06.11.2011,  18:12:17 | 0 comentarii | 518 vizualizari
Efectele crizei economice sunt vizibile. / Carnea de miel nu mai este la mare căutare anul acesta
de Corneliu BRAN

â–º Mieii lui Gheorghe Ile, din Piaţa Pro Europa, s-au transformat în haine!
Nici urmă de miel în Piaţa “Pro Europa” din Vulcan. Asta deşi atât în urmă cu o lună cât şi acum două zile (marţi, 14 aprilie) primarul Gheorghe Ile ne asigurase că vor veni producători de n-o să mai ştim de unde să cumpărăm de atâta belşug.

Producătorii au venit. E drept, nu mulţi. Dar toţi s-au dus spre alte zări când au văzut ce taxe piperate cere Primăria Vulcan. Și aşa au ajuns în piaţa veche a municipiului Vulcan, de­numită “a lui Coltescu”, sau pe la Piaţa Agroalimentară “Cina” din Lupeni… Iar primarul şi primăria au rămas cu buzele în vânt, cu o ditamai piaţă destinată agro-alimentelor. Unde se vând… haine.

Marţi, primarul ne-a asigurat încă o dată că “vin mieii, doar n-o să vină de azi, că-i numai marţi… Vin vineri şi sâmbătă, că aşa e bună carnea, proaspătă…”. Rămâne de văzut dacă optimismul primarului se va adeveri sau nu, deşi nici măcar medicii veterinari din Vulcan nu cred într-o aşa “minu­ne”: “Păcat că în piaţa nouă din Vulcan nu s-au creat toate condiţiile să se vândă acolo… Este singura piaţă care are aviz de funcţionare din Valea Jiului, dar nu are niciun miel de vânzare acum, de Sfintele Paşti. Asta şi din cauzaă că preţurile de închiriere a spaţiului sunt cam piperate”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Cristea, şeful Circumscripţiei Sanitar-Vete­rinare şi pentru Siguranţa Alimente­lor Vulcan, care are atribuţii şi competenţe şi pentru pieţele din Lupeni şi Uricani.

 

La Vulcan, 5 producători de carne se chinuiau miercuri să vândă circa 40 de miei

Revenind la subiectul “miel de Paşte”, miercuri, 15 aprilie, în piaţa veche din Vulcan se aflau la vânzare în jur de 40 de miei. Trei producători din Gorj şi doi autohtoni se chinuiau să-şi vândă marfa, la 17 lei kilogramul, asta după ce cu o zi înainte forţaseră vânzarea la 20 de lei kilogramul. Dacă mergem pe teoria probabilităţilor, în funcţie de realitatea din teren (lipsa banilor, dezinteresul oamenilor etc.), s-ar putea ca producătorii să mai lase 2-3 lei în zilele de joi şi vineri, mai ales că se aude că în pieţe vor mai veni şi alţi producători cu miei de vânzare, chiar şi sâmbătă: “Au cerut ieri 20 de lei pe kilogram, azi au lăsat la 17 lei pe kilogram, dar unii au vândut şi cu 16 lei. Avem semnale că în zilele următoare, chiar de joi, vor mai veni producători. Chiar azi a venit de la Sălaj un domn care mi-a spus că are 200 de miei şi care mi-a mărturisit că vrea să îşi vândă marfa, cu cât o putea, dar nu vrea să se mai întoarcă cu ea acasă. L-am sfătuit să meargă cu o parte din miei şi la Lupeni, iar cu o parte să rămână la Vulcan. Aşa că există toate posibilităţile ca acest produs să se ieftinească puţin, poate chiar de joi”, ne-a mai declarat doctorul Gheorghe Cristea.

În ceea ce priveşte condiţiile igienico-sanitare la piaţa din Vulcan, doctorul Cristea ne-a mărturisit că “există condiţii de vânzare acceptabile, au fost montate cârlige noi, de inox, iar dedesubt au fost puse tăvi, în timp ce permanent două asistente veghează ca totul să decurgă normal din punct de vedere igienico-sanitar”.

 

Trei producători amendaţi la Piaţa “Cina” din Lupeni pentru că nu erau în regulă cu actele

La Lupeni, tot miercuri, 15 aprilie, în Piaţa Agro­alimentară “Cina” se aflau 5 producători din Gorj, unul din Alba şi un localnic, care vindeau câteva zeci de miei. Mult spus “vindeau”, deoarece cumpărătorii veneau parcă cu pipeta. Cam unul la zece minute, şi acela mai mult privitor. 

Trei dintre aceşti producători au fost amendaţi cu 1.000 de lei fiecare (cu plata pe loc a 250 de lei), deoarece nu se erau cu actele în regulă. Preţul cărnii era acelaşi ca şi la Vulcan, 17 lei pe kilogram, dar cu puţină târguială se lăsa din preţ la 16 lei.

“Deoarece piaţa din Lupeni va fi refăcută în acest an, n-am pus accent acolo decât pe condiţiile de sănătate a celui care vinde şi pe igiena cărnii, nu şi pe spaţiul de depozitare. Trei producători au fost amendaţi deoarece nu aveau actele în regulă, în sensul că nu aveau certificat şi fişă de mişcare. Oamenii au înţeles şi au plătit amenda pe loc, fără să ne creeze niciun fel de probleme. O asistentă supraveghează şi acolo, permanent, modul cum se respectă normele igienico-sanitare de către cei care vând carnea de miel”, ne-a mai spus doctorul Gheorghe Cristea.

Partea cea mai haioasă a acestui material am lăsat-o mai pe la urmă… La Uricani, în tot oraşul se găsea de vânzare un singur miel! Da, aţi citit bine, un singur miel la 9000 de oameni! Pe care respectivul cerea 16 lei pe kilogram: “La Uricani, vânzarea mieilor în piaţă era inexistentă. Ba, de ce să mint, era un ins cu un miel, pe care cerea 16 lei pe kilogram, dar nimeni nu îl întreba de vorbă...”, ne-a mărturisit medicul vulcănean. Cam aşa a ajuns caricatura de piaţă agroalimentară din Uricani, fapt care ar trebui să dea serios de gândit celor de-acolo, în primul rând autorităţilor locale.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter