11.08.2016,  16:57:21 | 0 comentarii | 654 vizualizari
La Lupeni, palat avem, mai lipseşte cultura … Un proiect: Teatrul mineresc şi de tradiţie culturală a Văii Jiului „I.D. Sîrbu adevărat”
de Ziarul Vaii Jiului
Sediul central:
Palatul Cultural din Lupeni, cu filiale în toate localităţile Văii Jiului care dispun de o sală şi care doresc să facă parte din proiect. 
 
Susţinătorii
Teatrul va funcţiona sub egida Consiliului Judeţean Hunedoara, căruia îi vom solicita doar a cincea parte din fondul alocat actualului Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” (dacă bugetul acestuia va fi zero, o cincime din zero e suficient!), a Consiliului Local Lupeni şi a celorlalte consilii locale din Vale care vor adera la proiect.
Va avea sponsor principal staţiunea Straja, care va fi primul beneficiar al produselor sale culturale, dar şi alte staţiuni din Vale, precum şi investitori locali şi naţionali dornici să se implice în propăşirea culturală şi materială a zonei. Prin repertoriu se va implica în proiecte culturale europene.
 
Patronii artistici
Din punct de vedere artistic va intra sub patronajul Teatrului Naţional Craiova, care va trimite periodic actori, regizori scenografi, dar va avea şi o ministagiune la Lupeni cu spectacolele proprii. Se va colabora şi cu alte firme şi instituţii, de pildă cu PETROM, al cărui director, d-na Mariana Gheorghe, a copilărit în Lupeni şi vorbea atât de frumos despre locul copilăriei şi tinereţii sale, şi nu cred că ar rămâne indiferentă la o iniţiativă care ar redeştepta valenţele culturale ale locului copilăriei şi tinereţii sale.
 
Secţiuni:
pentru copii şi pentru adulţi. Prin statut, jumătate din repertoriu va trebui să reflecte tradiţiile culturale ale Văii Jiului, problemele minerilor şi ale familiilor acestora, tot ce ţine de patrimoniul cultural local. Vor avea întâietate proiecte cu tematică istorico-naţională, aducerea în prim plan a marilor figuri istorice şi culturale naţionale, dar şi problemelor de viaţă ale tinerilor. În fiecare an va avea premieră o piesă de teatru în stradă şi în perimetre neconvenţionale. 
 
În prima fază,
actorii vor fi aleşi dintre tineri ai Văii Jiului cu preocupări artistice, care vor primi burse de studiu pentru secţia de teatru a Universităţii din Craiova, al cărui decan, domnul Alexandru Boureanu, e şi managerul general al Teatrului din Craiova. Tinerii vor avea şi o remuneraţie, la început după posibilităţi, creându-se astfel la nivelul Văii câteva locuri de muncă. La fel se va întâmpla şi cu sectorul tehnic şi de creaţie, regizori, scenografi şi personal tehnic minimal ce va fi completat cu specialişti ce vor veni pe perioadă limitată să ajute la realizarea spectacolelor. Cu timpul, tot personalul va fi specializat.
 
Două stagiuni
Vor fi două stagiuni principale: de vară, în perioada iunie-septembrie, şi de iarnă, decembrie-ianuarie, tocmai perioadele de vacanţă şi de afluenţă a turiştilor în staţiunea Straja. Dar spectacole vor fi şi în restul anului, când se vor face turnee pe scenele localităţilor din Valea Jiului, dar şi din proximitate. Spectacole pentru copii se vor prezenta în fiecare duminică.
 
Proiectul „Şeherezada”
În stagiunile principale se vor prezenta spectacole-lanţ. De pildă, se va începe cu un proiect intitulat „Douăsprezece nopţi de iubire”, unde turiştii vor coborî în oraş pentru o piesă de teatru dintr-un serial şeherezedian, în care în fiecare seară se va prezenta o piesă cu tematică iubirea. Proiectele vor avea şi tematici istorice, pe subiecte contemporane etc. Astfel, se va loializa publicul dornic de teatru şi în general de cultură. Se vor organiza simpozioane şi întâlniri cu oameni de cultură, cum fac marile teatre Naţionale din Craiova, Bucureşti. În incinta teatrului va funcţiona şi un cenaclu literar „Corneliu Rădulescu”, sala teatrului purtând acelaşi nume.
 
Exemplul „Orizont lupenean”
Astfel, Lupeniul va deveni un centru cultural adevărat, atractiv nu doar artistic, dar şi economic şi financiar. Astfel, vatra istorică a Lupeniului îşi va  redescoperi  tradiţia culturală de prim plan, ca şi în urmă cu mai mulţi ani, când poetul şi publicistul Marian Boboc, în bună colaborare cu primarul Cornel Resmeriţă, scotea revista literară „Orizont lupenean” şi mutau centrul cultural al Văii Jiului la Lupeni.
 
Aderenţii
La proiect pot adera oameni de cultură sau de afaceri, orice cetăţean care nu e interesat de o funcţie sau de o răsplată imediată, ci de stare spirituală de bine. Acest proiect este doar o propunere, statutul şi regimul de funcţionare vor fi în dezbatere publică din acest moment,  când încep şi diligenţele spre forurile culturale, politice şi administrative ale judeţului.
 
Gheorghe TRUŢĂ, 
scriitor, profesor, simplu cetăţean


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter