09.08.2016,  11:13:24 | 0 comentarii | 888 vizualizari
Ingeniozitatea lui Ion Barbu a scurtcircuitat entuzismul unor blogări de călătorii
de Ziarul Vaii Jiului

Un blog de călătorii, Zig- Zag prin România, care ia la puricat toate punctele turistice marcante din țară, a poposit în județul Hunedoara. Aceștia vorbesc cel mai mult prin imagini, oameni, evenimente. Pun preț pe cuvinte, dar pe cele la obiect. Însă,  își cheltuiesc efortul pe transmiterea stărilor de spirit ale unui călător uzând de imagini grăitoare.

Au venit și în Valea Jiului? Da! Mai corect spus, au vizitat Petroșaniul și Petrila, nu au ajuns la Straja, de exemplu. Dar au luat telescaunul spre Parâng, un drum pe care l-au descris ca o plutire în neant, pentru că au fost primiți de o ceață pătrunzătoare și rece. Au văzut și Muzeul Mineritului unde au aflat lucruri interesante, dar cel mai interesant li s-a părut faptul că ”infinitul” lui Brâncuși s-a întâlnit cu ingineria lui Gorjan și  s-a născut o operă de artă chiar aici, la Petroșani, la Atelierele Centrale. Au văzut și Muzeul Momârlanului, unde le-a plăcut păpușa în port momârlănesc, o grenadă și o pleoscă, toate diferite, dar unite de o poveste, cea a locurilor pe care trăiesc momârlanii.

Este evident că cel mai mult le-a plăcut ingeniozitatea lui Ion D. Barbu, și creațiile lui, modul în care a transformat realitatea vieții de miner, explicând-o într-o altă limbă. Au văzut toate locurile ce poartă amprenta lui Barbu: Centrul POMPAdu, Muzeul Mamei, Muzeul Interactiv, Muzeul Instalatorului. Le-a plăcut totul, au vorbit și cu Ion D. Barbu aflând astfel mai multe și despre Ion D. Sîrbu.  Au gustat fiecare integramă a cuvintelor și imaginilor proiectate în muzee de artist, iar acest lucru este evident pe blogul lor.

Sunt și alte locuri care ar fi meritat atenția lor? Da, sunt. Dar ele nu sunt evidente, așa cum sunt muzeele lui Sîrbu. Acest lucru trebuie să dea de gândit. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter