04.11.2011, 13:00:21 | 0 comentarii | 508 vizualizari
Igiena şi siguranţa cărnii sunt ţinute sub control în vestul Văii Jiului
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Ar fi bine de ştiut de către toată lumea că igiena alimentară este vitală pentru sănătatea oamenilor. Cei mai mulţi cunosc acest aspect, dar există şi oameni pe care nu-i interesează aceste „prostii”. Din cauza aceasta, nu degeaba sunt pline spitalele şi, de ce nu, cimitirele. Atât unii clienţii ai magazinelor alimentare şi ai pieţelor, cât şi unii administratori de astfel de unităţi, sau vânzători, nu pun mare preţ pe igiena alimentelor, crezând că şi acum comerţul se poate face ca pe vremea bunicilor. Cu toate acestea, numărul neregulilor continuă să fie mare, dar la un nivel totuşi onorabil. Din moment ce în ultimele luni au fost date doar 22 de amenzi, cuprinse între 600 şi 3.000 de lei. Pe lângă aceste amenzi au fost date de asemenea zeci de avertismente, un control ulterior putându-se transforma într-o amendă substanţială dacă neregulile întâlnite de inspectorii sanitar-veterinari nu vor fi remediate în termenele acordate. „Cele mai mari deficienţe întâlnite în unităţile alimentare sunt lipsa igienei şi a normelor de siguranţă a alimentelor, inclusiv la fluxul tehnologic. În mod special am întâlnit nereguli la magazinele unde se comercializează carnea sau produsele din carne. Multe din aceste unităţi sunt vechi, nu se mai pot modifica şi de aceea există probleme. De exemplu, conform normelor europene de igienă şi de siguranţă a alimentelor, pe unde intră carnea în magazin nu trebuie să intre şi personalul. Acest lucru nu se respectă în foarte multe unităţi din Valea Jiului. Și v-am dat doar un exemplu, dar mai sunt multe, inclusiv la capitolele depo-zitare, transport, manipulare. Există un program de control al tuturor unităţilor acestea şi, în timp, sper ca toată lumea să înţeleagă că nu se mai poate continua aşa. De când cu gripa porcină – deşi aceasta nu se transmite la om direct de la porc, controalele pe această linie s-au mărit, vom fi foarte vigilenţi şi foarte aspri la acest capitol. Se controlează trasabilitatea cărnii, urmărim deci tot traseul cărnii de la producător la consumator. Ne interesează în mod special provenienţa cărnii şi a produselor din carne, modul cum s-a transportat şi depozitat şi documentele”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Cristea. În ceea ce priveşte cantinele şcolare şi a grădiniţelor sau locaţiile unde se distribuie laptele şi cornul pentru şcolari, doctorul Cristea susţine că nu sunt probleme deosebite, pe raza circumscripţiei din Vulcan existând trei astfel de cantine: „Condiţiile de igienă ale acestor cantine pentru copii sunt relativ bune. Le observăm foarte atent săptămânal, deoarece este vorba de copii, nu avem voie să facem greşeli”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul |