30.08.2016,  16:02:21 | 1 comentariu | 936 vizualizari
La Polatişte / Locuri mirifice, dar interzise turiştilor
de Alina PIPAN
Nu sunt multe persoanele care merg la Polatişte, în zona intrării în Defileul Jiului, din judeţul Hunedoara. Însă cei care se opresc aici sunt fascinaţi de imaginile sălbatice, reci, ale cărărilor păduroase şi stâncoase.
 
Weekendul trecut,
a venit la Polatişte şi un turist din Alba-Iulia. Luase după dumnealui şi alte familii prietene, ţinând morţiş să le arate şi dumnealor locurile acestea frumoase, pe care le cunoştea din copilărie. A copilărit aici şi în acele vremuri venea cu prietenii să prindă lilieci într-o peşteră din apropierea drumului, pe care-i vindea oamenilor din Dimitrov interesaţi de ciudăţenii.
Însă, acum, după atâţia ani, ajuns la intrarea pe drum a fost întâmpinat de o denivelare plină cu apă, pe care autoturismul dumnealui, 4x4, a putut-o trece, însă cei cu autotu­rismele mici nu s-au încumetat să treacă de această barieră. 
Pentru că ţine ca la ochii din cap la locurile care îi ţin amintirile copilăriei vii, turistul a apelat la Ziarul Văii Jiului pentru a afla de ce nu sunt puse în valoare aceste locuri. Dumnealui ar vrea un drum bun, o cabană turistică, mai multă promovare a zonei. 
 
Spre Polatişte: „Accesul interzis”

polatiste

În măsură să lămurească lucrurile este Administraţia Parcului Naţional Defileul Jiului (A.P.N.D.J.), care se ocupă conştiincios de această arie. De la conducerea parcului a venit şi răspunsul potrivit, care ne lămureşte că acest drum este, de fapt, unul forestier, cu acces interzis, folosit pentru exploatarea lemnului. 
„Drumul Polatişte este un drum forestier, nu face legătura cu zone turistice din Munţii Parâng, nu este traseu turistic, totodată nu sunt în această vale facilităţi turistice gen cabane de vizitare sau cazare etc. Conform Codului Silvic, nu este de utilitate publică, în acest caz, el este administrat de către RNP Romsilva Ocolul Silvic Petroşani”.
Practic, turiştii care intră pe acest drum, intră pe proprie răspundere, pentru că este un drum de utilitate privată, fiind semnalizat ca atare la intrarea dinspre DN66 cu semnul „Accesul interzis”. 
„De asemenea, primii 2 km de la intrarea drumului se regăsesc pe suprafaţa Parcului Naţional Defileul Jiului, pentru o viitoare investiţie în această zonă fiind obligatoriu avizul ariei protejate. În zonă, APNDJ administrează capitalul natural pe cota parte din suprafaţă, conform delimitării din HG 1581/2005”, a răspuns solicitării noastre, Ionel Cioca, de la APNDJ. 
(fotografii: Dragoş Dula)
 
 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 exe30.08.2016,  23:11:52
daca mai vin dupa aia si altii ca dânsul, cu 4*4 si altii si altii, eu unul prefer sa ramână necunoscute locurile. astora de gen le mai trebuiesc micii si berea. cât priveste exploatarea forestiera, nu e adevarat. acolo nu se taie nimic. va spun din surse sigure


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter