18.08.2016,  10:38:34 | 0 comentarii | 5449 vizualizari
”Dacă Ministerul Sănătății are consilieri, secretari de stat, funcționari, atunci ar putea avea și capacitatea de a formula o politică de personal sustenabilă”
de Alina PIPAN

Spitalele din Valea Jiului, asemenea spitalelor din țară, se confruntă cu lipsa personalului. Cea mai greu de acoperit este lipsa medicilor specialiști, însă, spre deosebire de orașele mari, nu sunt încă probleme în asigurarea personalului medical adiacent.

Spitalul de Urgență Petroșani avea un minus de 200 de angajați,  minus recuperat în ultima perioadă după seria de concursuri de angajare. Ultimul concurs a avut proba finală- interviu, ieri, de la ora 13. Au fost intervievați concurenții care și-au depus dosarul pentru posturile vacante de operator calculator, infirmier, îngrijitor curățenie, brancadier, electrician, garderobier, liftier și muncitor necalificat. Managerul Alin Vasilescu a derulat o serie de concursuri de angajare, atât pentru asistente medicale, infirmiere, brancardieri și registratori. Au fost angajate deja zeci de persoane în organigrama instituției, iar aportul de personal va continua atât timp cât acest lucru va fi necesar.

În plus, Spitalul de Urgență Petroșani a avizului OA.M.G.M.A.M.R - Hunedoara pentru organizarea cursului de formare a infirmierilor. Practic spitalul își crează pârghiile pentru pregătirea viitorului personal . În data de 02.08.2016, în sala de sedință a Spitalului de Urgență Petroșani a avut  loc deschiderea cursului de infirmier.

Spitalul Municipal Vulcan a scos la concurs în toamna anului trecut, dar și anul acesta în luna iunie, 8 posturi pentru medici cu specializările pediatrie, epidemiologie, neonatologie, medicină generală CPU, medicină de laborator, neurologie, psihiatrie. Niciun candidat nu s-a prezentat la concurs și nu a fost realizată nicio achiziție pe această linie. Situația nu este critică, explică managerul Cătălin Popa, dar terenul trebuie pregătit cu mult înainte ca situația să fie critică. De fapt, explică managerul, asta lipsește sistemului, un plan ministerial pe termen lung pentru atragerea și păstrarea medicilor în sistem.

”Eu fac tot ceea ce depinde de mine pentru a asigura unui medic cadrul propice desfășurării activității. Dacă veniți la Vulcan veți vedea cum arată spitalul comparativ cu altele. Dar nivelul salariului și respectul general față de profesie nu pot să le asigur eu, ele sunt obligația ministerului. Politica de personal nu se face de azi pe mâine, este cu bătaie lungă. Nu funcționează cum ar trebui nici atragerea rezidenților. Noi la Vulcan am avut 22 de rezidenți, ultima dată au venit 10 rezidenți, din care doar 5 au rămas la post. Cu toate că este pregătit de spital timp de trei ani, la finalul rezidențiatului este liber să plece. Practic,  se specializează într-un spital mic și apoi pleacă în alt sistem. Legea nu-mi permite să-l oblig să profeseze un număr de ani pe post, și nici să-i fixez salariul cum pot și vreau. Așadar, pleacă. În plus nici nu se găsesc la drumul mare, să mergi să-i iei de pe stradă. Este mult mai complicat, dar dacă ministerul are consilieri, secretari de stat, funcționari, atunci ar putea avea și capacitatea de a formula o politică de personal sustenabilă”, răspunde managerul  Cătălin- Valentin Popa

Spitalul Municipal Lupeni are disponibile 6 posturi de medici pentru specializările radiologie, pediatrie, medicină internă, obstretică-ginecologie, cardiologie.  Ultimele angajări de personal medical au fost în luna aprilie. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter