30.08.2016,  14:00:18 | 0 comentarii | 783 vizualizari
Fondurile europene se acordă nu doar pentru clasicele anvelopări, ci și pentru înlocuirea lifturilor, de exemplu
de Alina PIPAN

Administrațiile locale  fac deja tot posibilul să atragă fonduri  europene pentru finanțarea lucrărilor de creștere a eficienței energetice, adică lucrări de anvelopare a blocurilor de locuințe, în beneficiul unor asociații de proprietari.  Însă finanțările europene nu se limitează doar la anveloparea termică a locuințelor. Asociațiile de proprietari pot beneficia de fonduri și pentru lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile; alte activități suplimentare.

Din fonduri europene se pot reabilita sistemele vechi de încălzire în vederea reducerii pierderilor de căldură. Se pot înlocui instalații, robineți, cazane, centrale. Finanțările se pot acorda și pentru montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie pentru încălzire și  apă caldă de consum;  înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și  incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și  durată mare de viață, aferente părților comune ale blocului de locuințe;  înlocuirea lifturilor; branșări și rebranșări la sistemul centralizat de producere și  furnizare a energiei termice; achiziționarea și  instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea și  gestionarea energiei electrice/gazelor naturale.

Practic, în localitățile în care sistemul public de termoficare este deficitar, dar pare o soluție viabilă pentru populație, se pot face racordări cu finanțări europene, sau reparații. La scală mai mică, se pot instala pe scările blocurilor centrale termice sau alte sisteme de încălzire, uzând de fonduri europene.

Înlocuirea lifturilor este una dintre problemele majore ale unor blocuri turn. Unele dintre ele nu au beneficiat niciodată de un asemenea sistem, chiar dacă fusese prevăzut în proiectul inițial al realizării construcției. Iată că banii europeni vor putea rezolva și această problemă, important este ca locatarii unui bloc să se asocieze, să contacteze  primăria, care oferă consultanță pentru depunerea proiectelor pentru atragerea finanțării, dar, mai ales, să fie pregătiți să acopere o parte din consturile prevăzute în proiect. În principiu ar trebui să acopere și costurile proiectării tehnice, documentația ce va fi depusă în vederea atragerii de fonduri. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter