28.07.2016,  20:56:10 | 0 comentarii | 1122 vizualizari
„Luaţi-l de pe mine că-l... UMOR!”
de Petronela VALI SLAVU
• Consemnează Dan Norea
 
La Festivalul „Eterna epigramă” de la Cluj-Napoca, a avut loc lansarea volumului de dueluri epigramatice purtate de Ion Diviza şi Petru-Ioan Gârda. Evenimentul a avut loc în 25 iunie 2016 şi le-am promis autorilor că, odată ajuns acasă, voi face o prezentare a cărţii. Dacă cei doi îmi vor reproşa întârzierea, le voi reaminti autografele pe care mi le-au adresat: Ion Diviza - „Prietenului Dan Norea, cu sugestia să le citească doar pe ale mele”. Nelu Gârda – „Lui Dan, căruia îi urez s-o termine de parcurs, citind câte una pe lună”. 
Cum pe lună n-am reuşit să ajung, am citit numai de-ale lui Diviza, câte una pe zi. 
Pentru cei care nu-i cunosc pe cei doi autori, îi voi prezenta pe scurt. Ion Diviza s-a născut în 7 februarie 1955, în comuna Stolniceni, Lăpuşna, Republica Moldova. A studiat Ziaristică la Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău. Lucrează ca scenarist la Teatrul „Satiricus” din Chişinău şi mai are încă două joburi în paralel. De ce? Este căsătorit şi are trei fete de măritat. Este preşedintele Asociaţiei Epigramiştilor din Moldova. Are la activ multe cărţi de epigrame, singur sau în colaborare. Pe www.agonia.ro, a postat texte pentru prima oară in 2004. Deşi mai tânăr decât mine, când am început eu să scriu epigrame, prin 2005, îl percepeam pe Diviza ca pe un moş înţelept, de la care am învăţat multe în domeniu. De atunci ne întâlnim pe la tot felul de festivaluri unde, nu ştiu de ce, este invitat mult mai des decât mine. 
Petru-Ioan Gârda este născut în 26 martie 1954. Ca formaţie este inginer electronist, ca meserie este profesor, predă informatica la un liceu din Cluj. A debutat abia în 2008 pe agonia şi pot spune că, în comparaţie cu Diviza, relaţia cu mine a fost inversă, în sensul că a învăţat de la mine, ca şi de la mulţi alţii de pe agonia. Dar talentul l-a făcut să crească într-un an cât alţii în şapte şi, plin de tupeu, să-i întreacă pe cei mai mulţi din cei de la care învăţase meserie. Singurul pe care tot încearcă să-l întreacă şi nu reuşeşte este Florin Rotaru. Cu care, probabil, va scoate următorul volum de dueluri. Între timp, Nelu Gârda a câştigat nenumărate premii la concursuri de epigramă, fabulă, poezie umoristică şi e nelipsit de la festivaluri. Unde mai ajung şi eu din când în când şi ne vedem cu mare plăcere. În 2013 a publicat un volum de epigrame. Este secretar al Clubului de epigramă „Satiricon” din Cluj.
Volumul are o prefaţă erudită, scrisă profesionist de academicianul Mihai Cimpoi din Chişinău, un mare prieten al epigramei. Mare din toate punctele de vedere. Dar eu prefer să citez câteva fraze din cuvântul înainte al autorilor, intitulat „Atenţionare!”.
„Cartea conţine numeroase aluzii sexuale.
Pentru a nu exista consecinţe neplăcute, bărbaţii trecuţi de şaizeci vor citi împreună cu femei sub 45 de ani, iar femeile de peste 45 ani, cu bărbaţi de cel mult 40! Bărbaţii între 40 şi 60 nu vor citi, că au alte treburi.
Dacă totuşi apar probleme, adresaţi-vă medicilor şi farmaciştilor de peste 60 sau doctoriţelor şi farmacistelor de cel mult 45!
Minorilor le vor citi bunicile trecute de 25, înlocuind cuvintele nepotrivite cu beep-uri! Când vor ajunge la trei beep-uri vor tăcea sfioase şi vor continua a doua zi.
Dialogurile de faţă s-au desfăşurat peste Prut, pe site-ul www.agonia.ro sau www.poezie.ro, iar ideea cărţii a venit de la poetul Radu Ştefănescu, un mare iubitor şi creator de umor de calitate. Sperăm că vă vor crea clipe de destindere.
Deoarece dorim ca de acest volum să beneficieze toţi iubitorii de umor din România, Republica Moldova şi din întreaga lume, el va apărea în aproape 200 exemplare. În cazul în care se vor dovedi insuficiente, autorii vor avea la ei tot timpul exemplarul digital şi vor putea citi câte două replici, la telefon, contra unei sume modice virate în contul 123B.ID.GPI.ZECEDEZEROXXX”, în aşa fel încât, în cele din urmă, aceste dialoguri să pătrundă în minţile tuturor românilor”. 
Aş adăuga că, pe durata duelurilor interminabile de pe agonia, m-am băgat şi eu în seamă cu un catren. Am fost singurul care m-a băgat în seamă.
 
Perpetuum mobile
Bucuros văd care-i miza
Şi-i dau bice cu cititul,
Căci cu Gârda şi Diviza,
Vom afla ce-i infinitul!
 
Cum duelurile din carte însumează peste 650 epigrame şi selecţia ar fi fost dificilă şi subiectivă, prefer să redau în continuare dialogul prezentat de cei doi la festivalul de la Cluj-Napoca.
 
E drept că am un stil mai futurist...
Te cred că nu-nţelegi nimic
Şi-ţi înţeleg amploarea dramei,
Dar cei ce se pricep îmi zic
”Un Picasso al epigramei”!
(GPI)
 
Genial pictor în epigramă
Tu eşti un autor integru
Şi epigrama ţi-o admir
Că e precum PĂTRATUL NEGRU
Al lui Malevici Kazimir.
(DI)
 
Vezi că începi să înţelegi?
Că-s Malevici nu mi s-a mai spus,
Dar ştiindu-mă un tip cu fler
Şi cu uşurinţă la compus,
Unii m-au numit Fernand Léger…
(GPI)
 
Înţeleg, dar nu cum vrei tu!
Fiind furat de gloria reclamei,
Tu te compari cu pictori valoroşi;
Eu te-aş numi „Homer al epigramei”,
Dar să te văd, întâi, cu ochii scoşi!
(DI)
 
Aproape
Gelos pe ochii mei frumoşi,
Ai vrea să-i vezi matale scoşi!
Ei, n-o să-i vezi, dar se bulbucă,
Văzându-ţi scrierea caducă!
(GPI)
 
O, ce veste minunată!
...Iar după ce m-ai bucurat
Că ochii tăi s-au bulbucat,
Trăi-voi clipe fericite
Când au să-ţi sară din orbite!
(DI)
 
Eu bunăvoinţă am, să ştii...
Mimând orbirea – cum ziceai –
Am vrut să te citesc în Braille,
Încet, din mâini, scrâşnind cu dinţii,
Dar te refuză ochii minţii!
(GPI)
 
Te compătimesc, amice
Mi-au sugerat şi mie sfinţii
Că pot citi cu ochii minţii:
Deci starea ta îmi dă fiori,
Eşti orb, cum văd, de două ori!
(DI)
 
Nu poţi capta atenţia cititorului, 
degeaba insişti!
Citeam pe plajă epigrame
De I. Diviza, bând absint,
Dar ochii-mi tot săreau la dame,
Să-mi sară ochii de te mint!
(GPI)
 
Ce ţi-i scris, în gât ţi-i pus...
Vin mesajul să-l dezmint
În favoarea altei trame:
Eu pe plajă beam ABSINT,
Tu priveai ABSENT la dame!
(DI)
 
Teoretic, ar fi fost posibil ce spui
Anoste, fără ritm şi poantă,
Sunt numai epigrame triste;
De-ar fi o carte captivantă,
Le-aş ignora şi pe nudiste!
(GPI)
 
Nudistele, doar aşa le poţi ignora
Tu, cel frumos şi cititor,
De Eve ai să scapi cu greu:
Acoperă ruşinea lor
Cu opul meu! :)
(DI)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter