03.11.2011,  11:35:09 | 0 comentarii | 1311 vizualizari
Din cauza lipsei de lichidităţi, / Aninoasa abia mai respiră
de Corneliu BRAN

În plină criză economică, cu anunţatele măsuri de austeritate şi cu un buget local deloc de invidiat, Aninoasa începe să fiarbă, încet, dar sigur. Chiar dacă nu dă în clocot pentru că încă mai răsuflă ca un muribund. Tristul tablou aninosean poate fi un exemplu concret a ceea ce se întâmplă astăzi în societatea românească, nu puţine fiind localităţile din România care se confruntă cu astfel de necazuri, exemplul nefiind deloc unic în ţară.

 

Citadin-ului i se cântă în aceste zile prohodul…

Fosta gospodărie a oraşului, S.C. Citadin S.A., a lăsat în urmă peste 11 miliarde de lei vechi necolectate, o gaură mai mult decât substanţială la bugetul local. Miliarde care provin din neachitarea încălzirii, taxelor de salubritate, servicii de care unii aninoseni s-au folosit, dar nu le-au mai plătit.

La penultima şedinţă de consiliu local, pe ordinea de zi, s-a aflat şi un proiect de hotărâre care viza insolvenţa acestei societăţi. Numai că proiectul a fost respins de consilierii locali şi din cauză că directorul acestei societăţi, Cosmin Mutulescu, nu a onorat cu prezenţa. Cum la ultima şedinţă, desfăşurată la sfârşitul lunii trecute, pe ordinea de zi n-a mai apărut proiectul, dar nici Mutulescu, administraţia locală aşteaptă ca insolvenţa Citadin-ului să fie declarată de Finanţele Publice, printr-o decizie luată cât mai repede. Și primarul Ilie Botgros se arată deranjat de această atitudine a directorului Mutulescu şi speră ca finanţele să treacă cât mai repede în insolvenţă Citadin-ul, fapt care i-ar scuti pe consilieri să mai aprobe o hotărâre de consiliu: „Aşteptăm decizia finanţelor de a trece în insolvenţă Citadin-ul, pentru că, de trei ani, noi oricum lucrăm cu PREGOTERM-ul din Vulcan. Citadin-ul nu mai are decât cinci angajaţi, două casiere şi trei paznici, iar în patrimoniu nu mai au nimic,  în afară de un tractoraş şi un IFRON. Firma care va face lichidarea societăţii va trece la executări silite pentru recuperarea celor peste 11 miliarde de lei, deoarece din patrimoniu nu au ce recupera. Mă deranjează atitudinea domnului director Mutulescu, care n-a catadicsit să vină nici măcar la şedinţă. Un gest inacceptabil, în condiţiile în care firma are de recuperat atâţia bani, până în luna februarie a acestui an. Nu e de mirare atunci că primăria le-a cărat gunoiul din oraş ani de zile şi ei nici n-au fost în stare să încaseze!”.

 

Alte 18 miliarde are de recuperat şi primăria

Exact ca în expresia râde ciob de oală spartă, nici primăria nu stă prea bine la recuperarea impozitelor pe clădiri, terenuri, maşini, închiriere de spaţii şi de terenuri sau concesionări. Pentru că, dacă primăria a rămas în pagubă cu cele 11 miliarde de lei de la Citadin, „gaura” nerecuperăriir banilor pe impozitele şi taxele de mai sus este de… 18 miliarde de lei vechi. Chiar dacă primăria a trecut la măsuri extreme, de genul executărilor silite a celor  care au locuri de muncă, a firmelor sau a pensionarilor cu pensii mai mari de 10 milioane de lei vechi, banii nu pot fi recuperaţi repede, ba chiar deloc în unele cazuri. Și uite aşa, nu se ştie în ce an şi în ce lună vor fi recuperaţi aceşti bani.

Totuşi, primarul Botgros se arată mai optimist: „Trebuie să recuperăm cât mai mulţi bani din cele 18 miliarde, pentru că altfel nu supravieţuim. Avem oameni pe traseu, merg din poartă în poartă, discută cu datornicii, le explică faptul că trebuie să plătească aceste taxe şi impozite. Facem şi executări silite acolo unde e cazul şi nu se înţelege… Asta-i situaţia, nu avem ce face, ne trebuie încasări la venituri. Vom ieşi cumva şi din această perioadă neagră care, parcă, nu se mai termină”.

 

O gură de oxigen de la guvern, Petrila şi Petroşani 

Până una-alta, guvernul, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroşaniului, şi Ilie Păducel, primarul Petrilei, au dat administraţiei locale o gură de oxigen. În sensul că un miliard de lei veniţi prin Hotărâre de Guvern, via colegiul parlamentar, vor intra în contul Aninoasei.

„Am cerut la guvern zece miliarde de lei şi m-am ales cu un

miliard, asta graţie deputatului Monica Iacob-Ridzi şi primarilor Tiberiu Iacob-Ridzi şi Ilie Păducel, deoarece puteam primi numai 300 de milioane. Dumnealor, cunoscând situaţia grea a Aninoasei, mi-au repartizat mie tot miliardul de lei primit de colegiul parlamentar al d-nei deputat Monica Iacob-Ridzi de la guvern, fapt pentru care ţin să le mulţumesc. Nu sunt bani mulţi, dar cu ei mai plătim o rată la datoria de la bancă şi câteva executări silite şi tot e ceva. Supravieţuim cum s-ar zice…”, ne-a declarat primarul aninosean. Alt miliard intră la buget, tot de la guvern, pentru două chestiuni concrete (vezi Monitorul Oficial): 500 de milioane pentru Biserica „Sfântul Nicolae” din Aninoasa şi 500 de milioane pentru repararea caselor de colonie de pe strada Libertăţii. Primarul susţine, pe bună dreptate, că aceşti bani intră în Aninoasa, dar şi în Vale, în general (pentru acest gen de lucrări), graţie intervenţiei tot deputatului petroşenean Monica Iacob-Ridzi: „Când s-a discutat bugetul în Parlament, doamna deputat Monica Iacob-Ridzi a depus câteva amendamente aprobate, printre care şi amendamente care vizează unele locaşuri de cult din Vale, precum şi reparaţii la locuinţe sociale. Acum culegem roadele intervenţiei dumneaei. De aceea, este bine să avem în Parlament oameni care au ceva de spus şi care se luptă pentru Valea Jiului. Le convine sau nu unora sau altora, acesta este adevărul. Doamna deputat s-a luptat pentru multe obiective din Vale, din diverse domenii: turism (infrastructură, telegondola din Vulcan, marele proiect din Petroşani etc.), religie (reparaţii biserici) sau social (programe sociale, reparaţii locuinţe sociale, blocuri pentru tineri, proiectul de 100 de locuinţe sociale de la Petroşani etc.) chiar dacă unii se fac că uită repede”. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter