20.09.2016,  20:15:45 | 0 comentarii | 1169 vizualizari
La 1 octombrie la Universitatea din Petroşani / Toate cele 600 de locuri bugetate vor fi ocupate
de Corneliu BRAN
De la prof.univ. habil.dr.ing. Eduard Edelhauser, unul din prorectorii Universităţii din Petroşani, am aflat amănunte despre noul an universitar.
 
„Am preluat
coordonarea activităţii de promovare a universităţii şi de organizare a admiterii la instituţia noastră de învăţământ superior încă din luna martie a anului acesta. Din luna aprilie am început să avem activităţi premergătoare admiterii din anul acesta. Aici aş aminti: Săptămâna Porţilor Deschise, când cei din clasele terminale de liceu au putut vizita universitatea noastră, un turneu atractiv de fotbal în care am atras şi elevii de liceu din Vale şi câteva simpozioane studenţeşti la care am invitat şi tinerii din liceele localităţilor noastre. În paralel, am încercat să reorganizăm partea de comunicare cu sindicatele studenţeşti, cu Asociaţia Studenţilor Basarabeni, o asociaţie etnică, dar care se preocupă intens de cei 250 de studenţi basarabeni de la noi, încercând să organizăm cu aceste asociaţii de care vorbim şi câteva activităţi de promovare a învăţământului superior din Petroşani”, povesteşte Edelhauser. 
 
Dezamăgire da, surpriză ba
Totuşi, ca şi anii trecuţi, „ceva” n-a mers 100%... Sesiunea de vară n-a crescut procentul de ocupare a locurilor faţă de ultimii ani. Prorectorul recunoaşte că a avut o mică dezamăgire, dar că n-a fost o surpriză deoarece „acesta e trendul”: „Cu toate acestea, în luna iulie, la prima sesiune de admitere am reuşit să ocupăm, din păcate, doar jumătate din locurile de la buget la studii de licenţă, iar, din fericire, toate locurile la studiile de master. Bine, acest fapt cu neocuparea tuturor locurilor n-a fost o surpriză pentru noi, profesorii şi cei din conducerea universităţii. Ne aşteptam oarecum să fie aşa, din moment ce în ultimii trei ani cam tot la fel s-a întâmplat. A fost o mică dezamăgire personală, dar nu o surpriză. Cauzele sunt diverse... O depopulare tot mai crescută a Văii Jiului, de la an la an, datorată în primul rând lipsei locurilor de muncă, care îi nemulţumeşte evident pe tinerii noştri şi îi face să plece la muncă prin alte părţi, mulţi lăsând studiul deoparte, sau să plece să înveţe mai departe, cu sprijinul familiei, în alte centre universitare din ţară, sau străinătate - mulţi rămânând apoi acolo, din păcate, pentru România şi, evident, Valea Jiului. Eu sunt, totuşi, mulţumit că am reuşit să atragem, din 600 de absolvenţi ai liceelor din Vale, un număr de 350, ceea ce înseamnă un pic mai bine de jumătate”.
 
Totul s-a remediat în
sesiunea de toamnă: Universitatea din Petroşani a reuşit să-şi ocupe toate locurile rămase libee la sesiunea din vară.
„Am depus eforturi, nici n-are rost acum să mai lungesc treaba şi doar atât vă spun că s-a muncit toată vara foarte intens, astfel că am reuşit să încărcăm toate cele 600 de locuri, fireşte şi cu unele emoţii până am văzut că totul merge bine. Suntem acum în perioada de confirmări. Să sperăm că va fi ca şi în vară, unde am avut un procent de 95% confirmări. Dacă aşa se va întâmpla şi acum, toate locurile vor fi ocupate. Oricum, ca marjă de siguranţă, chiar dacă admiterea s-a încheiat, încă mai acceptăm candidaţi la toate specializările, o decizie luată în Consiliul de Administraţie. Dacă confirmările vor fi 100%, că procesul nu s-a încheiat, atunci vom opri alte înscrieri în următoarea perioadă. Vom vedea. Suntem undeva în parametri. Recapitulând, avem 600 de locuri bugetate (care, dacă se confirmă, vor fi toate ocupate) şi până în 1.000 de locuri cu taxă, ocupate şi ele (aici vorbim de studenţi care au mai absolvit o facultate)”, a spus Edelhauser.
 
La master locurile ocupate „din prima”
Succesul ocupării locurilor „din prima” a venit anul acesta la studiile de master. Toate cele 350 de locuri au fost ocupate destul de repede, vorbim de cele 200 de locuri bugetate, plus alte 150 cu taxă.
„Avem o afluenţă mai mare de masteranzi cam întotdeauna şi asta chiar dacă numărul de locuri câteodată e mai redus”, susţine profesorul Edelhauser. Care mai menţionează: „La studiile doctorale încă nu am finalizat admiterea. Înscrierile se fac până la 1 octombrie. Avem în acest an 13 locuri la buget, respectiv 4 cu bursă, 4 fără bursă şi 5 pentru românii de pretutindeni. Mai avem alte câteva locuri pentru studenţi străini şi 40 de locuri la forma de învăţământ cu taxă. Taxa este 3.200 lei, cred că cea mai mică din România”.
 
Ca peste tot, şi pierderi colaterale...
Concluziile interlocutorului nostru privind sesiunile de admitere de anul acesta sunt de mulţumire, dar nu pe deplin, menţionându-ne printre altele că „întotdeauna e loc de mai bine”: „Sigur că nu pot fi mulţumit pe deplin. Vorba aceea: întotdeauna e loc de mai bine. Pe de altă parte, sunt bucuros că am reuşit să ne ocupăm locurile bugetate, în actualul context în care universităţi mari din România, politehnice, nu reuşesc să-şi ocupe locurile şi prelungesc şi ele admiterea până la 1 octombrie. Acum trebuie ţinut cont că vom avea ca şi în alte dăţi şi pierderi, se numeşte abandon şcolar, mai ales la cei din anul I. De exemplu, anul trecut au reuşit să absolve studiile de licenţă 350 de studenţi, din 600 care au pornit la drum. Peste jumătate! Însă un raport normal în România, la toate universităţile se întâmplă aşa, deci nu doar la Petroşani. Dar pentru noi, oricum ar fi, se cheamă, din păcate, pierderi...”.
 
Un nou program acreditat în limba engleză... şi opt spanioli care vor face primul semestru la UP!
Tot de la prorectorul Eduard Edelhauser am reuşit să aflăm şi care e noutatea acestui an la Universitatea din Petroşani şi câţi studenţi din Petroşani am avut anul trecut pe programul Erasmus, plecaţi pentru câteva luni să studieze în universităţi din străinătate: „Deocamdată avem o noutate certă şi bună, zic eu, chiar dacă la anul va demara în forţă. Bine că am reuşit cel puţin s-o acredităm în ultimul moment. E vorba de un program de studii masterale în limba engleză, pe Exploatarea Durabilă a Resurselor Minerale, la Facultatea de Mine. Fiind acreditare de ultim moment, n-am reuşit deocamdată să atragem mai mulţi studenţi. Însă va fi un program reuşit şi solicitat de anul viitor. În prima fază, alocasem doar locuri cu taxă. A fost foarte târziu demarat procesul şi trebuia măcar să avem promovarea măcar făcută începând cu luna martie. Dar noi doar în martie am preluat frâiele noii conduceri a universităţii şi abia în august ne-a ieşit hotărârea de guvern care ne permite derularea acestui program. Sperăm la anul să pornim cu acest program în forţă şi să facem şi studii de licenţă în limba engleză. Mă bucur, de asemenea, că suntem parte a unui charter Erasmus, un program de mobilităţi studenţeşti, ceea ce face să ne vină şi nouă studenţi străini, dar şi să plece studenţi de-ai noştri în străinătate. Avem acum 8 studenţi din Spania, care vor studia primul semestru la Universitatea din Petroşani. Iar noi am exportat anul trecut, dacă pot spune aşa, 60 de studenţi la universităţi din ţări ale Uniunii Europene. Acelaşi charter l-am încheiat şi pentru anul viitor şi vom oferi, tot aşa, pentru studenţii noştri merituoşi, şi care doresc să facă stadii de practică de două-trei luni, plecări în străinătate”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter