04.11.2011,  13:00:21 | 0 comentarii | 508 vizualizari
Igiena şi siguranţa cărnii sunt ţinute sub control în vestul Văii Jiului
de Corneliu BRAN

Ar fi bine de ştiut de către toată lumea că igiena alimentară este vitală pentru sănătatea oamenilor. Cei mai mulţi cunosc acest aspect, dar există şi oameni pe care nu-i interesează aceste „prostii”. Din cauza aceasta, nu degeaba sunt pline spitalele şi, de ce nu, cimitirele. Atât unii clienţii ai magazinelor alimentare şi ai pieţelor, cât şi unii administratori de astfel de unităţi, sau vânzători, nu pun mare preţ pe igiena alimentelor, crezând că şi acum comerţul se poate face ca pe vremea bunicilor.
Unii comercianţi o fac voit, doar ca să se îmbogăţească cu orice preţ (adevăraţi criminali în serie!), alţii o fac din prostie, lucrând fără cap. Or lucrurile nu mai stau deloc ca acum 20-30 de ani, din mai multe motive. În momentul de faţă orice produs alimentar nu mai poate fi depozitat în spaţii insalubre, transportat apoi în cine ştie ce mijloc de transport infect şi vândut apoi cu mâna, de pe o tejghea mize­-rabilă, dintr-un aşa-zis magazin alimentar. Carnea, produsele din carne, lactatele, ouăle, produsele de panificaţie, legumele şi fructele sunt cele mai verificate produse alimentare de către inspectorii sanitar-veterinari. Și e normal aşa, din moment ce zilnic consumăm măcar două-trei din aceste produse alimentare de bază. În partea de vest a Văii Jiului, cei care se ocupă cu verificarea acestor produse alimentare şi nu numai sunt coordonaţi de doctorul Gheorghe Cristea, care este şeful Circumscripţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vulcan din cadrul DSVSA Hunedoara. Tot ce mişcă, din punct de vedere sanitar-veterinar, în localităţile Vulcan, Lupeni şi Uricani, trece prin „filtrul” doctorului Cristea. Din spusele domniei sale înţelegem că în ultimele trei luni s-au intensificat controalele pe linia siguranţei alimentelor, pe igiena acestora. Cifrele îi dau dreptate doctorului: peste 300 de controale pe această linie în trei luni. Deci, circa 100 de controale pe lună! Care împărţit la 30 de zile rezultă o medie de 30 de controale pe zi. Acum judecaţi dumneavoastră dacă e mult sau e puţin. Noi zicem că este mult, ţinând cont şi de numărul de angajaţi ai circumscripţiei din Vulcan.

Cu toate acestea, numărul neregulilor continuă să fie mare, dar la un nivel totuşi onorabil. Din moment ce în ultimele luni au fost date doar 22 de amenzi, cuprinse între 600 şi 3.000 de lei. Pe lângă aceste amenzi au fost date de asemenea zeci de avertismente, un control ulterior putându-se transforma într-o amendă substanţială dacă neregulile întâlnite de inspectorii sanitar-veterinari nu vor fi remediate în termenele acordate. „Cele mai mari deficienţe întâlnite în unităţile alimentare sunt lipsa igienei şi a normelor de siguranţă a alimentelor, inclusiv la fluxul tehnologic. În mod special am întâlnit nereguli la magazinele unde se comercializează carnea sau produsele din carne. Multe din aceste unităţi sunt vechi, nu se mai pot modifica şi de aceea există probleme. De exemplu, conform normelor europene de igienă şi de siguranţă a alimentelor, pe unde intră carnea în magazin nu trebuie să intre şi personalul. Acest lucru nu se respectă în foarte multe unităţi din Valea Jiului. Și v-am dat doar un exemplu, dar mai sunt multe, inclusiv la capitolele depo-zitare, transport, manipulare. Există un program de control al tuturor unităţilor acestea şi, în timp, sper ca toată lumea să înţeleagă că nu se mai poate continua aşa. De când cu gripa porcină – deşi aceasta nu se transmite la om direct de la porc, controalele pe această linie s-au mărit, vom fi foarte vigilenţi şi foarte aspri la acest capitol. Se controlează trasabilitatea cărnii, urmărim deci tot traseul cărnii de la producător la consumator. Ne interesează în mod special provenienţa cărnii şi a produselor din carne, modul cum s-a transportat şi depozitat şi documentele”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Cristea. În ceea ce priveşte cantinele şcolare şi a grădiniţelor sau locaţiile unde se distribuie laptele şi cornul pentru şcolari, doctorul Cristea susţine că nu sunt probleme deosebite, pe raza circumscripţiei din Vulcan existând trei astfel de cantine: „Condiţiile de igienă ale acestor cantine pentru copii sunt relativ bune. Le observăm foarte atent săptămânal, deoarece este vorba de copii, nu avem voie să facem greşeli”.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter