11.09.2016,  20:35:03 | 1 comentariu | 804 vizualizari
Inginer Severian Groza (fost director al liceului): „Apogeul a fost în 1982, când am obţinut locul I în judeţ dintre liceele industriale, şi nu erau deloc puţine. O mare performanţă”
de Ziarul Vaii Jiului
Absolvent IMP, promoţia ’66
„La acest liceu am avut 36 de ani lucraţi, timp în care am încercat să fiu devotat activităţii mele. Din aceştia, 29 de ani am fost director şi director adjunct. Am fost director din 1982 până în 1988, după care am fost trecut, până în 2000, când am ieşit la pensie, ca şi specialist coordonator. Din 1971 şi până în 1982 am fost director adjunct. Pe lângă aceste funcţii deţinute şi activităţile zilnice specifice lor, am predat, în paralel, obiecte de specialitate, în principal Maşini miniere, Maşini electrice, Electrotehnică, desen, eu fiind absolvent al Institutului de Mine Petroşani, promoţia 1966.
Din toate informaţiile mele obţinute după ce am ajuns director adjunct în anul 1971, când m-a interesat acest lucru, primul director al liceului, deşi n-a fost trecut în înscrisurile oficiale, a fost profesorul de la Institutul de Mine, Tokacs, e drept pentru o perioadă foarte scurtă de timp, de doar aproximativ două luni de zile. După care a venit directorul Anton Popescu, care a stat director, dacă bine mai reţin, până în anul 1977. Aceştia sunt primii doi directori ai liceului, cu menţiunea că pe domnul Tokacs nu l-am găsit în documentele oficiale”.
 
Primele sedii
„Primul sediu al liceului a fost în actuala clădire a S.C. Termoficare S.A. Petroşani şi fostă RAGCL. Eu am ajuns la acest liceu în 1968, la doi ani după absolvirea facultăţii şi la doi ani după ce a fost înfiinţat liceul industrial. Am prins acel spaţiu, pe care cu toţii l-am părăsit în anul 1971. Combinatul Minier Valea Jiului în colaborare cu Ministerul Minelor a construit sediul nou al liceului, care a fost dat în folosinţă, parţial, în 1971”.
 
Grupul Şcolar Industrial Petroşani
„În corpul acesta nou am funcţionat ca liceu până la sfârşitul anului 1971, sub denumirea de Liceu Industrial Minier Petroşani. După care, în 1977 ne-am unificat cu Grupul Şcolar Petroşani, formându-se Grupul Şcolar Industrial Petroşani, care avea şi o componentă de şcoală profesională, intrând în această regrupare şi corpul de clădire din nordul Petroşaniului, unde azi funcţionează Colegiul Naţional Mihai Eminescu”.
 
Fără cuvinte… 
„Prima zi de liceu ca profesor mi s-a părut ceva special, interesant, captivant, emoţionant. Am avut o oră de studiu a materialelor. Intrând cu catalogul în clasă, m-a cuprins aşa o emoţie, încât nu-mi prea găseam cuvintele în faţa elevilor. Dar apoi a trecut, am încercat să mă liniştesc şi totul a decurs normal”.
 
Un pedagog desăvârşit. Primul laborator de electrotehnică
„Încă de la angajare, directorul Popescu, care a fost un pedagog de-săvârşit, ne-a impus să trecem la un învăţământ modern. Fiecare profesor să-şi facă câte un cabinet, laborator sau ate­lier, astfel încât elevii să înveţe cu adevărat meserie, cum ne spunea el. Toţi profesorii ne-am angrenat atunci în ceea ce ne-a spus domnul Popescu. Eu, chiar acolo la prima şi vechea clădire a liceului, am realizat un laborator de electrotehnică, pot spune că primul din Valea Jiului de acest gen. Am adunat materiale din toate părţile, întreprinderile miniere ne-au ajutat, am colaborat şi cu Institutul, astfel că, de bine, de rău, elevii noştri aveau un atelier ca nimeni altul la vremea aceea”.
 
Acţiunea „modernizarea”
„După mutarea în corpul actual al liceului, în 1971, toate sălile de clase s-au transformat în cabinete, fiecare profesor care preluase câte o sală de clasă a transformat-o într-un cabinet pentru specializarea la care preda. La fel, au fost create şi ateliere, astfel încât la ceva timp, destul de scurt, liceul funcţiona aşa cum trebuie să funcţioneze un adevărat liceu industrial, fireşte cu dotările din acei ani. Aceasta a fost una dintre acţiunile importante de moderni­zare a învăţământului din acele vremuri, şi noi, cadrele didactice, eram foarte bucuroase că putem schimba ceva, astfel încât elevii să poată să înveţe în condiţii foarte bune”.
 
Un liceu exemplar. 1982
„Am fost un colectiv de cadre didactice tânăr şi unit. Noi am fost daţi exemplu la toate instituţiile din judeţ atunci când se făcea analiza trimestrială sau de sfârşit de an la Deva. Iar acest lucru s-a văzut şi în procesul de învăţământ. Elevii noştri au obţinut rezultate foarte bune la concursurile şcolare. Liceul nostru a ajuns să rivali­zeze în acele vremuri cu liceele bune din judeţ şi cu cel mai bun liceu din Petroşani la vremea aceea, Liceul Teoretic. Datorită muncii depuse de cadrele didactice, liceul nostru a ajuns cu dotări, cu materiale didactice şi metode moderne de predare să obţină tot mai multe rezultate la concursuri şi olimpiade, nu de puţine ori elevii întorcându-se cu premii de la olimpiadele judeţene şi naţionale, asta în timp ce la concursurile pe meserii câştigam cam tot de fiecare dată, fiind primii pe minister câţiva ani la rând (Ministerul Minelor)! Aşa ajunsese ca cei din Deva să ne dea exemplu celorlalţi şi să ne felicite aproape an de an. Apogeul a fost în 1982, când am obţinut locul I în judeţ dintre liceele industriale, şi nu erau deloc puţine. O mare performanţă”.
 
Viaţa liceului
„Un gând bun al meu, legat de acest eveniment ce va fi sărbătorit, este ca dascălii, toate cadrele didactice din liceu să urmeze exemplul celor mai vechi şi să aducă din nou rezultate. Vreau din suflet ca acest liceu să ajungă din nou ce a fost, dacă nu chiar şi mai sus, iar pentru asta trebuie multă muncă, ambiţie, devotament şi spirit de echipă, altfel nu se poate. Iar Statul Român trebuie să se implice mai mult şi să ajute liceele industriale! Avem nevoie de meseriaşi buni, avem nevoie de oameni calificaţi în domenii tehnice de activitate, avem nevoie de practică pentru elevi mai multă, ceea ce înseamnă fonduri pentru dotări ale atelierelor şi firme care să preia aceşti elevi în perioada de practică. Altfel nu se pot obţine rezultate şi nu putem avea, într-adevăr, oameni bine calificaţi şi meseriaşi cu adevărat profesionişti. Asta îmi doresc, viaţa liceului să continue, Valea Jiului are nevoie de licee industriale, de şcoli profesionale, ţara toată are nevoie de şcoli de ucenici! Dacă vrem să punem industria pe picioare, trebuie să pornim şi de la acest aspect, educaţia, sistemul de învăţământ trebuie sprijinit cu fonduri şi ajustate neregulile.
La Mulţi Ani, tuturor celor care au fost şi sunt legaţi de acest liceu şi îi felicit pe cei de azi, profesori, maiştri şi elevi pentru realizările pe care le au, dorindu-le mult succes pe mai departe în activitatea de zi cu zi pe care o desfăşoară!”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Samuila Iepure01.04.2020,  18:27:54
Il contrazic fara suparare pe prietenul Ing. Groza Severian fost director adj. In 1971 eram elev si am luat locul I pe tara la Olimpiada gazduita de LIM Baia Mare, si atunci era liceul pe loc foarte bun. Avea cadre didactice foarte bune, din 1972 absolventi foarte buni, care au avut succese mai departe in facultati, mine, uzine , fabrici, instite. Urez tuturor cadrelor didactice si absolventilor acestui liceu multa sanatate, la multi ani si numai bine.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter