19.07.2016,  17:43:24 | 0 comentarii | 685 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Minunata bibliotecă a oraşului Petrila / La 15 ani de existenţă în sediul casei de cultură
de Corneliu BRAN
Bibliotecara Oana Bălănescu a organizat luni, 18 iulie, cu ocazia împlinirii a 15 ani de când Biblioteca oraşului Petrila are sediul în Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”, o serie de manifestări, prin care responsabilul cu cărţile a dorit să atragă atenţia că la Petrila există şi un alt mod de a-ţi petrece timpul liber şi de a-ţi îmbogăţi cunoştinţele de cultură generală. 
 
Invitaţie pentru toţi la bibliotecă
Cum din 2012 încoace, Biblioteca oraşului Petrila are trei trofee primite drept „cea mai bună bibliotecă din judeţul Hunedoara”, putem spune că reprezintă cu cinste localitatea.
Da, biblioteca există, funcţionează într-un sediu modern, aerisit, intim şi toţi petrilenii sunteţi invitaţi de bibliotecară să-i călcaţi pragul, dacă se poate mult mai mult decât până acum, acesta fiind şi „obiectivul general” al doamnei Oana Bălănescu, după cum a susţinut şi în cuvântul adresat celor vreo treizeci-patruzeci de copii şi tineri de la şcolile din localitate, sosiţi în sala de şedinţe a casei de cultură la invitaţia conducerii bibliotecii oraşului. 
„Vreau să văd intrând mult mai multă lume în sălile bibliotecii noastre, unde avem o ofertă de cărţi variată, dar unde avem şi calculatoare, internet şi tot ce trebuie pentru cineva care doreşte să-şi petreacă câteva ore într-un loc frumos, plin de cărţi şi armonie. Am mai spus şi repet: biblioteca nu este doar un loc unde să vină cineva să citească, este un univers aparte şi de aceea vreau, şi acesta este obiectivul meu general, să-i fac pe oameni să înţeleagă acest lucru şi să calce pragul mai des. Bibliotecile publice unde nu este audienţă şi sunt pustii sunt locuri triste, seci, iar vina este şi a celor care se ocupă de cărţi, deoarece înseamnă că n-au transmis un mesaj suficient pasionaţilor de cărţi, celor care doresc să-şi lărgească universul cunoaşterii. De aceea mi-am propus ca, lună de lună, an de an, să încerc să schimb lucrurile şi la Petrila. Am reuşit, dar doar parţial, şi consider că este loc şi de mai bine. Haideţi spre bibliotecă, spre carte, spre cunoaştere. Transmiteţi acest mesaj şi prietenilor şi cunoştinţelor voastre şi cred că, încet-încet, biblioteca oraşului va fi, într-adevăr, un loc plin de viaţă, un loc animat, un loc viu, unde fiecare petrilean poate să-şi petreacă câteva zeci de minute sau câteva ore măcar într-o lună, dacă nu săptămânal (...). La ce schimbări majore au fost şi la cât de mare e diferenţa faţă de fostul sediu, propun să-i dăm numele Bibliotecii Pasărea Phoenix... Ce spuneţi?”, a fost mesajul şi întrebarea sub formă de glumă a bibliotecarei.
 
Peste 24.000 de titluri de cărţi, din care peste 10.000 donate
Oana Bălănescu a vorbit celor prezenţi, printre care şi doamnele Luminiţa Vulcan (şef serviciu relaţii publice la biblioteca judeţeană), Mariana Marian (metodista bibliotecarelor din judeţ), Simona Mărginean (bibliotecară) de faptul că după mutarea în sediul actual a scăpat de mirosul de mucegai şi de praful cu miros greu pe care-l avea de suportat în fostul sediu. Acum, după reabilitarea casei de cultură, petrilenii au o bibliotecă situată într-un spaţiu modern, care oferă peste 24.000 de titluri de cărţi, din care peste 10.000 donate de locuitori şi de oameni de bine. „Am primit un pachet de cărţi tocmai de la un domn din judeţul Arad. Mulţumim tuturor celor care au donat şi aşteptăm în continuare donaţii, orice carte primită înseamnă un câştig pentru biblioteca noastră şi, implicit, pentru cetăţenii oraşului pasionaţi de lectură şi studiu”, a mai susţinut bibliotecara. 
„Cel mai bine stăm la cărţile care sunt cuprinse în programa şcolară. Avem o ofertă foarte bogată de cărţi pentru copii. Dar şi foarte multe volume de beletristică, romane de dragoste care sunt destul de căutate de cititori, precum şi cărţi tehnice, sau atlase, enciclopedii ori dicţionare. Stăm bine la multe capitole, ne-am pus oarecum la punct şi cu literatura clasică universală, unde stăteam mai rău, mai avem şi destule lipsuri, dar încercăm an de an să le acoperim”, a mai menţionat Oana Bălănescu. Care înainte a făcut şi un scurt istoric al bibliotecii şi un tur al realizărilor pe linie de investiţii şi organizare, efortul din acest punct de vedere fiind de netăgăduit. Fireşte şi cu sprijinul administraţiei locale, vechea administraţie a sprijinit în fiecare an activitatea, în funcţie de cerinţele conducerii bibliotecii şi de necesităţi. Să vedem cum şi dacă va mai fi sprijinită biblioteca şi de noua administraţie…
 
Tombolă pentru elevi
După ce bibliotecara a prezentat un filmuleţ cu imagini surprinse din activitatea şi viaţa bibliotecii, a urmat pentru tinerii şi copiii prezenţi o tombolă, unde câţiva dintre ei au şi-au câştigat dreptul de a participa la câte un zbor cu parapanta, la căţărări alpine, dublu, în cadrul adecvat din sala de căţărare, ori cinci sesiuni de bowling, toate premiile fiind puse la bătaie de partenerii şi colaboratorii bibliotecii în diverse etape de lucru şi acţiuni: Asociaţia ProAdrenaline Parâng, Fundaţia Noi Orizonturi – sala de căţărare şi Popicăria Inter Petrila.
Păcat că de la eveniment, în afară de tinerii amintiţi şi de doamnele de la Deva, câteva cadre didactice şi vreo câţiva cetăţeni care au abonament la bibliotecă, n-a fost şi mai multă lume. Măcar din cadrul primăriei sau consiliului local (unde erau consilierii din comisia de cultură de exemplu?) trebuiau să fie prezenţi câţiva reprezentanţi. Aşa am aflat cu toţii câtă preocupare există din partea actualei administraţii pentru cultură şi pentru instituţiile care o reprezintă. Este, dacă vreţi, şi o lipsă de respect să nu participi fiind invitat! Puţină mai multă decenţă n-ar strica... dar să sperăm că a fost doar o simplă întâmplare, iar la următoarele acţiuni de acest gen vom vedea la ele şi feţe din primărie.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter