamna activând o perioadă şi în municipiul nostru, şi copiii, tineri realizaţi şi ajunşi pe funcţii importante, inclusiv în învăţământul superior, precum şi cu câţiva prieteni dragi sau foşti colegi din lumea academică şi universitară.
 
„Laudatio”
După cuvântul de deschidere, adresat de preşedintele Senatului, Nicolae Pătrăşcoiu, care a elogiat activitatea reputatului cadru universitar mehedinţean, absolvent al unei facultăţi de renume şi unice în ţară, precum Institutul de Mine, doamna Monica Leba a citit „Laudatio”. 
 
După acest moment,
în cuvântul său, profesorul Manolea, foarte emoţionat, dar bine dispus şi în vervă, s-a adresat celor prezenţi citindu-le din broşura „Şcoala doctorală şi trebuinţele ei”, scrisă de dumnealui, în care şi-a expus gândurile şi faptele legate de universitatea de pe Dealul Institutului, de istoria şcolii doctorale şi a universităţii pe care a absolvit-o, de „file din istoria titlului ştiinţific de doctor, tradiţia şi valoarea Şcolii doctorale de la Petroşani şi obiectivele ei. Din discursul meu de până acum a rezultat că cei care au făcut parte din primele două generaţii au avut misiunea de a crea şcoli de diverse grade, de la şcolile săteşti la şcolile doctorale. Au dus la bun sfârşit misiunea asumată şi de aceea suntem datori să le aducem prinosul nostru de recunoştinţă (...) Doamnelor şi domnilor profesori, vă mulţumesc pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa şi, ca răspuns la generozitatea dumneavoastră, pun această experienţă a mea la dispoziţia Şcolii doctorale a Universităţii din Petroşani pentru atingerea obiectivelor pe care şi le-a propus pentru următorii ani. Vă mulţumesc şi vă asigur de preţuire pentru valenţele dumneavoastră academice şi umane”, a spus, printre altele, profesorul Gheorghe Manolea.
 
Două declaraţii 
Înainte de eveniment, am smuls două declaraţii din partea rectorului Radu Sorin şi a prodecanului Eduard Edelhauser, în legătură cu acest eveniment de înaltă ţinută petrecut luni.
„Am considerat, spune, rectorul Radu Sorin, ca o prioritate aducerea în universitate a unor personalităţi care au sprijinit instituţia noastră până în prezent şi care vor continua să o sprijine şi de-acum înainte, să o promoveze atât în ţară cât şi în străinătate, oameni cărora să le oferim şi noi, ca o recunoştinţă, titlul de Doctor Honoris Causa. Una dintre aceste personalităţi este şi domnul profesor Manolea, de la Universitatea din Craiova, absolvent al universităţii noastre, fost cercetător la INSEMEX Petroşani, membru supleant al Academiei de Ştiinţe Tehnice al României, o personalitate care, ori de câte ori a avut prilejul, a vorbit despre învăţământul superior de stat din Petroşani, s-a mândrit că a terminat aici şi şi-a perfecţionat studiile şi ne-a făcut întotdeauna cinste, ducând prin ţară şi prin lume renumele universităţii noastre. De aceea este o onoare şi pentru Universitatea Petroşani să-i fie alături, prin reprezentanţii ei, la un astfel de eveniment”.
„Astăzi este un moment important pentru Universitatea din Petroşani şi pentru domnul profesor Manolea. Am gândit acest onorant titlu şi această invitaţie cu scopul de a întări Şcoala Doctorală pe domeniul electric, unde avem o problemă, pentru că, din păcate, ne-a părăsit unul dintre conducători şi, momentan, nu avem conducător pe domeniul acesta. Sperăm ca o dată cu venirea domnului profesor Manolea, care ne face această favoare, acest domeniu să rămână la Petroşani şi să putem să producem doctoranzi şi în domeniul electric pe viitor”, ne-a declarat prorectorul Eduard Edelhauser.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter