24.07.2016,  12:47:42 | 4 comentarii | 7222 vizualizari
Cum a pus PSD frână dezvoltării Văii Jiului. Hăcuit de gaşca lui Nistor, CEH ne obligă la importante investiţii pentru a nu lăsa Valea în frig la iarnă. Plătind incompetenţa managerilor numiţi politic de PSD, primăriile sunt nevoite să renunţe la programe de dezvoltare a zonei
de Cătălin DOCEA

Încă de la înfiinţarea sa, Complexul Energetic Hunedoara SA a fost condus de specimene numite politic, cu avizul explicit al lui Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara. Interpuşi, prieteni ori chiar foşti parteneri de afaceri ai lui Nistor şi-au făcut loc în structura de conducere a CEH SA, toţi aceşti îmbuibaţi fiind răsplătiţi regeşte (chiar şi cu peste 400 de milioane de lei vechi lunar) pentru a duce mineritul şi energia la groapă. PSD nu a avut soluţii nici pentru minele de huilă, dovadă stând situaţia actuală a CEH SA, dar nici pentru relansarea sistemului de termoficare. Eşecul restructurării acestui sistem aparţine fostului prefect Vasilescu, actualmente vicepreşedinte social-democrat al CJ Hunedoara. Pentru lăcomia şi incompetenţa unui grup restrâns de pesedişti, Valea Jiului stă pe loc într-un moment în care, aflată mult sub media ritmului de dezvoltare a altor zone din ţară, zona noastră are nevoie ca de aer de investiţii pentru un viitor mai bun.

Potrivit Tabelului preliminar al creanţelor CEH SA, publicat la nivelul lunii aprilie a acestui an, colosul economic datora unui număr de trei administraţii locale din Valea Jiului (Petroşani, Vulcan şi Lupeni) suma de 6.174.430,66 de lei. Vorbim despre aproape 62 de miliarde de lei vechi, bani care – dacă primăriile i-ar fi încasat integral şi la timp – s-ar fi putut regăsi astăzi în mai multe blocuri reabilitate termic ori în asfalt pentru străzile care, chiar şi în acest secol, sunt încă de pământ. Ori s-ar fi putut investi, aşa cum veţi vedea la finalul acestui articol, în sisteme moderne, subterane, de colectare a deşeurilor menajere.

În mod evident, culpa aparţine exclusiv managerilor numiţi politic de către Laurenţiu Nistor. Indivizilor care, deşi plătiţi regeşte, au condus CEH SA la faliment. În sistemul privat, administratorilor şi chiar asociaţilor li se atrage răspunderea personală pentru datorii insignifiante în raport cu ale CEH SA. În schimb, managerii “de succes” ai CEH SA, numiţi în mod exclusiv de către PSD, şi-au umplut cardurile şi declaraţiile de avere şi au şters-o ca şobolanii. Unii (vezi cazul Daniel Costel Andronache) chiar spre alte funcţii, remunerate din fonduri publice la fel de regeşte.

Anii trecuţi, prin persoana ex-prefectului Vasilescu, PSD a mimat implicarea până la epuizare. S-a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termoficare Valea Jiului. S-au dat hotărâri ale consiliilor locale, s-au plătit cotizaţii, s-au făcut întâlniri şi deplasări. Efectul: proiectul măreţ al PSD şi al ex-prefectului Vasilescu a sfârşit lamentabil. Un eşec total. Acum, în vara anului 2016 (la aproape 4 ani de la înfiinţarea ADI Termoficare Valea Jiului), suntem fix de unde am plecat. Stăm chiar mai rău dacă luăm în calcul şi faptul că, îmbătrânită fiind, reţeaua a necesitat importante investiţii.

Personal, ca beneficiar al reţelei de termoficare, vă pot spune că PSD a reuşit inimaginabila performanţă de a pune sub semnul întrebării un sistem care, aşa cum s-a demonstrat în ultimii ani, poate deservi populaţia din Valea Jiului la nivel calitativ, la costuri suportabile în raport cu actulul context economic.

Miercuri, la mijlocul săptămânii trecute, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi cerea ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, un răspuns bărbătesc şi rapid: va furniza sau nu CEH SA agent termic în iarna 2016 – 2017? Actualmente, 2400 de consumatori casnici din Petroşani sunt branşaţi la sistemul de termoficare. Acestora li se adaugă sediile a 192 de persoane juridice şi instituţii publice.

În condiţiile cifrelor de mai sus, prăbuşirea sistemului de termoficare ar putea afecta cel puţin o treime din populaţia municipiului Petroşani, care ar fi astfel forţată să îşi asigure (cu importante investiţii personale) surse alternative de energie termică.

Analizat în profunzime, efectul este devastator. La Petroşani, spre exemplu, administraţia locală a fost nevoită să renunţe la proiecte de dezvoltare şi să redistribuie importante resurse financiare pentru reabilitarea termică şi amenajarea de puncte şi reţele termice pe gaze naturale la unităţile de învăţământ.

Numai în perioada aprilie – iulie 2016, eforturile bugetare au fost consistente, fiind direcţionate spre contracte pentru reabilitarea termică a Şcolii Gimnaziale nr. 4 (154.006,16 lei + TVA, executant BRT Trust SRL), reabilitarea termică a Şcolii Gimnaziale nr. 7 (106.585,80 lei + TVA, executant Floridan Panicom SRL), reabilitarea termică a Şcolii Gimnaziale “I.G. Duca” – sediul nou (108.631,03 lei + TVA, executant Clasima Construct SRL), construcţii puncte, centrale şi reţele termice pe gaze naturale la Şcoala Gimnazială nr. 7 (156.900 lei + TVA, executant Zona D SRL), puncte termice la Şcoala Gimnazială Nr. 1 “I.G. Duca” – sediul nou (156.400 lei + TVA, executant Centroterm SRL), construcţii puncte, centrale şi reţele termice pe gaze naturale la Şcoala Gimnazială “Spiru Haret” (175.865,90 lei + TVA, executant Centroterm SRL), puncte termice la Şcoala Gimnazială “I.G. Duca” – sediul vechi (159.800 lei + TVA, executant Centroterm SRL), puncte termice la Şcoala Gimnazială “Avram Stanca” (188.900 lei + TVA, executant Centroterm SRL), puncte termice la Şcoala Gimnazială nr. 2 (135.900 lei + TVA, executant Zona D SRL), construcţii puncte, centrale şi reţele termice pe gaze naturale la Şcoala Gimnazială nr. 6 (149.119,68 lei + TVA, executant Centroterm SRL), puncte termice la Colegiul Naţional “Carmen Sylva” (159.900 lei + TVA, executant Zona D SRL) şi construcţii puncte, centrale şi reţele termice pe gaze naturale la Colegiul Economic “Hermes” (149.000 lei + TVA, executant Centroterm SRL).

Acestora li se adaugă un număr de 8 (opt) contracte de dirigenţie, având valori între 999 lei + TVA şi 1.300 lei + TVA, atribuite către RMN Design Technoproject SRL (un contract), Consulting Cons Inginer SRL (şase contracte) şi Axavest Engineering SRL (un contract).

Spuneam la începutul acestui articol că, potrivit Tabelului preliminar al creanţelor CEH SA, colosul economic datora unui număr de trei administraţii locale din Valea Jiului (Petroşani, Vulcan şi Lupeni) suma de 6.174.430,66 de lei. Concret, din suma menţionată, datoria CEH SA către Primăria municipiului Petroşani se cifra în aprilie a.c. la 597.181 de lei. Municipiul Petroşani nu doar că nu a încasat aceşti bani, care se cuvin bugetului local, de la CEH SA. Ci chiar, aşa cum am arătat în precedentele rânduri, este nevoit să investească, prin contracte deja atribuite pentru suma de 1.800.108,57 de lei plus TVA (adică mai mult de 21,6 miliarde de lei vechi), în reabilitarea termică şi trecerea unităţilor şcolare pe gaz metan, sumă la care se adaugă contracte de dirigenţie de şantier în valoare de aproape 11.000 de lei.

Zilele acestea vom afla şi rezultatul procedurii de desemnare a executantului pentru construcţia de puncte, centrale şi reţele termice pe gaze naturale pentru Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida”, contract a cărui valoare a fost estimată la 190.523,50 lei plus TVA.

În plus, contractul de servicii de proiectare pentru lucrările de construcţii puncte, centrale şi reţele termice pe gaze naturale pentru cele 4 licee şi 7 şcoli gimnaziale din municipiul Petroşani, atribuit în luna februarie a acestui an, a mai scos de la bugetul local 120.000 de lei plus TVA.

Dacă ne raportăm strict la municipiul Petroşani, lucrurile stau astfel: CEH SA nu a achitat municipalităţii suma de 597.181 de lei, pentru 2400 de apartamente plus 192 de persoane juridice şi instituţii publice nu există siguranţa că vor beneficia de sistemul centralizat de termoficare în iarna care urmează, municipalitatea este nevoită să investească doar anul acesta aproape 26 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea termică şi trecerea unităţilor de învăţământ pe gaz metan. Mai mult ca sigur, investiţiile menţionate nu vor asigura alternativa de energie termică pe timp de iarnă pentru toate clădirile în care, la Petroşani, funcţionează instituţii de interes public.

Vorbim, aşadar, despre aproximativ 26 de miliarde de lei vechi doar în cazul municipiului Petroşani, investiţii pe care municipalitatea este nevoită să le facă pentru a plăti incompetenţa managerilor numiţi politic de către PSD şi Nistor Laurenţiu la CEH SA. Luaţi în calcul, privind în jur, ce probleme s-ar fi rezolvat cu aceşti bani dacă managerii PSD ai CEH SA nu ar fi dus de râpă sistemul de termoficare.  

Spre exemplu, cu aceşti bani, la Petroşani s-ar fi putut amenaja platforme moderne, subterane, de colectare a deşeurilor. O platformă de acest gen, echipată cu patru containere metalice şi prevăzută cu lift care coboară tomberoanele sub nivelul solului, poate fi produsă în România şi costă, cu tot cu transport şi montaj, aproximativ 95.000 de lei. Urmăriţi cu atenţie fişierul video disponibil mai jos. Pe aşa ceva am fi putut da banii cu care, astăzi, plătim incompetenţa managerilor CEH SA. Iată cum un grup restrâns de pesedişi, indivizi mânaţi de interese personale şi de grup, pune frână dezvoltării localităţilor din Valea Jiului. Întrucât nu se rezumă doar la situaţia anterior prezentată, efectele incompetenţei managerilor CEH SA sunt mult mai ample. Vom reveni.

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 Elena24.07.2016,  17:59:01
Asta a fost " proiectul " , REALIZAT , al fsn , psd .... Dupa " revolutie " asta au avut de gind sa DISTRUGA MINERITUL si au inceput inca din , APRILIE ' 90 , cu inchiderea , Preparatiei De Carbune ,Uricani , inchisa cu o luna ,inainte de alegerile din mai ' 90 , si vinduta la fier vechi , desi era noua , tocmai de " sindicatele libere " conduse de cosma ... Au inceput distrugerea mineritului , tocmai in timp ce ii foloseau pe mineri pt. insatalarea si mentinerea in functie , a lui iliescu , la mineriadele conduse de mercenarul cosma .... El si-a incasat plata , inainte , ca la .... adica banii , incasati din vinderea Preparatiei Uricani si se pregatea pt. postul de premier , cind a rasturnat guvernul roman in septembrie ' 91 .... dar ...a luat tzeapa de la tov. ilievici ....Deci , DE CE VA MIRATI ? psd -ul si-a indeplinit , " cincinalele " ASTA A FOST , " proiectul " , de la inceput . Pacat ca nu s-au publicat , INCEPUTURILE DISTRUGERII MINERITULUI , cit mai des si mai ales in campaniile electorale , poate nu ii mai votau mineri , tot pe distrugatorii V.J. ACUM ....E GATA ....
#2 Eco25.07.2016,  01:13:10
Daca ASA VREA POPORUL ??? A se vedea rezultatele alegerilor locale si veti vedea pe ce loc in preferintele electoratului se afla PSD... Cel putin in Valea Jiului si in judetul Hunedoara. Docea e perfect pe faza, are dreptate ca...ASA ESTE !, doamna Elena spune acelasi lucru, dar in alta maniera....dar uite ca POPORUL A ALES ! Asadar ce este de facut ? ( presuypunand, la nivel macar teoretic, ca se mai poate face ceva... Sa fie de vina structura votantilor..., mai multi pensionari care au deja asigurate veniturile lunare si faptul ca sunt mai putini activi, marea lor majoritate fiind deja plecati in afara granitelor ??? Rabdare pana in toamna, la alegeri, ca ni se va confirma )
#3 Abramburel25.07.2016,  01:23:01
Pesedeul va salva mineritul. Nistor are o mutare care o să vă dea gata. Îl va aduce, pentru a treia oară director general la CEH pe Nicu Drăgoi. Iar adjunct, pentru a doua oară pe fermecătorul Niculescu de la Mintia. Pesedişti de nădejde.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter