11.09.2016,  20:39:02 | 0 comentarii | 973 vizualizari
Gabriela RUS (profesor de fizică, directorul colegiului): „Îmi aplec capul în faţa celor care cu dăruire au făcut ca liceul acesta să fie la un moment dat printre cele mai bune din ţară”
de Ziarul Vaii Jiului
La început a fost Lupeniul
„Pentru mine este un moment foarte emoţionant şi meritul principal al evenimentului care va avea loc îi aparţine domnului Iosif Moldovan, fost elev al unităţii noastre şcolare, care ne-a adus aminte că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea liceului. Eu sunt în Valea Jiului din anul 1983, când am terminat facultatea şi când mi-am luat repartiţia la Liceul Chimic din Lupeni, cum i se spunea atunci actualului teoretic Mircea Eliade. Ideea este că încă din momentul când am venit în Vale am auzit numai cuvinte frumoase despre liceul industrial. După multă vreme, în 2009, am ajuns la acest liceu”.
 
Periplul didactic
„Călătoria mea până atunci a fost, de fapt, cam aşa: în 1990 m-am mutat de la liceul din Lupeni la Liceul de Informatică din Petroşani. Apoi, m-am mutat o perioadă la Bucureşti pentru copii. După care am revenit în 2009 în Valea Jiului, la acest liceu”.
 
Solidaritate şi spirit de echipă
„Le-am spus şi profesorilor de-aici, în mai multe consilii profesorale, că am invidiat întotdeauna pe colegii care au lucrat în liceul industrial pentru solidaritatea şi spiritul de echipă de care dau dovadă şi pe care l-am găsit aici mai mult ca nicăieri altundeva”.
 
Zile negre, zile albe…
„Prima perioadă la acest liceu a venit într-o perioadă nefastă pentru mine. La scurt timp de la sosirea aici tata a decedat, şi totul părea pentru mine în negru... N-au fost momente prea fericite, însă am trecut încet peste ele. M-au ajutat mult şi colegii. Era pe-atunci director doamna profesoară Zina Galeş şi am beneficiat încă de la început de o primire călduroasă, mai cu seamă că mă cunoşteam cu marea majoritate a profesorilor. Am avut surpriza plăcută, ca pe şapte dintre foştii mei elevi de la liceul de informatică să-i găsesc aici profesori.
Acum nu este o perioadă uşoară să fii director de liceu industrial, mai cu seamă că schimbările astea legislative creează mari probleme. La fel şi schimbările politice, care şi-au pus amprenta în mod negativ pe învăţământ, care în mod normal n-ar trebui să stea la mâna politicului”. 
 
O vizită de rang înalt
„Recent, am avut surpriza plăcută să primim vizita domnului ministru Vasile Dâncu, care a fost profesor la liceul nostru la catedra de ştiinţe sociale”.
 
Ieri şi azi
„Dar ce vreau să vă spun este faptul că faţă de anii trecuţi, când aveam clase de a IX-a până la litera P (au fost ani când era tot alfabetul!), acum avem foarte puţine astfel de clase, doar cinci. Vorbesc de învăţământ de zi (două clase de liceu, două clase de profesională şi o clasă de profe-sională – învăţământ special), că mai avem şi o clasă de liceu - seral.
Din 2011 avem în structură şi Şcoala Gimnazială nr. 2 şi o grădiniţă. Este un mare avantaj pentru profesori că avem această şcoală. Spun asta pentru că, scăzând foarte mult numărul de ore la liceu, am putut să ne acoperim şi să ne facem orele de la şcoala gimnazială.
În toată perioada de când sunt aici, la finalul fiecărui an şcolar îmi fac cruce şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru colegii pe care îi am, pentru faptul că ne-am mai terminat cu bine misiunea noastră de dascăli încă un an. Încă se păstrează acel spirit de colegialitate şi unitate de care vă vorbeam, lucru mai rar azi”. 
 
Meseria – brăţară de aur
„Dezamăgirea mea cea mare este că învăţământul tehnic nu mai este susţinut în România. Dimpotrivă, sunt agreate acum de politic, dar şi de părinţi, liceele teoretice. Or, nu e în ordine treaba aceasta: avem nevoie şi de meseriaşi buni, calificaţi, nu doar de avocaţi, medici, ingineri sau mai ştiu eu ce. Speranţa mea este că va reveni şi partea tehnică, toţi îşi vor da seama de greşeală, inclusiv mulţi părinţi vor regreta că nu şi-au îndemnat copiii spre o meserie bună, bine plătită, în timp ce alţi părinţi vor învăţa din exemplele altora şi vor face ce trebuie şi ce e bine pentru copiii lor. Acest lucru se va întâmpla mai ales când se vor încheia parteneriate cu agenţii economici la modul cel mai serios, nu doar scriptic şi de suprafaţă. Elevii vor fi primiţi să facă practică, vor învăţa meserie la locul de muncă aşa cum trebuie să se întâmple. Azi, din păcate, avem parteneriate doar pe hârtie. Ne spun clar că semnează pentru parteneriat dar să nu le trimitem copiii. Atunci, care e câştigul copilului, al şcolii? Avem şi parteneriate serioase, cum e la mecanici auto, dar e loc de mai bine. Mai există şi situaţia absurdă că nu vor elevii să se angajeze, să profite de un astfel de parteneriat. Aici şi părinţii au, din păcate, un rol şi e păcat că nu îşi lasă copiii spre o meserie. Că tot vorbeam de mecanici auto. Patronii vor să-i angajeze pe unii elevi, dar problema e că nu vor ei! Exact ce vă spuneam...”.
 
Şcoala şi agenţii (economici)
„Oferta noastră educaţională este adaptată cererii pieţei forţei de muncă. Din păcate, nu există o coordonare strictă pe un termen de, să zicem, măcar cinci ani, deoarece nici cei care se ocupă cu forţa de muncă nu ştiu exact ce se întâmplă, cum evoluează piaţa muncii şi aşa mai departe. Un mic haos tipic românesc, ca în toate domeniile. Aceste lucruri trebuie puse la punct dacă ne dorim o societate sănătoasă. Şi trebuie pornit de la educaţie, de la rolul ei în formarea tinerilor pentru meserii căutate pe piaţa muncii. Părerea mea este că şi prognozele şi analizele trebuie să fie mai aproape de adevăr, nu date după ureche sau după chestiuni care nu au nimic de-a face cu societatea românească, cu realitatea în care trăim. Lucrurile ar fi clare pentru noi: în momentul în care un agent economic ne solicită că vrea să calificăm un număr de elevi în meseria cutare, noi formăm o clasă, două şi începem treaba. Numai că să se întâmple asta nu e aşa de simplu. Şi vă spun şi de ce. Noi facem proiectul planului de şcolarizare în decembrie şi îl înaintăm la inspectorat. Deci, în mod normal trebuie să vină propunerea agentului economic până în decembrie, astfel încât din toamna anului următor, când începe şcoala, această clasă sau aceste clase să poată lua startul, odată cu celelalte”.
 
Învăţământ de export
„Putem califica elevi în orice domeniu, cu recunoaşterea diplomei şi în străină-tate. Dau câteva exemple: în ramura Mecanică, în ramura Construcţii, Diagnostic auto, Proiectare CAD (în Germania un astfel de proiectant câştigă cel puţin 5.000 euro pe lună) etc.
În liceu avem 21 de săli de clasă, trei laboratoare de informatică, un laborator de chimie şi un altul de biologie, plus ateliere (pe mecanică, electric, construcţii, textile, estetică – dar din păcate la aceste ateliere dotările sunt insuficiente şi nu găsim parteneri care să sprijine proiecte prin care aceste ateliere să fie dotate cu tot ce trebuie, pentru că noi ca şi şcoală nu suntem eligibili să aplicăm astfel de proiecte)”.
 
Speranţe
„Eu cred că, în următorii ani,  învăţă­mântul tehnic se va relansa şi vom fi într-un trend ascendent. De aceea invit părinţii să-şi trimită la liceul nostru copiii cu încredere. Încă mai avem profesori în şcoală care i-au învăţat pe părinţii acestor elevi şi care în urma acestei învăţături au ajuns să lucreze şi să-şi formeze activitatea profesională. Ţara are nevoie şi de oameni în domeniul tehnic”. 
 
La aniversară
„Felicit cu ocazia celor 50 de ani de activitate pe toţi dascălii şi personalul administrativ care au trudit ori care o fac în continuare, pe toţi elevii foşti şi actuali pentru faptul că au ales ori viaţa i-a adus spre această unitate de învăţământ din Valea Jiului. Îmi aplec capul în faţa celor care cu dăruire au făcut ca liceul acesta să fie la un moment dat printre cele mai bune din ţară, reuşind să aibă performanţe cu elevii la concursurile şi olimpiadele şcolare, cu speranţa că pe viitor aceste rezultate vor reveni. Asta se va întâmpla în momentul când Legea Educaţiei Naţionale se va plia şi spre şcolile de meserii şi liceele industriale”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter