04.09.2016,  20:20:45 | 2 comentarii | 1517 vizualizari
La iarnă / Mare parte din populaţia Vulcanului se va încălzi cu… idei
de Gheorghe OLTEANU
„Proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei de eficienţă energetică a municipiului Vulcan pentru perioada 2016-2022 conform Legii 121/2014 (Programul de îmbunătăţire a eficienţei energetice aferent localităţilor cu o populaţie mai mare de 20.000 de locuitori conf. art.9(13) din Legea nr.121/2014” trebuie, aşa cum s-a spus în şedinţa de consiliu local vulcănean, musai să fie pus în dezbatere.  
 
Asta, pentru că,
aşa cum reiese şi din stufoasa sa denumire, proiectul este legat de „Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa priori­tară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteli­gen­te a energiei şI a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea A – Clădiri rezidenţiale, autorităţile administraţiei publice locale au posibilitatea de a depune cereri de finanţare, în vederea creşterii eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale, clădirile publice şi sistemele de iluminat, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri mari”.
 
Ceea ce apare
în ghilimele a fost preluat, literă cu literă, din raportul la proiectul de hotărâre. Amănunt pentru cei care au avut răbdarea să-l parcurgă în întregime, ca să se ştie, în caz că aţi întâlnit ceva nelămuriri, că nu este creaţia subsemnatului. Dar nu-i vorba numai de asta. Odată pus în discuţie, încă de la început primarul Ile a recunoscut, cu gura lui, că „Suntem obligaţi să facem această strategie”. Chit că - aş adăuga eu – obiectivele se realizează sau nu, proiectul trebuie neapărat să devină hotărâre de consiliu local. Dar, mai întâi, după cum a remarcat primarul, trebuie obţinute fondurile europene. 
 
Tot primarul Gheorghe Ile
a fost cel care i-a răspuns consilierului local Angela Stoica. Aceasta voia să fie lămurită dacă strategia îşi răsfrânge beneficiile sale şi asupra locuitorilor munici­piului. În sensul că îi va ajuta la anveloparea blocurilor. „O asemenea strategie a fost şi până acum”, i-a zis Ile, fără alte preci­zări. În afara aceleia că, pentru asta, locatarii blocurilor trebuie să se constituie în asociaţii de proprietari.
 
Consilierul local Daniela Carmen Sîrbu,
colega de partid a doamnei Stoica, este convinsă că strategiei nu i s-a adus nicio îmbunătăţire în comparaţie cu cea de anul trecut. Ea ar fi vrut ca toţi consilierii s-o fi avut pe masă, întreagă, iar nu doar sub forma existentă la dosarul de şedinţă. „Ştiu că nu mai avem serviciu de termoficare, a menţionat doamna Sîrbu, aşa că nu credeţi că ar fi fost necesar să identificăm soluţii pentru încăl­zire şi pentru reducerea emisiilor de carbon?”. Îngrijorare stârnită, desigur, de iminenta creştere a surselor alternative de încălzire la care populaţia va recurge la iarnă.
 
Acum, fără ascunzişuri,
şi Ile este peste nouăzeci la sută convins că termoficarea va rămâ­ne acolo unde şi el, la Vulcan, a pus-o în luna februarie a acestui an. În aer. Numai că, precaut, primarul vulcănean se acoperă cu hârtii. În cazul de faţă, a lăsat el să se înţeleagă, a trimis o adresă către CEH în care-i întreabă pe mahării de acolo dacă, în apropierea sezonului rece, va începe furnizarea de agent termic. În caz că da, „Vom înfiinţa o nouă societate de termoficare (?!! – n.a.), numai dacă oamenii îşi vor plăti datoriile către societatea de termoficare închisă”. Numai că răspunsul pe care i l-a oferit în privinţa asta domnului Vişan de la termocentrala Paroşeni l-a dezarmat complet pe primar: SEP nu-şi ia angajamentul că va furniza agent termic. Scurt şi cuprinzător.
 
Doamna Daniela Carmen Sîrbu
a ascultat cu atenţie tirada verbală a primarului pe care, însă, i-a taxat-o ca pe o diversiune de la problema pusă în discuţie. „Nu aţi înţeles, i-a atras ea atenţia lui Ile, eu m-am referit la surse energetice alternative!”. „Da”, a sărit Ile amintindu-şi, ca prin minune, de staţia de ardere a deşeurilor menajere care să furnizeze agent termic pentru tot oraşul. „Va veni (când, oare? – n.a.) o firmă, ca să viziteze, a detaliat Ile, groapa de gunoi de la Vulcan, ca să o facem potrivită pentru o staţie de ardere”. Numai că nici Gheorghe Ile nu este convins întru totul de realizarea acesteia. O dovedesc ultimele sale cuvinte rostite, mai mult pentru el, pe marginea chestiunii: „Deocamdată, sunt numai idei!”.
 
Gheorghe OLTEANU


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 cetatean Vulcan04.09.2016,  23:51:08
Cetatenii ,,municipiului" Vulcan au fost lasati in plina iarna fara caldura in apartamente. Nici macar nu au fost preveniti ca vor ramane cu apartamentele reci iar angajatii societatii de termoficare au fost trimisi in somaj...Ce societate de termoficare sa se mai infiinteze? Multi beneficiari ai defunctei societati nu si-au permis nici la ora actuala sa-si monteze o centrala termica pe gaz...O adevarata ,,grija" pentru locuitorii orasului! Surse alternative? Anveloparea cladirilor nu inseamna ca oamenii vor avea si caldura in case...
#2 Elena05.09.2016,  12:13:35
CE caldura , cine are nevoie de caldura , vara -toamna ? Serbarile , iesitul cu satra in drum si umblatul , dupa pokemoni pe munti , cu toti fariseii parsivi dupa el .....ASTEA ACTIVITATI DE INTERES ,nu caldura , la iarna ... ARANJAREA VOTURILOR pt. sparlamentari este in plin avant ....cu " seniorii " care , trebuiesc sarbatoriti si trebuiesc imbatati si plimbati pe la manastiri ... Cit priveste o " noua societate " infiintata ....daca este deservita de aceiasi " administratori " ...care AU FALIMENTAT CU SUCCES TOT Vulcanul ....mai bine , lasaaaa ...CINE TREBUIE SA RECUPEREZE DATORIILE ? DE CE NU LE-AU RECUPERAT DE ANI si ani de zile ? DE CE NU SINT PEDEPSITI , cei care NU RECUPEREAZA datoriile , ba chiar furnizeaza caldura , FARA CONTRACTE SI FARA BANI , unora , din toamna anului 2009 ????


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter